Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
11/04/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 


Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Άλλη μια εβδομάδα πέρασε και είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε και τι σχολιάσαμε περισσότερο τν προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Παράταση στη διαδικασία - Έως τέλος Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις
  2. Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  3. Σε αποχή από την υποβολή δηλώσεων και καταλήψεις εφοριών προχωρούν λογιστές - φοροτεχνικοί
  4. Διπλή εισφορά για σύνταξη θα καταβάλουν οι παράλληλα ασφαλισμένοι "νέοι"
  5. Νέες επιβαρύνσεις: Τι θα ισχύσει για ενοίκια, αυτοαπασχολούμενους και αφορολόγητο
  6. Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές
  7. Υπεγράφη η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO

 

1. Παράταση στη διαδικασία - Έως τέλος Ιουνίου οι φορολογικές δηλώσεις

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2016 λαμβάνει η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων, λόγω της καθυστέρησης του ανοίγματος του Taxisnet.

Η απόφαση για δίμηνη παράταση (αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 30η Απριλίου), ελήφθη λόγω προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και έγιναν αιτία να καθυστερήσει η έναρξη υποβολής των δηλώσεων, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα το υπουργείο σημειώνει ότι εάν εμφανιστούν προβλήματα κατά την υποβολή των δηλώσεων (μηχανογραφικά κλπ.) η ημερομηνία αυτή θα μετακινηθεί ανάλογα, για να μην δημιουργηθούν προβλήματα στους φορολογούμενους.

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, στόχος του υπουργείου είναι να υποβληθούν έγκαιρα οι δηλώσεις και για τον λόγο αυτό καθορίζεται από την αρχή διάστημα τριών μηνών για την υποβολή τους.

«Επιδίωξή μας είναι να μην υπάρξουν άλλες παρατάσεις και να ολοκληρωθεί έγκαιρα όλη η διαδικασία», υπογραμμίζει το υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Αναλυτικές οδηγίες για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων περιλαμβάνει εγκύκλιος του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Γιώργου Πιτσιλή που απεστάλη σε όλες τις εφορίες της χώρας και στους αρμόδιους φορείς.

Ειδικότερα η εγκύκλιος δίνει τις ακόλουθες διευκρινίσεις για την συμπλήρωση και τη υποβολή της φορολογικής δήλωσης:

- Οι σύζυγοι, υποχρεούνται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους εφόσον υφίσταται έγγαμη σχέση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης. Υπόχρεος υποβολής δήλωσης είναι ο σύζυγος και για τα εισοδήματα της συζύγου του. Ειδικότερα, οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση, ο καθένας για τα εισοδήματά του, εφόσον έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση. Το βάρος της απόδειξης για τη διακοπή φέρει ο φορολογούμενος. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η ενημέρωση του Τμήματος−Γραφείου Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ με τις παραπάνω μεταβολές.

- Τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, στην περίπτωση που ενημερώσουν το Τμήμα - Γραφείο Διοικητικής και Μηχανογραφικής Υποστήριξης της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. με δήλωση μεταβολής, δύνανται να υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Σε αποχή από την υποβολή δηλώσεων και καταλήψεις εφοριών προχωρούν λογιστές – φοροτεχνικοί

Κλείνουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τους οι λογιστές – φοροτεχνικοί, οι οποίοι ανακοίνωσαν την αποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, λίγες ώρες μετά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής στο TAXISnet.

Παράλληλα, δηλώνουν ότι αύριο θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς εφοριών σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, διαμαρτύρονται για τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό, σε σχέση με το νέο τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, ο οποίος οδηγεί στην καταβολή του 70% και πλέον του εισοδήματός τους σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, όπως σημειώνουν.

«Εάν εφαρμοστεί το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών, του χρόνου θα είναι αδύνατη η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, γιατί – πολύ απλά – δε θα υπάρχουν λογιστικά γραφεία και ελεύθεροι επαγγελματίες, αφού θα έχουν βάλει λουκέτο», δήλωσε ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Διπλή εισφορά για σύνταξη θα καταβάλουν οι παράλληλα ασφαλισμένοι "νέοι"

Διπλή εισφορά για σύνταξη θα καταβάλουν οι «νέοι» (από την 1/1/93 και μετά) παράλληλα ασφαλισμένοι ως «μισθωτοί» στο ΙΚΑ και ως «αυτοαπασχολούμενοι», με «μπλοκάκι», στον ΟΑΕΕ. Την κατάργηση του δικαιώματος επιλογής Ταμείου -και της δυνατότητας απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής διπλού ασφαλίστρου προβλέπει νέα διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού.

Η αλλαγή που θα επηρεάσει δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, «θα γίνει στο πλαίσιο του γενικού κανόνα για την καταβολή ασφαλίστρων, από την 1/1/2017, με βάση το συνολικό εισόδημα από την εργασία», δηλώνουν στην «Ημερησία» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη, επιπλέον δύο δεδομένα:

Πρώτον, τη διαφορετική... μεταχείριση των «παλαιών» (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένων που, σε αντίθεση με τους «νέους», υποχρεώνονταν να ασφαλίζονται σε δύο ταμεία κύριας ασφάλισης καταβάλλοντας διπλά ασφάλιστρα στον κλάδο της σύνταξης. Οι παράλληλα ασφαλισμένοι αποκτούσαν, βέβαια, δικαίωμα να λάβουν δεύτερη σύνταξη, εφόσον συμπλήρωναν τις προϋποθέσεις σε κάθε ένα Ταμείο χωριστά. Κάτι που, όμως, δεν θα ισχύει με το νέο Ασφαλιστικό αφού προβλέπεται η καταβολή μιας εθνικής σύνταξης και οι πρόσθετες εισφορές οι οποίες είχαν καταβληθεί ή θα καταβάλλονται, θα «μετρούν» μόνο για την προσαύξηση του ποσού της αναλογικής σύνταξης (θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση αφού ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό) από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο θα συγχωνευθούν τα ταμεία κύριας ασφάλισης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Νέες επιβαρύνσεις: Τι θα ισχύσει για ενοίκια, αυτοαπασχολούμενους και αφορολόγητο

