Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
07/03/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη Εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα

Καλή Εβδομάδα σε όλους μας…

Ακόμη μια εβδομάδα τελείωσε, και εμείς ξανά εδώ για να κάνουμε μία ανασκόπηση στα σημαντικότερα της εβδομάδας που μόλις πέρασε…

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 1. Νόμος του Κράτους: Ποιες καταθέσεις προστατεύονται - Ποιοι τρέμουν «κούρεμα»
 2. Χωρίς φόρο πολυτελείας τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής
 3. Παράταση στο μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων εως τέλη Απριλίου;
 4. Σε ποιές περιπτώσεις δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων
 5. Σε υψηλά επίπεδα η μαύρη εργασία το 2015 - Πρόστιμα 98 εκατ. ευρώ
 6. Ποιες κοινωνικές δομές θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ - 1.500 νέες θέσεις εργασίας
 7. Φοροκαταιγίδα για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα
 8. Μεγάλες ανατροπές στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα πρόστιμα, τις οφειλές στους δήμους
 9. Φόροι: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες κλίμακες
 10. Το τελικό σχέδιο για τις αποδείξεις - Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση «πλαστικού χρήματος»
 11. Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα από το ΙΚΑ

 

1. Νόμος του Κράτους: Ποιες καταθέσεις προστατεύονται - Ποιοι τρέμουν «κούρεμα»

Δεκτό κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, κατ’ άρθρον και στο σύνολό του, έγινε από την Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων και το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων.

Με το νομοσχέδιο αυτό  Ενσωματώνεται στο ελληνικό δίκαιο η Οδηγία 2014/49/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 (EE L 173) περί των συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων και κωδικοποιούνται διατάξεις για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

1. Ορίζεται το ΤΕΚΕ, ως ο αποκλειστικός φορέας του ελληνικού Συστήματος Εγγύησης των Καταθέσεων (ΣΕΚ), του συστήματος εγγύησης επενδυτικών υπηρεσιών και ως το αρμόδιο Ταμείο Εξυγίανσης πιστωτικών ιδρυμάτων.

2. Περιγράφεται η περίπτωση κατά την οποία πιστωτικό ίδρυμα που συμμετέχει στο ΣΚΚ παύσει να συμμετέχει σε αυτό και προσχωρήσει σε άλλο σύστημα εγγύησης καταθέσεων.

3. Επαναπροσδιορίζονται οι κατηγορίες εξαιρουμένων καταθέσεων από την εγγύηση και καταβολή αποζημιώσεων από το ΤΕΚΕ. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Χωρίς φόρο πολυτελείας τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής

Δεν επιβάλλεται φόρος πολυτελείας στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τα συστήματα εγγύησης των καταθέσεων. Αναφερόμενος στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου, ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, είχαν εξαιρεθεί κατά την επιβολή του φόρου πολυτελείας το 2010, όμως μετά την κατάργηση του φόρου το 2014 δεν καταργήθηκε και η εξαίρεσή τους, κάτι το οποίο γίνεται τώρα με το συγκεκριμένο άρθρο το οποίο συνιστά νομοτεχνική βελτίωση.

 

3. Παράταση στο μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων εως τέλη Απριλίου;

Στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης ενδεχομένως μέχρι τα τέλη Απριλίου προσανατολίζεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει ιδιώτες, και εταιρείες εισαγωγής και εμπορίας αυτοκινήτων που έχουν στην κατοχή τους περίπου 10.000 χαρτιά απόσυρσης και δεν μπορούν αυτή τη στιγμή να τα χρησιμοποιήσουν. Η λύση αυτή εξετάζεται μετά τις ενστάσεις που υπήρξαν από το κουαρτέτο των Θεσμών στην παράταση του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων και της αντικατάστασής τους με νέα μοντέλα υψηλής τεχνολογίας, μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στο μέτρο της απόσυρσης τουλάχιστον έως τα τέλη Απριλίου, τότε αυτομάτως το όφελος για τους ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων που έχουν στα χέρια τους το πιστοποιητικό της απόσυρσης ακυρώνεται.

