Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
18/04/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη Εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σε όλους!

Δευτέρα και είμαστε στην θέση μας, στο πόστο μας, προκειμένου να σας ενημερώσουμε, όπως κάθε εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. “Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Προσφύγων” στην Τράπεζα της Ελλάδος
  2. Επιδότηση σίτισης και ενοικίου - Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου
  3. ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης, 5μηνης διάρκειας
  4. Αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% - Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν
  5. ΟΓΑ: Οδηγίες για συμπλήρωση του εντύπου Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα
  6. Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων
  7. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη φορολογία των ακινήτων
  8. Μάθημα επιβίωσης των επιχειρήσεων από τα capital controls
  9. Έναρξη εργασιών για επιχειρήσεις μόνο αν έχουν μηχανήματα POS

 

1. “Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Προσφύγων” στην Τράπεζα της Ελλάδος

Υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο υπουργική απόφαση, σύμφωνα με την οποία ανοίγει στην Τράπεζα της Ελλάδος “Ειδικός Λογαριασμός Αρωγής Προσφύγων” (Νο 2341164213 με IBAN GR0901000230000002341164213). Από το λογαριασμό αυτό θα χρηματοδοτούνται προγράμματα, έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών των προσφύγων.

Υπεύθυνος για την κίνηση του λογαριασμού ορίζεται ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος ενεργεί, μέσω των εντεταλμένων οργάνων του, κάθε είδους πληρωμές, μετά από σχετική εντολή της Επιτροπής διαχείρισης του λογαριασμού.

Σύμφωνα με την απόφαση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:

Οι πόροι του λογαριασμού προέρχονται από ποσά που κατατίθενται σε αυτόν από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, τα οποία δεν επιχορηγούνται άμεσα ή έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Επιδότηση σίτισης και ενοικίου - Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου

Παράταση έως τα τέλη Ιουνίου για τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης (επιδότηση σίτισης, ενοικίου, δωρεάν παροχή ηλεκτρικού ρεύματος) προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στον νόμο «Κύρωση της συμφωνίας κοινού αεροπορικού χώρου». Ειδικότερα, παρατείνεται κατά μία τετραμηνία η περίοδος παροχής δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος (σήμερα ισχύει για δύο τετραμηνίες) και κατά τρεις μήνες η περίοδος χορήγησης της επιδότησης σίτισης και ενοικίου (σήμερα ισχύει για εννέα μήνες) σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Σημειώνεται ότι με τον ν. 4320/2015 χορηγήθηκαν παροχές σε άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν:

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης, 5μηνης διάρκειας

Δημόσια πρόσκληση για 728 θέσεις πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα 5 μηνών σε επιβλέποντες φορείς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού εξέδωσε ο ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της διαδικασίας προσλήψεων προσωπικού για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

Η πρόσκληση αφορά εγγεγραμμένους άνεργους στο μητρώο του ΟΑΕΔ ηλικίας 18 ετών και άνω. Η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους ξεκινά την Παρασκευή 15 Απριλίου από τις 10 το πρωί και λήγει τη Δευτέρα 25 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ www.oaed.gr χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης.

Στο site του ΟΑΕΔ μπορεί, επίσης κανείς να ενημερωθεί αναλυτικά σχετικά με το ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων και ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% - Ποια προϊόντα θα ακριβύνουν

Στην αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%  φαίνεται ότι καταλήγουν κυβέρνηση και δανειστές για την άντληση πρόσθετων δημόσιων εσόδων που θα βοηθήσουν να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης διετίας.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει για αύξηση στο 24% από 23% του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ προσδοκώντας σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η αύξηση θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου με στόχο να κλείσει ένα μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% για το 2017-2018, να καλυφθεί το κενό από την εξαίρεση των ιδιωτικών σχολείων από το ΦΠΑ και για να μην υπάρξει αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ.

