Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
28/03/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα


Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε και παρουσιάσουμε όλα τα γεγονότα που μας απασχόλησαν τη προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - Αιτήσεις στη δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 για «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»
  2. Ανοίγει το Taxis - Όλα έτοιμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων
  3. Μείωση φόρου για επιτηδευματίες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ
  4. Υπογράφηκε τροπολογία για παράταση της απόσυρσης ΙΧ έως 31 Μαΐου
  5. ΟΑΕΕ: Έως 31 Μαρτίου καταβολή εισφορών α΄ διμήνου και δόσεων ρυθμίσεων
  6. Επιπλέον επιβαρύνσεις 200 εκατ. στη μεγάλη ακίνητη περιουσία
  7. Έρχονται αλλαγές στη φορολογία οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας
  8. Κατρούγκαλος: «Εκλεισαν» η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων
  9. Ερχονται 12.000 ραβασάκια για επιστροφή επιδοτήσεων
  10. ΕΣΠΑ: 220 εκατ. σε επιχειρήσεις - Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης

 

 

1. ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΓΙΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ - Αιτήσεις στη δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 για «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης»

Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκινά σήμερα, Τρίτη στις 12 μ.μ., η διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης των επιχειρηματικών σχεδίων, για τους ενδιαφερόμενους της δράσης «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η περίοδος υποβολής διαρκεί έως 15/4/2016. Οι αιτήσεις χρηματοδότησης υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr και δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας. 

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομίας, ο τρόπος αξιολόγησης που έχει οριστεί καθιστά την υποβολή προτάσεων αδιάβλητη, απλή και ανοικτή σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Σημειώνεται ότι για την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης δεν απαιτείται προσκόμιση φυσικού φακέλου και δικαιολογητικών. Οι προτάσεις που θα αξιολογηθούν θετικά στη δράση θα ενημερωθούν για τον ακριβή χρόνο και τόπο αποστολής/παραλαβής του φυσικού φακέλου που θα περιλαμβάνει τα δικαιολογητικά.

Οι δαπάνες θα είναι επιλέξιμες μόνο εφόσον πραγματοποιηθούν μετά τις 08.03.2016 ημερομηνία έναρξης της ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Ανοίγει το Taxis - Όλα έτοιμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Χωρίς να αλλάζει ο αριθμός των δόσεων εξόφλησης του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων ανοίγει μέσα στα επόμενα 24ωρα η πύλη του Taxisnet που θα υποδεχθεί τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Μετά την ψήφιση των τροπολογιών με τις οποίες προστατεύονται από τα τεκμήρια οι φορολογούμενοι που το 2015 απέκτησαν πολύ χαμηλά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση και καθιερώνεται η πλήρης φορολογική εξομοίωση των ομόφυλων και ετερόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνα συμβίωσης με τους έγγαμους συζύγους, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η διαδικασία και μόλις δημοσιευθούν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι ψηφισμένες διατάξεις θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet.

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Απριλίου, αλλά όλα δείχνουν ότι θα παραταθεί μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς τεχνικά θεωρείται αδύνατον να υποβληθούν 6 εκατ. φορολογικές δηλώσεις μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής των δόσεων του φόρου εισοδήματος δεν αλλάζει, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έλαβε το «πράσινο» φως από τους δανειστές για την καταβολή του σε 6 ή 7 μηνιαίες δόσεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Μείωση φόρου για επιτηδευματίες με εισόδημα έως 40.000 ευρώ

Μειώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες με εισοδήματα έως 40.000 ευρώ, σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση. Από το ποσό αυτό και πάνω οι επιβαρύνσεις αυξάνονται σημαντικά και συγκεκριμένα για εισοδήματα ύψους 40.001 ευρώ προκύπτει επιπλέον φόρος ύψους 600 ευρώ, ενώ για εισόδημα 50.000 ευρώ ο φόρος είναι μεγαλύτερος κατά 2.500 ευρώ. Οπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογηθούν με την ίδια κλίμακα που θα φορολογηθούν για τα εισοδήματα του 2016 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, χωρίς ωστόσο να τυγχάνουν της έκπτωσης φόρου των 2.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι και με το ισχύον σύστημα οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν δικαιούνται την έκπτωση φόρου. Η νέα κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες διαμορφώνεται ως εξής:

• έως 20.000 ευρώ συντελεστής 22%

• από 20.001 έως και 30.000 ευρώ συντελεστής 29%

• από 30.001 έως και 40.000 ευρώ συντελεστής 37%

• άνω των 40.001 ευρώ συντελεστής 45%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Υπογράφηκε τροπολογία για παράταση της απόσυρσης ΙΧ έως 31 Μαΐου

Στη Βουλή οδεύει η σχετική νομοθετική ρύθμιση για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης ΙΧ μέχρι και τις 31 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μεταδίδει το Real gr., την σχετική νομοθετική ρύθμιση υπέγραψαν χθες οι αρμόδιοι Υπουργοί και το όφελος από το μέτρο της απόσυρσης μειώθηκε από 5% έως και 50%.

Μάλιστα το μέτρο της απόσυρσης θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 με αποτέλεσμα όσοι έχουν αγοράσει καινούριο αυτοκίνητο το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και έχουν χαρτί απόσυρσης θα τους επιστραφεί το όφελος της απόσυρσης.

Το μέτρο θα ισχύσει από την ημερομηνία δημοσίευσης της σχετικής νομοθεσίας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Παράλληλα μαζί με την σχετική νομοθετική ρύθμιση της απόσυρσης ΙΧ αναμένεται να κατατεθεί και η σχετική τροπολογία που θα δίνει νέα παράταση στον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων ΙΧ που πληρούν την οδηγία Euro5 με χαμηλό Τέλος Ταξινόμησης μέχρι και τις 31/12/2016.

Μειωμένο από 5% έως και 50% το όφελος

Το όφελος της απόσυρσης που περιλαμβάνει η τελική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι μειωμένο έως και 50% και έχει καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής το τέλος Μαΐου.

Ειδικότερα το νέο όφελος της απόσυρσης αναμένεται να κυμαίνεται από 250 έως 1.460 ευρώ έναντι 300 έως 2.800 ευρώ που ίσχυε στην προηγούμενη απόσυρση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. ΟΑΕΕ: Έως 31 Μαρτίου καταβολή εισφορών α΄ διμήνου και δόσεων ρυθμίσεων

Η Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016 είναι η τελευταία ημέρα εμπρόθεσμης πληρωμής εισφορών 1ου διμήνου 2016, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Την ίδια ημέρα, θα καταβληθούν, μέσω μέσης χρέωσης τραπεζικού λογαριασμού (πάγια εντολή):

- Η μηνιαία δόση ρυθμίσεων Ν. 4152/2013, Ν. 4321/2015.

- Η μηνιαία δόση των ανωτέρω ρυθμίσεων που δεν εξοφλήθηκε την 29.2.2016 με τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις.

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση, θα πρέπει να μεριμνήσουν, ώστε να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση των δόσεων.

Από τον ΟΑΕΕ προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Τετάρτη 30.3.2016.

 

6. Επιπλέον επιβαρύνσεις 200 εκατ. στη μεγάλη ακίνητη περιουσία

Την αύξηση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ από τις μεγάλες περιουσίες, κατά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ, μελετά η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους 1% του ΑΕΠ για τη διετία 2017-2018, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Το εν λόγω μέτρο είναι μόλις ένα από τα πολλά φοροεισπρακτικά που έχει προτείνει το κουαρτέτο και εξετάζει η Αθήνα, γεγονός το οποίο προκαλεί προβληματισμό σε στελέχη του οικονομικού επιτελείου που «βλέπουν» ότι θα διευρυνθεί η υπερφορολόγηση με πιθανές αρνητικές συνέπειες για την πραγματική οικονομία.

Στις διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν την περασμένη Κυριακή καταγράφηκε πρόοδος σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος και στο ασφαλιστικό. Ωστόσο, το μεγάλο «αγκάθι» στο σκέλος των δημοσιονομικών μεγεθών είναι αυτή τη στιγμή ο προσδιορισμός του πακέτου μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού της διετίας 2017-2018. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μείγμα που συζητείται αυτές τις ημέρες στηρίζεται στη φορολόγηση όλων των βασικών υπηρεσιών και αγαθών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο έχει ζητήσει να καλυφθεί και το κενό που έχει προκύψει από τη μη πλήρη εφαρμογή των αλλαγών στο καθεστώς ΦΠΑ, καθώς από τη μη επιβολή στην εκπαίδευση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ έχει δημιουργηθεί κενό της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Έρχονται αλλαγές στη φορολογία οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας

Ομάδα Εργασίας «με έργο την διατύπωση προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις σχετικά με την τροποποίηση και τον εξορθολογισμό των νομοθετικών διατάξεων που αφορούν στη φορολόγηση των οχημάτων και στα τέλη κυκλοφορίας«, συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου.