Μπορεί το μέτρο της απόσυρσης να έληξε στις 20 Δεκεμβρίου 2015 αλλά τα χαρτιά της απόσυρσης εξακολουθούν να ισχύουν μόνο όμως για καινούργια αυτοκίνητα που έχουν εκτελωνιστεί μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Ωστόσο ελάχιστα είναι τα καινούργια αυτοκίνητα που εκτελωνίστηκαν μέχρι το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη από τον κλάδο της αγοράς αυτή τη στιγμή ούτε 200 καινούργια αυτοκίνητα δεν υπάρχουν διαθέσιμα τα οποία έχουν εκτελωνιστεί πριν τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου για τα οποία έχει καταβληθεί ολόκληρο το Τέλος Ταξινόμησης και μπορεί να γίνει χρήση του οφέλους της απόσυρσης. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 6.000 καινούργια αυτοκίνητα στο Τελωνείο της Αθήνας τα οποία δεν εκτελωνίζονται, καθώς οι εισαγωγικές ευελπιστούν πως θα δοθεί μικρή παράταση του μέτρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Σε ποιές περιπτώσεις δεν χάνεται η ρύθμιση των 100 δόσεων

Δεύτερη ευκαιρία επανένταξης στις 100 δόσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όσους οφειλέτες είχαν «χάσει» τη ρύθμιση λόγω δημιουργίας άλλων ασφαλιστικών οφειλών που δεν σχετίζονται με τρέχουσες εισφορές (π.χ. πρόστιμα).

Σύμφωνα με έγγραφο που έστειλε ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος στα Ταμεία, «όσοι οφειλέτες έχουν απολέσει τη ρύθμιση του ν. 4321/2015, λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών οφειλών που δεν αποτελούν τρέχουσες εισφορές, και εφόσον πληρούν και τις άλλες προϋποθέσεις του παραπάνω νόμου, δεν θεωρούνται έκπτωτοι και δύνανται να τη συνεχίσουν, εφόσον καταβάλλουν τις δόσεις που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί, αν αυτή δεν είχε απολεσθεί». Οπως διευκρινίζεται, μετά την τροποποίηση που έγινε με το ν. 4324/2015, προβλέφθηκε η δυνατότητα ρύθμισης του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, πλην ΝΑΤ, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι 1-4-2015.

Ως προϋπόθεση για την υπαγωγή στη ρύθμιση ήταν η καταβολή των τρεχουσών εισφορών και ως λόγος απώλειας ήταν η μη καταβολή τρεχουσών εισφορών. Με αυτά τα δεδομένα, η νέα ερμηνεία που δίνει το υπουργείο είναι ότι «η σχετική ρύθμιση δεν χάνεται σε περίπτωση μη καταβολής άλλων, πλην των τρεχουσών εισφορών, ασφαλιστικών οφειλών που προέκυψαν μετά την υπαγωγή σε αυτήν, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση των επιβληθέντων προστίμων, καθώς τούτο αντίκειται στο γράμμα και το πνεύμα των εν λόγω διατάξεων».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Σε υψηλά επίπεδα η μαύρη εργασία το 2015 - Πρόστιμα 98 εκατ. Ευρώ

Υψηλό παρέμεινε το ποσοστό μαύρης εργασίας και το 2015 στην Ελλάδα παρά την εντατικοποίηση των ελέγχων. Την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2015 έως 30 Νοεμβρίου 2015 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 31.348 επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου Αρτεμις για την καταπολέμηση της ανασφάλιστης και αδήλωτης εργασίας. Εξ’ αυτών των επιχειρήσεων, βρέθηκαν να απασχολούν αδήλωτους εργαζόμενους οι 5.173 (ποσοστό 16,50%).