Αν το σχέδιο εφαρμοστεί τότε θα υπάρξει αύξηση σε:

- Τυποποιημένα είδη διατροφής όπως μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. ΟΓΑ: Οδηγίες για συμπλήρωση του εντύπου Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα Οικογενειακά Επιδόματα του έτους 2016 ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης εισοδήματος (Ε1), όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΓΑ, παρέχοντας οδηγίες για τη συμπλήρωσή του.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος taxisnet (www.gsis.gr) και αφού έχουν υποβάλει (οριστικοποιήσει) τη φορολογική τους δήλωση (Ε1).

Η αίτηση -δήλωση του εντύπου Α21 συμπληρώνεται από τον υπόχρεο της φορολογικής δήλωσης (Ε1) ο οποίος πρέπει να δηλώσει επακριβώς την οικογενειακή του κατάσταση (έγγαμος/η, διαζευγμένος/η, χήρος/α, μέρος συμφώνου συμβίωσης, σε διάσταση, άγαμος/η, επίτροπος), κατά την ημερομηνία υποβολής της.

Κατά την συμπλήρωση των πεδίων του εντύπου Α21, πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώνονται και τα αντίστοιχα πεδία των δικαιολογητικών με τα οποία αποδεικνύονται τα στοιχεία που δηλώνονται στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση Α21.

Σημειώνεται, ότι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι στη διάθεση των Υπηρεσιών του ΟΓΑ, όταν και όποτε ζητηθούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων

Μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών στο σύνολο των αποδοχών τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, βάσει του σχεδίου νόμου από την 1η Ιανουαρίου 2017 οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ όπως ισχύει σήμερα.

Η αλλαγή αυτή οδηγεί σε μείωση των μισθών της τάξης του 7% ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσο όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο.

Παράλληλα, οι υπάλληλοι αυτοί όταν βγουν στη σύνταξη θα δουν μειωμένες έως και 30% τις αποδοχές τους λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού αλλά και των σημαντικά μικρότερων ποσοστών αναπλήρωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» όσοι δημόσιοι υπάλληλοι αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους μέχρι και την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου ασφαλιστικού, θα υπολογίζονται με βάση όσα ίσχυαν έως την 31η Δεκεμβρίου 2014.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για τη φορολογία των ακινήτων

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία των ακινήτων η πώληση που γίνεται από φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οικονομική δραστηριότητα υπόκειται σε ΦΠΑ 23% επί του τιμήματος της πώλησης εφόσον η μεταβίβαση περιλαμβάνει καινούργιο κτίριο.

Καινούργιο χαρακτηρίζεται το κτίριο που μεταβιβάζεται πριν από την πρώτη χρήση του, εφόσον η οικοδομική του άδεια εκδόθηκε η αναθεωρήθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2006 και μετά. Σε περίπτωση που το ακίνητο δεν είναι καινούργιο - δεν έχει χρησιμοποιηθεί η μεταβιβασθεί ήδη - ή σε κάθε περίπτωση που ο πωλητής δεν ασκεί οικονομική δραστηριότητα, ο αγοραστής επιβαρύνεται με Φόρο Μεταβίβασης Ακινήτων 3,09% επί του μεγαλύτερου μεταξύ της αντικειμενικής αξίας και του τιμήματος της αγοράς, σύμφωνα με τον φορολογικό οδηγό της εταιρείας συμβούλων KPMG.

Φυσικά πρόσωπα μπορούν, υπό προϋποθέσεις και μέχρι ενός ποσού, να απαλλαγούν από την καταβολή ΦΠΑ ή ΦΜΑ, εφόσον αγοράζουν πρώτη κατοικία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Μάθημα επιβίωσης των επιχειρήσεων από τα capital controls

Σπουδαίο μάθημα επιβίωσης αποτέλεσαν τα capital controls για τις εγχώριες επιχειρήσεις, καθώς ανέπτυξαν διάφορες μεθόδους για να είναι ευέλικτες και να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη δραστηριότητά τους, ενώ στο παρελθόν δεν είχε χρειασθεί να ακολουθήσουν ανάλογες τακτικές.