Η εξέλιξη αυτή εντείνει την ανησυχία για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις δεδομένης της αναζήτησης,

υπό την πίεση των δανειστών, μέτρων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Άλλωστε οι πληροφορίες θέλουν να έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές προτάσεις για αύξηση του φόρου στη βενζίνη, αλλά και στα αυτοκίνητα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Κατρούγκαλος: «Εκλεισαν» η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων

Μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.

Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ερχονται 12.000 ραβασάκια για επιστροφή επιδοτήσεων

Μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου ανακοίνωσε ότι «μπαίνουμε στη διαδικασία της ανάκτησης» υπογραμμίζοντας ότι από τους 725.000 που έλαβαν παράνομες επιδοτήσεις, μόνο οι 95.000 θα κληθούν να επιστρέψουν μέρος των ποσών, επιβεβαιώνοντας πλήρως πρόσφατο δημοσίευμα του «Εθνους».

Με κοινή υπουργική απόφαση που βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία, θα προβλέπεται η ανάκτηση, σε πρώτη φάση, από 12.000 αγρότες, ποσών άνω των 5.000 ευρώ, τα οποία προέρχονται από τις αποζημιώσεις του «πακέτου» Χατζηγάκη. «Από τους 725 χιλιάδες αγρότες που είχαν πάρει χρήματα από το πακέτο Χατζηγάκη -ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου- η διαδικασία της επιστροφής αφορά πλέον μόνον τους 95 χιλιάδες που είχαν πάρει πάνω από 1.000 ευρώ. Και γι' αυτούς τους 95.000 θα επιδιωχθεί να απαλλαγεί ένα πολύ μεγάλο μέρος, με εξαίρεση σε πρώτη φάση ένα μικρό τμήμα των αγροτών που έχει πάρει περισσότερα από 5.000 ευρώ και οι οποίοι θα κληθούν να επιστρέψουν μόνο τα ποσά που υπερβαίνουν τα 5.000 ευρώ και μάλιστα σε ετήσιες δόσεις, μέσω των ενισχύσεων που λαμβάνουν. Μιλάμε περίπου για 12.000 αγρότες που είναι σε αυτή την κατηγορία».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. ΕΣΠΑ: 220 εκατ. σε επιχειρήσεις - Ποιες οι προϋποθέσεις ένταξης

Σειρά για την έναρξη υποβολής προτάσεων προς ενίσχυση παίρνουν τα υπόλοιπα τρία από τα τέσσερα πρώτα προγράμματα του ΕΣΠΑ. Η διαδικασία ξεκίνησε για τη δράση «Ενίσχυση της Αυτοαπασχόλησης Πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και σταδιακά μέχρι και τις 7 Απριλίου ανοίγουν οι πύλες υποβολής των αιτήσεων για τη «Νεοφυή Επιχειρηματικότητα», την «Ενίσχυση Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» και την «Αναβάθμιση Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων». Τα τρία αυτά προγράμματα είναι συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. ευρώ και συνοπτικά έχουν ως εξής:

Νεοφυής επιχειρηματικότητα

Προϋπολογισμός: 72 εκατ. ευρώ

Επιδοτήσεις 100%: Για επενδυτικά σχέδια από 15.000 έως 60.000 ευρώ

Προθεσμίες υποβολής προτάσεων: έως 27/4/2016

Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές

Προϋπολογισμός: 78 εκατ. ευρώ

Επιδοτήσεις 40% με προσαύξηση 10% για πρόσληψη προσωπικού: Για επενδυτικά σχέδια από 15.000 έως 200.000 ευρώ

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, φτάσαμε στο τέλος και κλείνουμε τη σημερινή «ματιά».

Σας ευχόμαστε καλή εβδομάδα και ευχαριστούμε όσους διάβασαν για άλλη μια φορά το άρθρο μας για να ενημερωθούν.

Καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας


efm_728x90