Σε σύνολο 132.874 εργαζομένων στις επιχειρήσεις που διενεργήθηκαν έλεγχοι, εντοπίστηκαν 9.293 αδήλωτοι εργαζόμενοι (ποσοστό 6,99%), ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, αποκλειστικά για την αδήλωτη εργασία ανέρχονται στο ποσό των 97.847.111 ευρώ.

Οι υψηλές αυτές κυρώσεις, σημειώνεται από το υπουργείο, επιβλήθηκαν άμεσα, επιτόπια και κατά «δέσμια αρμοδιότητα» του ελεγκτή, καθώς η αδήλωτη εργασία αντιμετωπίζεται πλέον, και με την υποστήριξη των πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ως ευθέως αποδεικνυόμενη παράβαση, ενώ τα πρόστιμα έχουν αυστηροποιηθεί και ανέρχονται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Σημειώνεται ότι η έκθεση του επιχειρησιακού σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» αποτυπώνει τη δράση των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, σε όλη τη χώρα για το διάστημα 15 Σεπτεμβρίου 2013 – 30 Νοεμβρίου 2015 και παράλληλα εμπεριέχει στατιστικά στοιχεία της ελεγκτικής δράσης του Σ.ΕΠ.Ε και της Ε.ΥΠ.Ε.Α. για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από 1.11.2015 έως 30.11.2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ποιες κοινωνικές δομές θα χρηματοδοτήσει το ΕΣΠΑ - 1.500 νέες θέσεις εργασίας

Η υλοποίηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 στον τομέα της Κοινωνικής Προστασίας εξελίσσεται απρόσκοπτα, επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας. 

Κατόπιν διαβούλευσης με τις 13 Περιφέρειες της χώρας, οι δομές των οποίων θα επιδοτηθεί η λειτουργία είναι: Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Δομές Σίτισης, Κοινωνικά Φαρμακεία, Ημερήσια Κέντρα Φιλοξενίας και Υπνωτήρια Αστέγων, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Κέντρα Φροντίδας ΑμεΑ. 

Για το σύνολο των δομών, εκτιμάται ότι θα προκηρυχθούν σε ένα μήνα περίπου περί τις 1500 θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε η διαβούλευση του υπουργείου Εργασίας με τις 13 Περιφέρειες της χώρας και η συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, προκειμένου να εξειδικευθούν εθνικές πολιτικές κοινωνικής προστασίας με τη λειτουργία δομών και δράσεων στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) και των Περιφερειακών Στρατηγικών Κοινωνικής Ένταξης και ειδικότερα του Θεματικού Στόχου 9 (Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Φοροκαταιγίδα για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα

Νέες φορολογικές επιβαρύνσεις για μεσαία και υψηλά εισοδήματα προβλέπει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου, το οποίο επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που παρέθεσε. Οι επιβαρύνσεις ξεκινούν από τις 30.000 ευρώ, οι οποίες μεγαλώνουν σημαντικά για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Σημειώνεται ότι περίπου 267.000 φορολογούμενοι που βρίσκονται σε αυτά τα εισοδηματικά κλιμάκια πληρώνουν το 42% του συνολικού φόρου εισοδήματος, συνεισφέροντας περισσότερο από κάθε άλλη εισοδηματική τάξη στα χρόνια της κρίσης. Μάλιστα, εκτός από την αυξημένη φορολογία η κυβέρνηση έχει προτείνει στους πιστωτές της χώρας και την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους φορολογουμένους με εισοδήματα πάνω από 35.000 ευρώ.

«Η επιβάρυνση θα είναι μικρότερη στις 30.000 ευρώ και μεγαλύτερη στα εισοδήματα άνω των 65.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, δίνοντας το στίγμα της οικονομικής πολιτικής για το 2016 και τα επόμενα έτη. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου συντελεστή 50%, ο πρωθυπουργός είπε πως θα αφορά τα εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ή 65.000 ευρώ. Οι ανωτέρω αλλαγές θα ενσωματωθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μήνα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μαζί με το νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων. 

