Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
04/04/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη Εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε και παρουσιάσουμε όλα τα γεγονότα που μας απασχόλησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Εφορία: Οδηγίες βήμα - βήμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  2. ΕΣΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων
  3. Αναδρομικά από Δεκέμβριο 2015 η απαλλαγή ΦΠΑ στις δωρεές υπέρ προσφύγων
  4. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε θυρίδες, ομόλογα, μετοχές
  5. Εως 30 Ιουνίου η προθεσμία για την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ
  6. Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων
  7. Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι
  8. Φρένο ΣτΕ σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων
  9. Αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από περισσότερες της μίας πηγές

 

1. Εφορία: Οδηγίες βήμα - βήμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο μηνών, αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τις πρώτες ημέρες του Απριλίου η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Το υπουργείο Οικονομικών σχεδίαζε φέτος η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet να ανοίξει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όμως λογάριαζε... χωρίς το ξενοδόχο, αφού για να ξεκινήσει η διαδικασία έπρεπε να ρυθμιστούν νομοθετικές εκκρεμότητες, τις οποίες όμως να εγκρίνουν πρώτα οι δανειστές. Παράλληλα, μέχρι την τελευταία στιγμή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης επιδίωκε να αλλάξει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει φέτος από την εκκαθάριση των δηλώσεων θέλοντας να δώσει τη δυνατότατα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τον φόρο σε 6-7 μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων (έως 29 Ιουλίου, 30 Σεπτεμβρίου, 30 Νοεμβρίου) που ισχύει σήμερα. Οι δανειστές δεν συμφώνησαν και έτσι παρά το γεγονός ότι στο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις με το κουαρτέτο, το πιθανότερο είναι οι φορολογούμενοι να κληθούν να πληρώσουν και φέτος τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. ΕΣΠΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για χρηματοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, για τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Ενίσχυση τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η περίοδος υποβολής διαρκεί από 29 Μαρτίου 2016 έως και 17 Μαΐου 2016. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr και δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας. Ο τρόπος αξιολόγησης που έχει οριστεί καθιστά την υποβολή προτάσεων αδιάβλητη, απλή και ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους. Για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών.

Ο προϋπολογισμός της εν λόγω δράσης, η οποία υλοποιείται σε έναν κύκλο, είναι αυξημένος κατά 20 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, φτάνοντας συνολικά στα 70 εκατ. ευρώ, με σκοπό την άμεση στήριξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Αναδρομικά από Δεκέμβριο 2015 η απαλλαγή ΦΠΑ στις δωρεές υπέρ προσφύγων

Στη νομοθέτηση της απαλλαγής από ΦΠΑ των δωρεών υπέρ των προσφύγων προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών, εντάσσοντας τη διάταξη στο νόμο για το προσφυγικό που συζητείται στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, βάσει αυτής απαλλάσσει από τον ΦΠΑ, αναδρομικά από 1.12.2015, τις δωρεές ειδών και την παροχή υπηρεσιών, από επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα) προς τους πρόσφυγες.

Ακόμη, παρέχει κίνητρα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ώστε να υποβοηθηθεί η συμμετοχή τους στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί από την ανθρωπιστική αυτή κρίση.

Επίσης, απαλλάσσει τα πλοία του Ελληνικού Δημοσίου και τα πολεμικά πλοία, από την καταβολή του Φ.Π.Α. των αγαθών που προμηθεύονται για την κάλυψη των αναγκών των ατόμων που περισυλλέγουν από τη θάλασσα, από τα νησιά, καθώς και από τις βραχονησίδες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Ηλεκτρονικές κατασχέσεις σε θυρίδες, ομόλογα, μετοχές

Ηλεκτρονικές κατασχέσεις του περιεχομένου θυρίδων και χρηματοοικονομικών προϊόντων (μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ρέπος κ.λπ.) για όσους χρωστούν στον Δημόσιο, εξπρές πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών, επέκταση του αυτόματου συστήματος ελέγχου των κινήσεων και σε δανειακές συναλλαγές και σε χρηματιστηριακά προϊόντα, και 103.770 έλεγχους σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας επιστρατεύει η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων για την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αποκάλυψη περιπτώσεων απάτης, φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο για το 2016.

Το σχέδιο της ΓΓΔΕ φαντάζει φιλόδοξο δεδομένου ότι σκοπεύει στην ανάπτυξη δράσεων και στη διενέργεια ελέγχων σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, με το φοροελεγκτικό μηχανισμό να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με ελλείψεις σε προσωπικό και τεχνικά μέσα, όπως περιγράφεται στο σχέδιο. Πάντως σε ορισμένα «μέτωπα» η ΓΓΔΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις με ρεαλισμό όπως τη σταδιακή ανάπτυξη και υλοποίηση του e-περιουσιολογίου, η οποία αναβάλλεται για το επόμενο έτος και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου 2017. Ακόμα πιο αργά, στο τέλος του 2017 μεταφέρεται και η σχεδιαζόμενη επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την ενσωμάτωση της είσπραξης εισφορών κοινωνικής ασφάλισης μέσω της φορολογικής διοίκησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Εως 30 Ιουνίου η προθεσμία για την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ

Εως τις 30 Ιουνίου έχουν περιθώριο οι αγρότες, προκειμένου να καταβάλουν εμπρόθεσμα την ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ για το έτος 2015.

