Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
22/02/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα για άλλη μια φορά!

Ακόμη μια εβδομάδα τελείωσε και είμαστε εδώ για να κάνουμε μία ανασκόπηση στα γεγονότα που την χαρακτήρισαν. 

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΜΑ

  1. Αυξάνονται οι φόροι για τα εισοδήματα από ενοίκια

  2. Αποπληθωρισμός αλλά και αυξήσεις τιμών λόγω ΦΠΑ

  3. ΙΚΑ: Πώς υπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας στις συντάξεις

  4. Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 6 ώς 8 δόσεις

  5. ΟΕΕ: Αποκλεισμός εφοριών και αποχή από τις φορολογικές δηλώσεις

  6. Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης

  7. Αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος - Τι ισχύει για το «πλαστικό» χρήμα

  8. Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της Γ.Γ.Π.Σ.&Δ.Υ. για την ενημέρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., αναφορικά με τη μισθοδοσία τους

  9. Πλατφόρμα για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών

 

1. Αυξάνονται οι φόροι για τα εισοδήματα από ενοίκια

Αντιμέτωποι με μεγάλες επιβαρύνσεις θα βρεθούν οι περίπου 1,7 εκατ. φορολογούμενοι που εισπράττουν εισοδήματα από ακίνητα. Με βάση το σχέδιο που προωθεί το οικονομικό επιτελείο, η νέα κλίμακα που θα εφαρμοστεί για τα εισοδήματα από ενοίκια έχει ως εξής:

Ο συντελεστής 11% που ισχύει σήμερα για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ ανεβαίνει στο 15%, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση της πλειονότητας των ιδιοκτητών να αυξηθεί έως και 36%.

Ο συντελεστής 33% που επιβάλλεται σήμερα σε εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ έως και 40.000 ευρώ, αυξάνεται στο 35%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Αποπληθωρισμός αλλά και αυξήσεις τιμών λόγω ΦΠΑ

Κατά 0,7% μειώθηκε ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2016 σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, με την ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε κατάσταση αποπληθωρισμού για 35ο συνεχόμενο μήνα. Παρ’ όλα αυτά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), φέτος τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, καταγράφηκε αύξηση στα περισσότερα βασικά αγαθά που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς».

Οι σημαντικότερες μειώσεις καταγράφηκαν στις τιμές των ενεργειακών αγαθών. Φέτος τον Ιανουάριο η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 17,4%, ενώ του πετρελαίου θέρμανσης κατά 17,2%. Επίσης, οι τιμές των λαχανικών υποχώρησαν κατά 12,9%, της ένδυσης και υπόδησης κατά 9,5%, της βενζίνης κατά 2,4% και του γιαουρτιού κατά 2,2%. Είναι σαφές ότι η πτώση στην τιμή του πετρελαίου οδήγησε σε πτώση και των ενεργειακών αγαθών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. ΙΚΑ: Πώς υπολογίζεται ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας στις συντάξεις

Διευκρινίσεις σχετικά με το συνυπολογισμό του χρόνου στρατιωτικής υπηρεσίας για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης ή για τη θεμελίωση δικαιώματος σε δεύτερη σύνταξη, δίνει το ΙΚΑ με εγκύκλιό του.

Συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι η αναγνώριση του χρόνου της στρατιωτικής υπηρεσίας αποβλέπει στο δικαίωμα προσαύξησης του ποσού της σύνταξης, ενώ, μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ο χρόνος αυτός είναι επιτρεπτό να υπολογιστεί και για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Οι εξαιρετικές αυτές περιπτώσεις είναι:

- Λόγω γήρατος, εφόσον ο ασφαλισμένος έχει συμπληρώσει το 58ο έτος της ηλικίας του και έχει πραγματοποιήσει 3.600 ημέρες εργασίας.

- Λόγω αναπηρίας, εφόσον ο ασφαλισμένος είναι ανατομοφυσιολογικώς ανάπηρος σε ποσοστό 67% και άνω και έχει πραγματοποιήσει 900 ημέρες εργασίας.

- Λόγω θανάτου ασφαλισμένου, εφόσον η χήρα έχει υπερβεί το 60ό έτος της ηλικίας της ή τα τέκνα δεν έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους ή το 24ο, όταν σπουδάζουν ή έχουν υπερβεί το 18ο έτος, αλλά ήταν και παραμένουν ανίκανα για εργασία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου αυτού και ο θανών ασφαλισμένος είχε πραγματοποιήσει στην ασφάλιση ενός ή περισσότερων ομοειδών ασφαλιστικών οργανισμών, μέχρι το χρόνο του θανάτου του 900 ημέρες εργασίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Πληρωμή φόρου εισοδήματος σε 6 ώς 8 δόσεις