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Μεγάλες ανατροπές στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, τα πρόστιμα, τις οφειλές στους δήμους

Ξεκίνησαν οι μεγάλες ανατροπές που φέρνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναδρομικά από τον περασμένο Μάιο. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν ελαφρύνσεις σε μια σειρά από τέλη ή φόρους με πρώτο και κυριότερο το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που καταβάλλεται στους δήμους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Ετσι, το υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του δίνει εντολή προς τους Δήμους και τις άλλες αρμόδιες διευθύνσεις ώστε να αναπροσαρμόσουν αναδρομικά τις τιμές για τον υπολογισμό του Τ.Α.Π. σύμφωνα με τις  νέες αντικειμενικές αξίες. Εκτός όμως από το Τ.Α.Π., νέοι υπολογισμοί πρέπει να γίνουν και για τα πρόστιμα που επιβάλλονται βάσει της πολεοδομικής νομοθεσίας, αλλά και για τις οφειλές που προκύπτουν από εισφορές σε χρήμα που υπολογίζονται βάσει της τιμής ζώνης κατά το χρόνο κύρωσης της πράξης εφαρμογής. Στις περισσότερες περιοχές θα υπάρξουν ελαφρύνσεις λόγω της μείωσης των αντικειμενικών πάνω από 20%. Βεβαίως, με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα έσοδα του δήμου, γεγονός που θα προβληματίσει ιδιαίτερα τους τοπικούς άρχοντες.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Φόροι: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες κλίμακες

Eξτρα φόρους στους φορολογούμενους με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ φέρνουν οι φορολογικές ανατροπές που σχεδιάζει ο κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας που θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες, ενώ τα εισοδήματα από ενοίκια ενδεχομένως θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα. Για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους αγρότες θα προβλέπεται αφορολόγητο όριο εισοδήματος στα επίπεδα των 9.500 ευρώ, ενώ οι επαγγελματίες θα συνεχίσουν να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους.

Με τις νέες ρυθμίσεις οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ οι φορολογούμενοι με πιο υψηλά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 60.000 ή 65.000 ευρώ θα δουν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να εκτοξεύεται στο 50%.

Φόροι: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν με τις νέες κλίμακες

Μάλιστα η συνολική φορολογική επιβάρυνση για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ανεβαίνει ακόμη περισσότερο με τις αλλαγές που σχεδιάζονται και στην κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Το τελικό σχέδιο για τις αποδείξεις - Πότε είναι υποχρεωτική η χρήση «πλαστικού χρήματος»

Μέχρι και το 40% του εισοδήματος θα ζητά σε αποδείξεις η εφορία έτσι ώστε οι πολίτες να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑτος, η τελική πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στους Θεσμούς, η οποία εκτιμάται ότι θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Μάρτιο, προβλέπει ότι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ως 9.500 ευρώ (που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους) θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 15% του ετήσιου δηλωθέντος εισοδήματός τους.

Από εκεί και πέρα, όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 9.501 ευρώ ως 20.000 ευρώ, θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 30% του ετήσιου εισοδήματος, ενώ όσοι δηλώνουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 20.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις ίσες με το 40% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος.

Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν όμως και μία ηπιότερη κλιμάκωση. Με τη συγκέντρωση των αποδείξεων οι πολίτες θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν έκπτωση φόρου 2.100 ή να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετους φόρους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Ποιοι μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα από το ΙΚΑ

Σε ενημέρωση των ασφαλισμένων του σχετικά με την ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας για την περίοδο 1/3/2016-28/2/2017, προχωρά με ανακοίνωσή του το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Με βάση επίσημο εγγράφου της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται:

α) στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2015), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο.

β) στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 5 του ν. 2768/1999 (Α' 273), όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Στο σημείο αυτό η «Ματιά» και αυτής της εβδομάδας έφτασε στο τέλος της για άλλη μια Δευτέρα.

Να σας ευχηθούμε εμείς, καλή εβδομάδα και να περάσετε όσο καλύτερα γίνεται στο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας που είναι μπροστά μας.

Καλημέρα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90