Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
25/04/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

Μεγάλη Δευτέρα σήμερα και οδηγούμαστε σιγά-σιγά στην Ανάσταση του Χριστού που θα μας οδηγήσει στην Κυριακή του Πάσχα. Πότε έφτασε το Πάσχα νομίζω, ότι ούτε που το καταλάβαμε.

Κάποιοι θα ετοιμάζονται να φύγουν για τα χωριά τους, αν δεν τον έχουν ήδη κάνει, κάποιοι θα μείνουν Αθήνα. Όπου και να βρεθούμε είναι ένα μικρό διάλλειμα από την καθημερινότητά μας.

Πριν από αυτό το «διάλλειμα» όμως, για να δούμε τι μας απασχόλησε την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Κατρούγκαλος: Εκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό
  2. Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 24%
  3. Τεκμήρια διαβίωσης - Οι «παγίδες» για εκατομμύρια φορολογούμενους
  4. «Χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές
  5. Μένουν από χρήμα τα κρατικά ταμεία - SOS για τις διαπραγματεύσεις
  6. Ριζικές αλλαγές στις συντάξεις: Θα υπολογιστούν όλες ξανά με ρήτρα ΑΕΠ
  7. Φόρο στο Internet σχεδιάζει η κυβέρνηση
  8. «Βόμβα» στις επιχειρήσεις από τη ρύθμιση για την προσωπική ευθύνη μετόχων για χρέη

 

1. Κατρούγκαλος: Εκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό

Εκλεισε η συμφωνία για το ασφαλιστικό, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής της τρόικας, ενώ κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι υπάρχει σχεδόν λευκός καπνός κι ότι έχουμε συγκλίνει.

Σύμφωνα με τον υπουργό οι εκπρόσωποι των δανειστών έκαναν δεκτές τις ελληνικές προτάσεις και απομένει διαφορά της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναζητηθεί τρόπος να καλυφθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική και θετική μια μέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει στα χέρια ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Επίσης, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή σύγκλιση υπήρξε και στο θέμα των «κόκκινων δανείων» όπου η ελληνική κυβέρνηση κατά πάσα πιθανότητα διασφάλισε την προστασία της πρώτης κατοικίας όπως ανέφερε η ίδια πηγή. Αντιθέτως, απόσταση παραμένει στο θέμα του ύψους του αφορολόγητου ορίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Συμφωνία κυβέρνησης-θεσμών για αύξηση του ΦΠΑ στο 24%

Σε συμφωνία κατέληξαν η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών για το «πακέτο» της έμμεσης φορολογίας ύψους 1,8 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, ενώ δεν θα αυξηθεί ο μειωμένος συντελεστής από το 13% στο 14%. Αντίθετα, στις διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη που βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δεν έχει υπάρξει συμφωνία για τη φορολογία εισοδήματος.

Όπως ανέφερε ο συγκεκριμένος παράγοντας, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει για αφορολόγητο όριο στις 9.091 ευρώ, ενώ από την πλευρά του ΔΝΤ ζητείται η άμεση μείωσή του στις 8.182 ευρώ και από την ευρωπαϊκή πλευρά τίθεται να μειώνεται σταδιακά στο συγκεκριμένο ύψος.

Με την εφαρμογή του μέτρου θα υπάρχει αύξηση σε:

1. Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως ρύζι, μακαρόνια, αλεύρι, αλλαντικά κ.α.

2. Αναψυκτικά και χυμούς

3. Ταβέρνες και εστιατόρια και catering

4. Εισιτήρια ΜΜΜ και κόμιστρα ταξί

5. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών

Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ θα υπάρχει επίσης αύξηση φόρων στην κινητή, και φόρος στη συνδρομητική τηλεόραση. Παραμένει ανοιχτό το θέμα του αφορολόγητου, για το οποίο δίνεται σκληρή μάχη με το ΔΝΤ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Τεκμήρια διαβίωσης - Οι «παγίδες» για εκατομμύρια φορολογούμενους

Αντιμέτωποι με τις επικίνδυνες παγίδες υπερφορολόγησης που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια της Εφορίας θα βρεθούν και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Λόγω της σημαντικής συρρίκνωσης των εισοδημάτων, την οποία έχει προκαλέσει η πολυετής οικονομική κρίση, πολλά φυσικά πρόσωπα θα φορολογηθούν όχι με βάση τα πολύ χαμηλά εισοδήματα που απέκτησαν το 2015 αλλά με βάση τα εξωπραγματικά ποσά τεκμαρτών εισοδημάτων που θα τούς προσδιορίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) με βάση το σύστημα των τεκμηρίων ή αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των τεκμηρίων απόκτησης περιουσιακών στοιχείων που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος (Κ.Φ.Ε.).

