Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
01/03/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα,

Άλλη μια εβδομάδα, πέρασε και είμαστε εδώ, για να δούμε τι μας απασχόλησε αλλά και τι σχολιάσαμε περισσότερο τις προηγούμενες μέρες.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.      «Ψαλίδι» έως 25% σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

2.      Οι φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο

3.      Φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές υπέρ συντάξεων

4.      Ξεκινούν από 1/3 οι πληρωμές δομών προγράμματος ΕΣΠΑ

5.      Επισήμως εκτός stress tests η Ελλάδα το 2016 - Πέντε δράσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

6.      Ασφαλιστικό: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά σε συντάξεις

7.      Πάμε για νέο Μνημόνιο - Ακυρώθηκε πριν τη λήξη το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας με το ΔΝΤ

8.      Οι νέες αλλαγές στη φορολογία με πυξίδα το πλεόνασμα 3,5%

9.      Συνάντηση Στουρνάρα - τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

10.    Ποιες αλλαγές έρχονται σε δημοτικά τέλη, προσλήψεις, επιδόματα και Καλλικράτη

 

1. «Ψαλίδι» έως 25% σε εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις

Μείωση έως 25% στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ φέρνει το σχέδιο υπολογισμού τους με τους ίδιους κανόνες που θα ισχύουν για τις κύριες συντάξεις, δηλαδή με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης για όλους (ανεξαρτήτως του χρόνου ασφάλισης) και με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Σε αυτό το ύψος προβλέπουν τα στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης ότι θα οδηγήσει η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών και των εφάπαξ που προδιαγράφει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόσο στο -υπό διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς- σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού όσο και στις «οδηγίες» τις οποίες έχει δώσει στα Ταμεία για να επανακαθορίσουν τα επίπεδα των παροχών τους.

Το βασικό σενάριο που φέρεται να προκρίνει το υπουργείο, προβλέπει τον υπολογισμό των επικουρικών και των εφάπαξ με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης το οποίο θα καθοριστεί κατόπιν αναλογιστικών μελετών (ανάλογα με τα έσοδα και τις δαπάνες έτσι ώστε να μην προκύπτουν... ελλείμματα) και με βάση τις εισφορές τις οποίες έχουν καταβάλει ή θα καταβάλουν οι ασφαλισμένοι σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Οι φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο

Κλειστή παραμένει η πύλη του Taxisnet για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων και δεν πρόκειται να ανοίξει μέχρι να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θα διευθετούνται εκκρεμότητες για τη φορολόγηση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν το 2015 και την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκτιμήσεις είναι ότι το σύστημα θα ανοίξει τον Μάρτιο. Οι φορολογούμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες, δηλαδή έως το τέλος Απριλίου.

Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να εξοφλήσουν το φόρο σε μηνιαίες δόσεις με τα σενάρια να προβλέπουν την καταβολή του σε 5 ή 8 μηνιαίες δόσεις και την πρώτη δόση να καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Φόρος στις χρηματιστηριακές συναλλαγές υπέρ συντάξεων

Πρόσθετη χρηματοδότηση για το Ασφαλιστικό από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρόστιμα και την καταπολέμηση της διαφθοράς, αποφασίζει η κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τα έσοδα των Ταμείων. «Εχει συμφωνηθεί η επιβολή ειδικού φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και η άντληση εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις, τα πρόστιμα και την καταπολέμηση της διαφθοράς» δηλώνουν στην «Ημερησία» κορυφαία στελέχη του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπογραμμίζοντας ότι «η διϋπουργική επιτροπή η οποία έχει συγκροτηθεί με απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής για τον σκοπό αυτό, συνεχίζει τη διερεύνηση του θέματος όπως και τυχόν επιπλέον πηγών χρηματοδότησης».

Η πολιτική απόφαση που έχει ληφθεί προβλέπει, μάλιστα, οι νέοι πόροι να νομοθετηθούν ταυτόχρονα με το νέο Ασφαλιστικό και για τον λόγο αυτό έχει οριστεί στο «σχέδιο Κατρούγκαλου» ειδικό άρθρο (υπ’ αριθμό 63) το οποίο θα συμπληρωθεί πριν από την κατάθεση, στη Βουλή, του τελικού νομοσχεδίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Ξεκινούν από 1/3 οι πληρωμές δομών προγράμματος ΕΣΠΑ

Οι δομές που έχουν ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα παρακαλούνται να προσκομίσουν άμεσα στην ΕΕΤΑΑ το σύνολο των απαιτούμενων παραστατικών και για τις τρεις πηγές χρηματοδότησης, αναφέρει το Υπουργείο Οικονομίας.

Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού ενημερώνει ότι την Τρίτη 01-03-2016 θα ξεκινήσουν οι πληρωμές της α' δόσης του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής για το σχολικό έτος 2015-2016» του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι δομές που έχουν ενταχθεί στα εν λόγω προγράμματα παρακαλούνται να προσκομίσουν άμεσα στην ΕΕΤΑΑ το σύνολο των απαιτούμενων παραστατικών και για τις τρεις πηγές χρηματοδότησης, σε ξεχωριστούς υποφακέλους, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

5. Επισήμως εκτός stress tests η Ελλάδα το 2016 - Πέντε δράσεις για τα «κόκκινα» δάνεια

Σε πέντε πρωτοβουλίες θα στηριχθεί η προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων και εξυγίανσης του ισολογισμού των συστημικών τραπεζών. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος οι λύσεις που θα προκριθούν θα έχουν μόνιμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και θα απαντούν στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εμπορικές τράπεζες.

Εχουν τεθεί στόχοι συγκεκριμένοι κατόπιν διαβούλευσης με τις τράπεζας και τον εποπτικό μηχανισμό SSM με ορίζοντα εφαρμογής από τον Ιούνιο του 2016 και με παρακολούθηση ανά τρίμηνο, τονίζει ο Γ. Στουρνάρας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει:

Πρώτον, να αναληφθούν τολμηρές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η τρέχουσα «business as usual» προσέγγιση, όσο και αν βελτιωθεί στα σημεία, δεν θα οδηγήσει σε σημαντικές μειώσεις.

Δεύτερον, να υπάρξει στροφή σε μακροχρόνιες ρυθμίσεις. Η τρέχουσα πρακτική βραχυπρόθεσμων ρυθμίσεων απλά οδηγεί σε παράταση του προβλήματος. Αντιθέτως η μακροχρόνια λύση είναι αυτή που θα εξυγιάνει τους ισολογισμούς των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τρίτον, να υπάρξει συντονισμένη αντιμετώπιση των κοινών πιστούχων. Η πρόοδος στο ζήτημα αυτό παραμένει περιορισμένη, ενώ οι κοινοί πιστούχοι έχουν κοινά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατον να υπάρξουν οριστικές λύσεις χωρίς κοινή δράση από όλους τους πιστωτές. Σχεδόν το σύνολο των μεγάλων επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων αφορούν περισσότερους του ενός πιστωτές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ασφαλιστικό: Σχέδιο για έκτακτη εισφορά σε συντάξεις

Αν και οι μειώσεις συντάξεων διαψεύδονται κατηγορηματικά και κατ' εξακολούθηση από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κατρούγκαλο, οι πληροφορίες επιμένουν ότι με τους θεσμούς συζητείται η επιβολή έκτακτης εισφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, οριστική είναι πλέον η περικοπή και στις καταβαλλόμενες συντάξεις μέσα από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ στο τραπέζι βρίσκεται ακόμη και η επιβολή (νέας) έκτακτης εισφοράς για τους σημερινούς συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αυτές τις ημέρες ξαναγράφεται, προκειμένου να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις και αλλαγές μετά τον διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τη σκληρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Πάμε για νέο Μνημόνιο - Ακυρώθηκε πριν τη λήξη το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας με το ΔΝΤ

Δεκτό έγινε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ακύρωση του τρέχοντος προγράμματος της Ελλάδας με το ΔΝΤ, το οποίο είχε συμφωνηθεί το 2012.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ ήταν κοινή, ώστε να αποφευχθεί η πληρωμή διοικητικών επιβαρύνσεων που σχετίζονται με το πρόγραμμα. Όπως διευκρινίζουν, η απόφαση αυτή ελήφθη για να αποφευχθούν διοικητικά κόστη που συνδέονται με την παραμονή του μνημονίου σε ισχύ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για την σύνταξη νέου μνημονίου.

