Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
21/03/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και καλή εβδομάδα για ακόμη μία φορά!

Ελπίζω να ξεκουραστήκατε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε και να γεμίσατε μπαταρίες για μια εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε και που μας οδηγεί σε άλλο ένα τριήμερο…

Ας δούμε όμως πως είχαν τα νέα την περασμένη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  1. Πρόσθετη παροχή στην κάρτα Αλληλεγγύης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας
  2. Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών
  3. Ψηφιακή υπογραφή για τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ από τα τέλη Μαρτίου
  4. ΟΑΕΔ: Νέα διαδικασία επιλογής υποψηφίων για πρόσληψη ανέργων από εταιρείες
  5. Νέα χαλάρωση των capital controls για δάνεια, καταθέσεις και εμβάσματα
  6. Απαλλάσσονται από τα τεκμήρια του 2015 άνεργοι και φοιτητές
  7. Παρατείνεται η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων μέχρι τα τέλη Μαίου
  8. Αυστηρότεροι κανόνες για δάνεια σε ξένο νόμισμα και δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου
  9. Εφορία: Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις - Τα SOS για τους φορολογούμενους

 

1. Πρόσθετη παροχή στην κάρτα Αλληλεγγύης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας

Ακόμα μια παροχή για τους κατόχους της κάρτας αλληλεγγύης του προγράμματος αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας.

Με πρόσφατη απόφασή της, η Επιτροπή Διοίκησης των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων Θεσσαλονίκης (Ε.Α.Κ.Θ.) όρισε ότι σε όλες τις εγκαταστάσεις των Ε.Α.Κ.Θ, δηλαδή στο Αλεξάνδρειο, το Εθνικό Γυμναστήριο Μίκρας, το πρ. ΠΕΑΚ και το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, η είσοδος, όσων έχουν την κάρτα αλληλεγγύης και ενδιαφέρονται να αθληθούν, θα είναι τελείως δωρεάν, απλώς με επίδειξη της κάρτας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωσή του, «συνεχίζεται το "ντόμινο" θετικών ενεργειών δημόσιων και ιδιωτικών φορέων που ενώνουν τις δυνάμεις τους με το υπουργείο, για να συνδράμουν, όσους συμπολίτες μας βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανθρωπιστική κρίση και να τους εξασφαλίσουν αγαθά και υπηρεσίες που κάνουν καλύτερη τη ζωή τους».

 

2. Ασφαλιστικό: Τσεκούρι πάνω από 30% στις επικουρικές, εθνική σύνταξη στα 20 έτη, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

«Παράθυρο» συμφωνίας για το Ασφαλιστικό με... αμοιβαίες υποχωρήσεις (αύξηση εισφορών ώστε να είναι μικρότερες οι περικοπές που θα γίνουν στις μέσες καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις, απονομή της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ στα 20 χρόνια ασφάλισης αντί των 15 και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους θα έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης) «άνοιξε» η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών.

«Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση προβλέποντας, μάλιστα, ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία ακόμη και αύριο, Σάββατο, στον τελικό (;) γύρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.

ΤΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ

Ο υπουργός δήλωσε ότι «δεν είχαμε κάθετες αρνήσεις» και πως «υπήρξε πρόοδος για τη γεωμετρία, τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις επικουρικές συντάξεις αλλά και για την αύξηση των εισφορών» που, έως προχθές, απέρριπταν οι Θεσμοί. Τα ανταλλάγματα που δόθηκαν, κωδικοποιημένα έχουν ως εξής: Οι εκπρόσωποι των δανειστών δέχθηκαν να συζητήσουν μια μερική αύξηση (έως 1% αντί του 1,5% που ζητούσε το υπουργείο) των εισφορών στην επικουρική ασφάλιση για τη διετία 2016 - 2017 αφήνοντας περισσότερα... περιθώρια στην κυβέρνηση να «καλύψει» το «άνοιγμα» των 600 εκατ. ευρώ από αναλογικά μικρότερες περικοπές στις συντάξεις.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Ψηφιακή υπογραφή για τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ από τα τέλη Μαρτίου

Με ψηφιακή υπογραφή, θα μπορούν να συναλλάσσονται οι επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΑ από το τέλος Μαρτίου.