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα ορίζουν τα άρθρα 30-34 του Κ.Φ.Ε., η ΓΓΔΕ, κατά την εκκαθάριση των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, θα προσδιορίσει το συνολικό ύψος του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος κάθε φορολογούμενου με βάση το σύστημα των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης και των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, αθροίζοντας τα ακόλουθα ποσά:

1) Την ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης, η οποία ανέρχεται σε 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο, διαζευγμένο ή χήρο φορολογούμενο και σε 5.000 ευρώ για τους έγγαμους συζύγους που υποβάλλουν κοινή δήλωση.

Η ελάχιστη τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης υπολογίζεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος ή ένας εκ των δύο συζύγων δηλώνει έστω κι ένα ευρώ πραγματικό εισόδημα ή εφόσον βαρύνεται με οποιοδήποτε άλλο τεκμήριο διαβίωσης λόγω χρήσης κατοικίας, αυτοκινήτου, σκάφους κ.λπ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. «Χαράτσι» σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές

Λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσει ο νέος και πιο καθοριστικός γύρος των διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των δανειστών για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, η κυβέρνηση «γράφει-σβήνει» τα μέτρα που θα περιλαμβάνει η λίστα με τις αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που θα πρέπει να αποδώσουν 1,8 δισ. ευρώ για να «κλείσει» το δημοσιονομικό κενό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ημερησία», ένα μέτρο που μπαίνει και βγαίνει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η επιβολή ειδικού τέλους 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέτρο αυτό, βγήκε ξανά από τα συρτάρια, με κάποιες εξαιρέσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Μένουν από χρήμα τα κρατικά ταμεία - SOS για τις διαπραγματεύσεις

Σε ζώνη υψηλού κινδύνου και σε επίπεδο κορυφής κρίνεται το ελληνικό ζήτημα: Το προσεχές δεκαήμερο είναι καθοριστικό αφού από τις συνομιλίες που ξεκινούν μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης, εκτός απροόπτου, από Δευτέρα, θα εξαρτηθεί εάν θα κλειδώσει, εγκαίρως, η συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιέσεις και σε επίπεδο ρευστότητας στο ελληνικό δημόσιο, ήδη από τις 23 Απριλίου και μετά, χαρακτηρίζοντας πραγματικά «κόκκινη ζώνη» το δίμηνο Ιουνίου - Ιουλίου.

Εκτός ενός ατυχήματος, που κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, κεντρική κατεύθυνση φαίνεται να είναι πως έως τα τέλη του μήνα, το αργότερο μέσα στο πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου θα πρέπει να υπάρξει, κάποια, συμφωνία για την Ελλάδα, ενόψει του δημοψηφίσματος για το Brexit τον Ιούνιο. Ακόμη και εάν αυτό σημαίνει πως το ΔΝΤ, στη φάση αυτή, θα παραμείνει στη θέση του παρατηρητή, χωρίς να λάβει άμεσα αποφάσεις για νέα εμπλοκή του στο ελληνικό πρόγραμμα κάτι φαίνεται να επιδιώκεται στο παρασκήνιο. Μάλιστα αξιωματούχοι εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την καθυστέρηση εμπλοκής του ΔΝΤ, χρησιμοποιώντας την προσφυγική κρίση.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως πια το πρόβλημα ανήκει στην Ευρώπη που καλείται να λάβει αποφάσεις ή τουλάχιστον να αγοράσει χρόνο, κάνοντας πάντως κάποιες παραχωρήσεις που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έκανε. Εκτιμούν όμως πως μέχρι την τελευταία στιγμή όλα θα κινούνται στην κόψη του ξυραφιού, αφού μπορεί να υπάρχει μια κεντρική κατεύθυνση στις συνομιλίες, αλλά το ατύχημα, πάντα, καραδοκεί. Όλοι οι παίκτες άλλωστε επιλέγουν τοποθετήσεις υψηλής επικινδυνότητας, που δημιουργούν αυστηρό πλαίσιο στις συνομιλίες, αφού όλοι αντιμετωπίζουν ισχυρές πιέσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ριζικές αλλαγές στις συντάξεις: Θα υπολογιστούν όλες ξανά με ρήτρα ΑΕΠ

Ριζικές αλλαγές έρχονται στις συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που προωθείται στη Βουλή.  Το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, δηλαδή τακτικοί και μετακλητοί υπάλληλοι του Δημοσίου, της Βουλής, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α' και β' βαθμίδας, ιερείς, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος, θα υπάγονται από την ψήφιση του νόμου στον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μαζί με όλους τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα αναφέρει το δημοσίευμα του Έθνους της Κυριακής.

Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με τον ίδιο τρόπο δηλ. ως άθροισμα Εθνικής και Ανταποδοτικής Σύνταξης. Το νομοσχέδιο ορίζει:

* Όσοι αποχωρούν από την υπηρεσία τους υποβάλλοντας αίτημα συνταξιοδότησης μέχρι την ημέρα ψήφισης του νόμου οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με τον παλιό τρόπο, δηλ. με όσα ίσχυαν στις 31/12/2014

* Όσοι αποχωρούν μετά την ψήφιση του νόμου θα μπαίνουν στην προκρούστεια κλίνη του νέου υπολογισμού. Η πόρτα του παλιού καθεστώτος κλείνει και για όσους κατά την ημερομηνία ψήφισης του νόμου δεν έχουν συμπληρώσει το προβλεπόμενο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

*Όσοι αποχωρούν εντός του 2016 με τον νέο τρόπο υπολογισμού και αν η μεικτή σύνταξη υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλιό τρόπο θα δικαιούνται το μισό της διαφοράς αυτής. Όσοι φύγουν εντός του 2017 θα πάρουν το 1/3 της διαφοράς και όσοι φύγουν το 2018 το 1/4.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Φόρο στο Internet σχεδιάζει η κυβέρνηση

Διπλό φορολογικό χτύπημα έρχεται για εκατομμύρια φορολογουμένους, καθώς μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο τη Μεγάλη Εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πρόκειται να καταθέσει το φορολογικό νομοσχέδιο.

Σύμφωνα με Το Βήμα της Κυριακής, το ΥΠΟΙΚ έχει αποφασίσει να επιβάλει φόρο σε όλους όσοι συνδέονται στο Internet μέσω παρόχων κινητής τηλεφωνίας, να αυξήσει τον ΦΠΑ κατά μία ποσοστιαία μονάδα στα είδη και στις υπηρεσίες που σήμερα επιβαρύνονται με 23%, ενώ παράλληλα σχεδιάζει να επιβάλει τέλος 10% στη συνδρομητική τηλεόραση.

 

8. «Βόμβα» στις επιχειρήσεις από τη ρύθμιση για την προσωπική ευθύνη μετόχων για χρέη

Σεισμό στον επιχειρηματικό κόσμο αναμένεται να προκαλέσει το άρθρο 53 του νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας- Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος- Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» που προβλέπει την «αλληλέγγυα και εις ολόκληρο ευθύνη» για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία εταίρων ή μετόχων με ποσοστό τουλάχιστον 10% (εξαιρούνται οι εισηγμένες στο ΧΑ επιχειρήσεις). Αφορά δηλαδή σε ΑΕ και ΕΠΕ όπου οι μέτοχοι θα έχουν ολόκληρη την ευθύνη για χρέη.

Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν ότι η ρύθμιση βάζει τεράστιους φραγμούς στην επιχειρηματικότητα, δεδομένου ότι κανείς δεν θα πάρει το ρίσκο επένδυσης αν γνωρίζει ότι μπορεί να βρεθεί υπεύθυνος για πράξεις που δεν έκανε.

Τι προβλέπει το άρθρο 53 

Ευθύνη διοικούντων προσώπων νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικούς φορείς και εργαζομένους/ Αλληλέγγυα ευθύνη

1.Το άρθρο 31 του ν.4321/2015 «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας ρύθμιση οφειλών, τροποποίηση ΚΦΕ, ΦΠΑ κλπ) (ΦΕΚ 32 Α΄) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Τα πρόσωπα που είναι νόμιμοι εκπρόσωποι, πρόεδροι, διαχειριστές, διευθύνοντες σύμβουλοι, εντεταλμένοι στη διοίκηση και εκκαθαριστές των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, όπως αυτές προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του ν. 4174/2013, Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας (Α΄ 170), κατά το χρόνο της διάλυσης ή συγχώνευσής τους, ευθύνονται προσωπικά και αλληλέγγυα και εις ολόκληρον για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που οφείλονται από αυτά τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ανεξάρτητα από το χρόνο βεβαίωσής τους καθώς και για κάθε είδους ληξιπρόθεσμη απαίτηση των εργαζομένων των νομικών προσώπων ή οντοτήτων αυτών που πηγάζουν από τις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας που έχουν συνάψει οι πρώτοι με αυτά και έχουν επιδικασθεί με εκτελεστές δικαστικές αποφάσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή την είδηση θα κλείσουμε την σημερινή «Ματιά».

Θα θέλαμε να σας ευχηθούμε καλό Πάσχα και καλές γιορτές, τόσο εμείς όσο και όλη η ομάδα του Power-Tax.gr.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90