«Το ΔΝΤ επιβεβαιώνει ότι το πρόγραμμα του 2012 ακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016, μετά από σχετικό αίτημα των ελληνικών αρχών», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, υπεύθυνος για την Ελλάδα Αντρέας Αντριάνο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Οι νέες αλλαγές στη φορολογία με πυξίδα το πλεόνασμα 3,5%

Σενάρια επί σεναρίων για τις ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος με δύο βασικά κριτήρια, την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου και τη δικαιότερη αναδιανομή των βαρών, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων του οικονομικού επιτελείου και του κουαρτέτου για το κλείσιμο της αξιολόγησης με τη διασφάλιση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές για όλα τα φυσικά πρόσωπα, τις φοροαπαλλαγές, την εισφορά αλληλεγγύης και την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, το μείγμα βγάζει δημοσιονομικό αποτέλεσμα πάνω από 500 εκ. ευρώ, αλλά το θέμα που παραμένει ακόμα ανοιχτό είναι το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των μέτρων καθώς και ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τον λογαριασμό.

Η κόκκινη γραμμή έχει να κάνει με την αποφυγή νέας επιβάρυνσης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων κυρίως των μισθωτών και συνταξιούχων, που, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την πορεία των φορολογικών εσόδων το 2015, ήταν για μία ακόμη φορά τα υποζύγια, καθώς οι μόνες εισπράξεις από φόρους που κατέγραψαν σημαντική αύξηση ήταν αυτές που προήλθαν από τη μηνιαία παρακράτηση φόρων από τους μισθούς και τις συντάξεις. Τα έσοδα από αυτήν την πηγή σημείωσαν αύξηση 11,02%, τη στιγμή που οι εισπράξεις από όλες σχεδόν τις άλλες πηγές φορολογικών εσόδων σημείωσαν πτώση ή οριακή αύξηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Συνάντηση Στουρνάρα - τραπεζών για τα κόκκινα δάνεια

Συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στυορνάρα θα έχει σήμερα το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών. Οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συζητήσουν με τον διοικητή της ΤτΕ το κρίσιμο ζήτημα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η συνάντηση γίνεται στο πλαίσιο των διεργασιών τραπεζών - ΤτΕ - ευρωπαϊκών αρχών για την μείωση των "κόκκινων δανείων" σε ορίζοντα 7ετίας με στόχο ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από περίπου 36% που είναι σήμερα, και αντιστοιχεί σε 73,4 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων, να περιοριστεί κάτω από το 10% μέχρι το 2022. Στόχος ειναι η μείωση των "κόκκινων δανείων" κατά 50 δισ. με τα τρέχοντα δεδομένα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Ποιες αλλαγές έρχονται σε δημοτικά τέλη, προσλήψεις, επιδόματα και Καλλικράτη

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία πριν λίγα λεπτά στη Βουλή το νομοσχέδιο για το «παράλληλο πρόγραμμα» ή αλλιώς «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις», όπως αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων.

Τι περιλαμβάνει όμως το «παράλληλο πρόγραμμα», που έγινε μόλις νόμος, όσον αφορά τα υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών; Μεταξύ άλλων, όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr:

-Αλλαγές στην Κοινωφελή Εργασία. Συγκεκριμένα: Με τη νομοθετική ρύθμιση θεσμοθετούνται οι εξής αλλαγές:

Αποδίδεται στους ωφελούμενους το δικαίωμα να απουσιάζουν για συγκεκριμένο αριθμό ημερών και για συγκεκριμένους λόγους, χωρίς να περικόπτονται οι αμοιβές τους και χωρίς να υποχρεούνται να επεκτείνουν τον χρόνο εργασίας τους. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι ωφελούμενοι δικαιούνται να απουσιάζουν δύο εργάσιμες ημέρες μηνιαίως. Οι ωφελούμενες σε κατάσταση κυοφορίας ή λοχείας, δικαιούνται να απουσιάζουν δεκατρείς (13) εργάσιμες ημέρες. Επίσης, κάθε γονέας παιδιού ηλικίας 4 έως 18 ετών δικαιούται να απουσιάζει δύο (2) ημέρες, σε ώρες ή ολόκληρη ημέρα κάθε φορά, προκειμένου να διευκολυνθεί για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης. Τις παραπάνω ημέρες απουσίας θα συνοδεύουν τα έντυπα αιτήσεων του ωφελούμενου και της έγκρισης του επιβλέποντος φορέα.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Και με αυτή τη τελευταία είδηση θα ήθελα να ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα. την άλλη Δευτέρα.

Σας ευχαριστoύμε όλους.

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90