Η ψηφιακή υπογραφή αντικαθιστά την ιδιόχειρη υπογραφή και σφραγίδα, επιτρέποντας την αποκλειστική διακίνηση των εγγράφων σε ηλεκτρονική μορφή.

Ακόμη, η ψηφιακή υπογραφή έχει νομική ισχύ ισοδύναμη με την ιδιόχειρη υπογραφή. Ενώ, ψηφιακή υπογραφή βασιζόμενη σε αναγνωρισμένο πιστοποιητικό που έχει εκδοθεί σε ένα κράτος-μέλος της EE αναγνωρίζεται ως τέτοια σε όλα τα άλλα κράτη-μέλη.

Το βασικό πλεονέκτημα της απομακρυσμένης ψηφιακής υπογραφής είναι πως μπορεί να δημιουργηθεί με τη χρήση φορητών συσκευών (tablet, smartphones, ipad, iphone) χωρίς τη διαρκή φύλαξη π.χ. μιας συσκευής USB όπου συνήθως αποθηκεύονται τα κλειδιά κρυπτογράφησης.

Επιπλέον, η απομακρυσμένη ψηφιακή υπογραφή βρίσκεται υπό την εποπτεία του παρόχου υπηρεσιών πιστοποίησης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την ασφαλή λειτουργία της.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. ΟΑΕΔ: Νέα διαδικασία επιλογής υποψηφίων για πρόσληψη ανέργων από εταιρείες

Ο ΟΑΕΔ εγκαινιάζει την ερχόμενη εβδομάδα νέα διαδικασία αναζήτησης και επιλογής υποψηφίων για πρόσληψη ανέργων από τις επιχειρήσεις, με στόχο την άμεση και καλύτερη σύζευξη της προσφοράς και ζήτησης εργασίας.

Στο εξής ο Οργανισμός παρέχει στους ενδιαφερόμενους εργοδότες - επιχειρήσεις πρόσβαση στα στοιχεία βιογραφικού των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, με βάση την επαγγελματική ειδικότητά τους και την περιοχή στην οποία διαμένουν, ενώ ο εργοδότης θα έχει επίσης πρόσβαση σε πληροφορίες για την εργασιακή εμπειρία, το επίπεδο εκπαίδευσης και τις δεξιότητες του ανέργου.

Προϋπόθεση είναι οι εργοδότες- επιχειρήσεις να έχουν παραλάβει κλειδάριθμο από τα ΚΠΑ2 ΟΑΕΔ της περιοχής τους, με τον οποίο έχουν πρόσβαση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ (e-services).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Νέα χαλάρωση των capital controls για δάνεια, καταθέσεις και εμβάσματα

Σε χαλάρωση των capital controls, πέντε περίπου μήνες μετά την τελευταία παρέμβαση, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών.

Με τη σχετική υπουργική απόφαση χαλαρώνουν τα μέτρα ως προς την πρόωρη μερική και ολική λήξη προθεσμιακών, αλλά και ως προς τη δυνατότητα αποπληρωμής δανείων με υπόλοιπα καταθέσεων.

Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ορίζονται τα εξής:

Πρόωρη εξόφληση δανείων

Απαγορεύεται η πρόωρη εξόφληση ποσοστού άνω του 50% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του δανείου σε πιστωτικό ίδρυμα, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί στις 11/3/2016.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Απαλλάσσονται από τα τεκμήρια του 2015 άνεργοι και φοιτητές

Tον δρόμο για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2015 ανοίγει τροπολογία που κατέθεσαν το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Τρύφων Αλεξιάδης.