Η πρώτη κίνηση που έκαναν αρκετές εβδομάδες, ίσως και 2-3 μήνες νωρίτερα από τις 28 Ιουνίου 2015, που επεβλήθησαν οι περιορισμοί στην οικονομία, ήταν να μεταφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κεφαλαίων τους στο εξωτερικό. Μάλιστα, όπως καταγράφεται στις ετήσιες εκθέσεις αρκετών εισηγμένων, το 2015, σήμερα το ποσοστό διάθεσης των ταμειακών τους διαθεσίμων κυμαίνεται από 70% έως 80% στο εξωτερικό – το υπόλοιπο 20% είναι τοποθετημένο στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που συγκέντρωσε η «Κ», υπολογίζεται ότι το 80% των ταμειακών διαθεσίμων των υγιών επιχειρήσεων, που δεν ξεπερνούν τις 55, ανήλθε κατά το 2015 λίγο χαμηλότερα από τα 10 δισ. ευρώ και είναι τοποθετημένο σε ξένες τράπεζες.

Μιλώντας στην «Κ» διευθύνοντες σύμβουλοι εισηγμένων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 500 εκατ. ευρώ, υπογραμμίζουν τα εξής: «Στην Ελλάδα κρατάμε μετρητά μόνο για τις λειτουργικές ανάγκες και τα υπόλοιπα τα ανασύρουμε κάθε εβδομάδα. Ετσι έχουμε κάποια επαρκή ρευστότητα για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας». Οι εταιρείες από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls έθεσαν ως προτεραιότητα να διασφαλίσουν την προμήθεια των απαραίτητων για την παραγωγή πρώτων και λοιπών υλών από το εξωτερικό, διατηρώντας έτσι επαρκή χρηματικά διαθέσιμα σε διεθνείς τράπεζες εκτός Ελλάδος. Επόμενη κίνηση ήταν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, προμηθευτές αλλά και εργαζομένους, προκειμένου να προστατεύσουν τη φήμη και το κύρος της επιχείρησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Έναρξη εργασιών για επιχειρήσεις μόνο αν έχουν μηχανήματα POS

Στις βασικές αρχές που έχουν χαράξει οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την προώθηση των ηλεκτρονικών πληρωμών, αναφέρθηκε ο γγ Γιώργος Πιτσιλής, μιλώντας στο τραπεζικό φόρουμ.

O κ. Πιτσιλής έδωσε και... είδηση καθώς τόνισε ότι για να μπορέσει να λειτουργήσει μια επιχειρήση θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών. Ουσιαστικά προανήγγειλε την υποχρεωτικότητα της χρήσης μηχανημάτων POS.

Όπως είπε, τα φυσικά και νομικά πρόσωπα, που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, θα πρέπει να διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό, προκειμένου να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι «η μετάβαση θα είναι σταδιακή και θα γίνει αφενός με βάση την κατηγοριοποίηση των επαγγελματιών, σύμφωνα με το βαθμό επικινδυνότητας για φοροδιαφυγή αφετέρου με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Πλαστικό χρήμα παντού: Εναρξη εργασιών για επιχειρήσεις μόνο αν έχουν μηχανήματα POS

Τα πρόσωπα που πρόκειται να κάνουν έναρξη εργασιών στο εξής, θα πρέπει απαραίτητα να υποστηρίζουν ηλεκτρονικές πληρωμές. Όλοι οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να δηλώνουν στις αρμόδιες υπηρεσίες τα σχετικά στοιχεία, με τα οποία πιστοποιείται η υποστήριξη ηλεκτρονικών πληρωμών. Ανάρτηση ειδικής πινακίδας στο χώρο πληρωμής της επιχείρησης, στην οποία θα αναγράφεται η υποχρεωτικότητα αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών και η υποστήριξή τους».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος και αυτή η "ματιά".

Ευχαριστούμε όσους διάβασαν το άρθρο μας. Ραντεβού την Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα την Μεγάλη Δευτέρα για την ανασκόπηση των γεγονότων της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Pwer-Tax.gr


efm_728x90