Φορολογικές επιβαρύνσεις για μικρά και μεγάλα εισοδήματα, αυξήσεις φόρων και τελών και μείωση του αφορολόγητου προβλέπει το τελευταίο σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στους επικεφαλής των θεσμών, προκειμένου να εξοικονομηθούν  3,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, περίπου 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα – από 9.100 έως 25.000– θα πληρώσουν περισσότερους φόρους για τα εισοδήματα του 2016 καθώς και περίπου 50.000 φορολογούμενοι με πολύ υψηλά εισοδήματα - πάνω από το ποσό των 55.000 - 60.000 ευρώ. Εκεί οι επιβαρύνσεις θα είναι υψηλότερες, δεδομένου ότι ο συντελεστής διαμορφώνεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης στο 53%, ενώ πάνω από 100.000 ευρώ ο συντελεστής φθάνει στο 56%.

- Το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί στις 9.100 ευρώ από 9.550 ευρώ σήμερα, δηλαδή η έκπτωση φόρου διαμορφώνεται από 2.100 ευρώ σε 2.000 ευρώ και μηδενίζεται στις 41.000 ευρώ.

- Οι αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται ως μισθωτοί χωρίς φορολογική έκπτωση ή φορολογικές ελαφρύνσεις.

- Εισοδήματα από ενοίκια. Εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα φορολογηθούν με συντελεστή 15%, με συνέπεια η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να εκτοξευτεί έως και 36%. Οι έχοντες εισοδήματα έως 12.000 ευρώ από ενοίκια ανέρχονται σε 1,6 εκατομμύριο από 1,7 εκατομμύριο που είναι συνολικά οι φορολογούμενοι που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία. Αυξάνεται ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 100.000 ευρώ στο 35%. Δημιουργείται νέος συντελεστής 45% για το τμήμα εισοδήματος άνω των 100.001 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμες οφειλές

Πάνω από 500.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ΔΕΚΟ, «καθώς αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ με αφορμή τη νέα ρύθμιση της ΔΕΗ.

Με τη ρύθμιση αυτή, όπως σημειώνεται, επιτυγχάνεται μια μικρή αλλά σημαντική νίκη υπέρ των συμφερόντων των μικρών επιχειρήσεων και υπέρ της προσπάθειάς τους να επιβιώσουν σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον που συντηρείται και διευρύνεται.

Η ΓΣΕΒΕΕ καλεί τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και εμπόρους, να επωφεληθούν στο μέτρο του δυνατού της ευεργετικής αυτής ρύθμισης. «Ασφαλώς η ρύθμιση αυτή δεν αρκεί για την εξασφάλιση όρων βιωσιμότητας των μικρών επιχειρήσεων, και αναμένουμε από την πολιτεία αντίστοιχες παρεμβάσεις στο πεδίο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, καθώς και ρύθμισης των κόκκινων δανείων» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ.

 

7. Υπεγράφη η πώληση του ΟΛΠ στην COSCO

Παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπεγράφη το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία πώλησης του 67% του μετοχικού κεφαλαίου της ΟΛΠ Α.Ε. στην Cosco.

Σε μια ένδειξη της σημασίας που αποδίδει το Πεκίνο στην εξαγορά, την υπογραφή στη συμφωνία θα βάλει για λογαριασμό του αγοραστή ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μητρικού ομίλου China Cosco Shipping Corporation Limited, Xu Lirong. Το νούμερο ένα δηλαδή του πρόσφατα συγκροτηθέντος, από την συγχώνευση της Cosco και της China Shipping, ομίλου αλλά και επιτρόπου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

Αντισυμβαλλόμενο είναι το ΤΑΙΠΕΔ δια του προέδρου του Στέργιου Πιτσιόρλα ενώ η παρουσία του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και του κινέζου πρέσβη στην υπογραφή αλλά και στην σχετική τελετή που θα ακολουθήσει στις 12:30 στο Ζάππειο είναι ενδεικτικές του υψηλού προφίλ που επέλεξε η κυβέρνηση για την πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που ολοκληρώνει στην θητεία της .

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται πάντως δύο χρόνια σχεδόν μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού και ένα χρόνο ακριβώς μετά την επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο Πεκίνο όπου και είχαν δεσμευτεί για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και σε συνέχεια σχετικών δεσμεύσεων του πρωθυπουργού προς τον κινέζο ομόλογό του.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σημαντική ημέρα για τις ελληνοκινεζικές σχέσεις, προσθέτοντας ότι «η τροποποιημένη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική και κινεζική πλευρά για την αξιοποίηση του ΟΛΠ δίνει μια πολύ σημαντική ευκαιρία οι μακραίωνες σχέσεις Ελλάδας και Κίνας να αποκτήσουν έναν αναπτυξιακό προσαντολισμό που θα συμβάλλει ουσιαστικά στα συμφέροντα των δύο χωρών και των δύο λαών».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, φτάσαμε στο τέλος και κλείνουμε τη σημερινή «μεγάλη ματιά».

Σας ευχόμαστε καλή εβδομάδα και ευχαριστούμε όσους διάβασαν για άλλη μια φορά το άρθρο μας για να ενημερωθούν.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90