Την παράταση της προθεσμίας αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο ΕΛΓΑ, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να δοθεί άλλη παράταση, οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές πέρυσι θα πρέπει να προχωρήσουν εντός αυτής της προθεσμίας στην εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών του 2015, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

 

6. Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για παράταση της απόσυρσης αυτοκινήτων

Να αξιοποιήσουν οι πολίτες το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων, κάλεσε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, χαρακτηρίζοντάς το «μεγάλη ευκαιρία».

Την πρόσκληση απηύθυνε ο κ. Αλεξιάδης, στο πλαίσιο της ψήφισης της τροπολογίας, η οποία παρατείνει τη διαδικασία απόσυρσης έως την 20ή Μαΐου του 2016 και παρέχει ταυτοχρόνως τη δυνατότητα επίλυσης όλων των σχετικών θεμάτων μέχρι 31 Μαΐου του 2016, καθώς και ταυτοποίησης και όσων αυτοκινήτων αγοράστηκαν το προηγούμενο διάστημα ώστε να έχουν τις ευμενείς διατάξεις του νόμου.

«Είναι μεγάλη ευκαιρία και πρέπει οι πολίτες να την αξιοποιήσουν, διότι δεν θα είναι αιώνια», είπε ο κ. Αλεξιάδης, προαναγγέλλοντας και άλλες νομοθετικές διατάξεις καθώς -όπως είπε- λειτουργεί πλέον η Διυπουργική Επιτροπή, που εξετάζει τα θέματα φορολογίας των αυτοκινήτων και θα δρομολογήσει πιο αυστηρό πλαίσιο και θα επιλύσει θέματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Ποιοι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κερδισμένοι και ποιοι χαμένοι

Κερδισμένοι των φορολογικών αλλαγών που σχεδιάζονται είναι εννέα στους δέκα ελεύθεροι επαγγελματίες. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση στους Θεσμούς, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα των μισθωτών χωρίς να έχουν την έκπτωση των 2.000 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.100 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογικός συντελεστής 26% που επιβάλλεται σήμερα σε όσους δηλώνουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ θα μειωθεί στο 22%.

Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 40.000 ευρώ θα έχουν φορολογικό όφελος. Από το ποσό αυτό και πάνω οι επιβαρύνσεις αυξάνονται σημαντικά και συγκεκριμένα για εισοδήματα ύψους 40.001 ευρώ προκύπτει επιπλέον φόρος ύψους 600 ευρώ, ενώ για εισόδημα 50.000 ευρώ ο φόρος είναι μεγαλύτερος κατά 2.500 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Φρένο ΣτΕ σε νέες μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων

Σε σχετική «πιλοτική δίκη» το ΣτΕ έκρινε κατ' αρχάς συνταγματικά ανεκτή τη διακοπή καταβολής επικουρικής σύνταξης στους λεγόμενους «εργατοπατέρες», που χορηγούνταν λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας (στους ίδιους ή σε δικαιοδόχους μέλη των οικογενειών τους) πέραν της όποιας κύριας και επικουρικής σύνταξης ελάμβαναν λόγω της εργασιακής απασχόλησής τους.

Ταυτόχρονα, όμως, το ΣτΕ, προχωρώντας σε ερμηνεία σωρείας συνταγματικών και διεθνών κανόνων, εμμέσως πλην σαφώς «χτυπά καμπανάκι» για τυχόν νέες περικοπές συντάξεων, καθώς ναι μεν επιτρέπονται μειώσεις σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, αλλά όχι απεριόριστα, γιατί δεν μπορούν να θίγουν την αξιοπρεπή διαβίωση και το όριο θυσίας των θιγόμενων συνταξιούχων.

Το ΣτΕ υπογραμμίζει ως συνταγματική υποχρέωση την εξασφάλιση στους συνταξιούχους «ικανοποιητικού επιπέδου διαβίωσης όσο το δυνατόν εγγύτερα προς εκείνο που είχαν κατακτήσει στη διάρκεια του εργασιακού βίου» και την κρατική μέριμνα για τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών φορέων, την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, με προστασία και αξιοποίηση της περιουσίας τους, χάριν και των επερχόμενων γενεών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9.  Αυξάνεται ο φόρος για εισοδήματα από περισσότερες της μίας πηγές

Αυξήσεις φόρων για όσους φορολογούμενους αποκτούν εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποδέχθηκε την εφαρμογή μιας ενιαίας κλίμακας φορολόγησης για όλα τα εισοδήματα, με εξαίρεση τα ενοίκια.

Δηλαδή, για τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα θα ισχύει μία ενιαία κλίμακα φορολόγησης. Αν στα εισοδήματα του φορολογούμενου περιλαμβάνονται μισθοί και αμοιβές από ελεύθερο επάγγελμα τα δυο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με την κλίμακα που θα περιλαμβάνει το έμμεσο αφορολόγητο όριο των 9.100 ευρώ. Αν τελικά αυτό ισχύσει, οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων, με μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα. Αντίθετα με την ενιαία φορολόγηση θα ελαφρυνθούν οι έχοντες χαμηλά εισοδήματα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Να σας υπενθυμίσουμε ότι με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, καθορίζετε η 1η Μαΐου 2016 ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας για όλα τα καταστήματα, τις βιομηχανίες, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες γενικά, οι οποίες αργούν κατά τις Κυριακές και μεταφέρεται αυτή για τις 3/5 και ημέρα Τρίτη.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90