Η τροπολογία περιλαμβάνει τρεις διατάξεις, με τις οποίες ορίζονται α) ποιοι απαλλάσσονται από τα τεκμήρια για τα εισοδήματα του 2015 β) η φορολογική εξίσωση των ζευγαριών που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης με τα έγγαμα ζευγάρια και γ) η χορήγηση της δυνατότητας υποβολής της φορολογικής δήλωσης για όσους συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μετά την υποβολή της δήλωσης από τις επιχειρήσεις αυτές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Παρατείνεται η απόσυρση των παλαιών αυτοκινήτων μέχρι τα τέλη Μαίου

Την παράταση του μέτρου της απόσυρσης μέχρι το τέλος του Μαΐου έχουν αποδεχθεί οι Θεσμοί σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Είναι πολύ πιθανό το όφελος της απόσυρσης να είναι ψαλιδισμένο σε σχέση με την προηγούμενη μορφή των κινήτρων.

Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη για την παράταση του μέτρου της απόσυρσης καθώς και τα νέα ποσά που θα δίνονται σε όσους αποσύρουν κάποιο όχημα αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από τα συναρμόδια υπουργεία.

Σύμφωνα με το Βήμα, η παράταση του μέτρου της απόσυρσης θα ισχύσει αναδρομικά από την 1/1/2016 προκειμένου να ολοκληρωθεί η πώληση περίπου 7.000 οχημάτων τα οποία ενώ έχουν τιμολογηθεί με κίνητρο απόσυρσης δεν έχουν ταξινομηθεί επειδή η απόσυρση είχε τυπικά λήξει από το τέλος του έτους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Αυστηρότεροι κανόνες για δάνεια σε ξένο νόμισμα και δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου

«Θα νομοθετηθούν νέοι, αυστηρότεροι κανόνες για τα δάνεια σε ξένο νόμισμα και τα δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, προκειμένου ο καταναλωτής να έχει το δικαίωμα να μετατρέψει τη σύμβαση πίστωσης σε εναλλακτικό νόμισμα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, ενώ προβλέπονται ρυθμίσεις που θα περιορίζουν τον συναλλαγματικό κίνδυνο στον οποίο είναι εκτεθειμένος ο καταναλωτής βάσει της σύμβασης πίστωσης».

Αυτό υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης με αφορμή το σημερινό εορτασμό της Ημέρας του Καταναλωτή.

Όπως είπε ο κ. Παπαδεράκης σχετικά με το μείζονος σημασίας θέμα της ενυπόθηκης πίστης, αναμένεται έως το τέλος του μήνα, η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία θα θεσπιστούν νέοι κανόνες για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως οι ανεύθυνες πρακτικές χορήγησης και λήψης δανείων, η παραπλανητική διαφήμιση και εμπορική προώθηση, καθώς και η ανεπαρκής παροχή πληροφοριών πριν από τη σύναψη συμβάσεων ενυπόθηκης στεγαστικής πίστης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Εφορία: Ξεκινούν οι φορολογικές δηλώσεις - Τα SOS για τους φορολογούμενους

Θέμα ημερών είναι, σύμφωνα με τον Τρύφωνα Αλεξιάδη, η έναρξη της περιόδου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Οι εκκρεμείς νομοθετικές διατάξεις για το χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, τα τεκμήρια και το σύμφωνο συμβίωσης αναμένεται να κατατεθούν ίσως και σήμερα, Τρίτη,  στη Βουλή και από την ερχόμενη Δευτέρα - σύμφωνα με τον ίδιο - θα ανοίξει το Taxis.

Οι φορολογούμενοι θα έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι τις 30 Απριλίου εκτός κι αν υπάρξει μικρή παράταση. Και φέτος είναι προσυμπληρωμένοι οι κωδικοί της δήλωσης που αφορούν στους μισθούς, τις συντάξεις, τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, τις κατοικίες, τα αυτοκίνητα, τους τόκους των καταθέσεων και τα ποσά που κατέβαλαν το 2015 για την εξυπηρέτηση των δανείων τους (τοκοχρεολυτικές δόσεις). Ειδικά για τους τόκους των καταθέσεων και τις δόσεις των δανείων οι τράπεζες έχουν προθεσμία να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία στη ΓΓΔΕ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Ελπίζω με τη σημερινή "Ματιά" να δώσαμε το παλμό των σημαντικότερων γεγονότων που συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Ραντεβού την επόμενη Δευτέρα.

Καλή εβδομάδα και καλημέρα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90