Τα φυσικά πρόσωπα που το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ με την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρους, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Στη Βουλή κατατίθενται την ερχόμενη εβδομάδα οι διατάξεις που θα επιτρέψουν την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων των εισοδημάτων του 2015. Προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία πρέπει να επιλυθούν θέματα όπως η απαλλαγή των χαμηλά αμειβόμενων με «μπλοκάκια» από τα τεκμήρια, έτσι ώστε να αποφευχθεί η υπέρμετρη φορολόγησή τους, οι νέες προθεσμίες για την πληρωμή του φόρου και κυρίως το τι θα γίνει με τα εισοδήματα από ενοίκια, καθώς ο προϋπολογισμός προβλέπει υψηλότερα έσοδα από την πηγή αυτή. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος από 6 έως 8 δόσεις, ωστόσο, το σχέδιο δεν έχει κατατεθεί ακόμα στους πιστωτές της χώρας και είναι άγνωστο εάν θα εγκριθεί.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ανάλογα με τον μήνα που υποβάλλεται η δήλωση θα υπολογίζονται και οι δόσεις. Σε κάθε περίπτωση η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων από τη στιγμή που θα ανοίξει το σύστημα θα είναι 60 ημέρες. Για παράδειγμα, εάν η δήλωση υποβληθεί εντός του Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου (εάν ανοίξει το σύστημα), η 1η δόση μπορεί να καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία τον Οκτώβριο. Δηλαδή 8 μηνιαίες δόσεις. Εάν η 1η δόση καταβληθεί τον Απρίλιο 7 δόσεις και εάν η 1η δόση πληρωθεί στα τέλη Μαΐου 6 δόσεις. Σε κάθε περίπτωση, η 1η δόση πρέπει να πληρωθεί το αργότερο στα τέλη Μαΐου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. ΟΕΕ: Αποκλεισμός εφοριών και αποχή από τις φορολογικές δηλώσεις

Αποκλεισμός εφοριών σε όλη τη χώρα, καθώς και κυλιόμενη εποχή από την υποβολή φορολογικών δηλώσεων μόλις ανοίξει η εφαρμογή του Taxisnet περιλαμβάνονται στις αποφάσεις των λογιστών-φοροτεχνικών που προχωρούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους ενάντια στο Ασφαλιστικό.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, ενάντια στο προτεινόμενο από την κυβέρνηση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών και φορέων των λογιστών-φοροτεχνικών, μετά από συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος υπό τον πρόεδρό του, Κωνσταντίνο Κόλλια».

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκαν τα εξής:

• Δυναμικές παραστάσεις διαμαρτυρίας με αρχή την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στο Υπουργείο Οικονομικών (στο κτήριο της Καραγιώργη Σερβίας 10) και συνέχεια την Τρίτη, 1 Μαρτίου, στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν φέτος ειδική εισφορά αλληλεγγύης

Κλιμακωτά, σε ετήσια συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αυτοί που φαίνονται να επιβαρύνονται περισσότερο φέτος είναι όσοι έχουν ετήσια συνολικά εισοδήματα, πραγματικά ή τεκμαρτά, πάνω από 30.000 ευρώ.

Η αύξηση των συντελεστών στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ξεκινά από 42,8% και φθάνει έως και 185,75% για ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.

Οι συντελεστές

Αναλυτικά, οι συντελεστές βάσει την οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχουν ως εξής:

0,7%, για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 12.001 έως και 20.000 ευρώ.

1,4% για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 20.001 έως 30.000 ευρώ.

2% (από 1,4%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.

4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.

6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος - Τι ισχύει για το «πλαστικό» χρήμα

Πυρετός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το τι θα ισχύσει φέτος με το αφορολόγητο και τη συλλογή αποδείξεων. Υπενθυμίζεται ότι υπάρχουν τα σενάρια για τη χρήση πλαστικού χρήματος προκειμένου να εξασφαλίζεται η έκπτωση φόρου 2.100 σε μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2016 που θα δηλωθούν το επόμενο έτος.

Οπως αναφέρει το Βήμα, για εφέτος, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώσουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 30% του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματος (από 10% που ήταν τα προηγούμενα χρόνια) και μάλιστα αυτές να προέρχονται από τη χρήση πλαστικού χρήματος για αγορές που θα γίνουν μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης που αναμένεται σύντομα να έρθει στη Βουλή. Για συναλλαγές που πραγματοποιούνται ως την ψήφιση της διάταξης οι πολίτες μπορούν να κρατούν και τις αποδείξεις που γίνονται με μετρητά.

Ωστόσο, για άτομα που έχουν γεννηθεί ως 31 Δεκεμβρίου 1950, δηλαδή για όσους είναι πάνω από 65 ετών, δεν θα ισχύει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρεωτικότητα χρήσης πλαστικού χρήματος για τη συγκέντρωση αποδείξεων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της Γ.Γ.Π.Σ.&Δ.Υ. για την ενημέρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., αναφορικά με τη μισθοδοσία τους

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία της Γ.Γ.Π.Σ.&Δ.Υ. για την ενημέρωση των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α., αναφορικά με τη μισθοδοσία τους.

Τα στοιχεία μισθοδοσίας τους σε μηνιαία βάση θα μπορούν να βλέπουν όλοι οι μισθοδοτούμενοι μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών (ΕΑΠ), όπως παραδίδονται από τους κατά τόπους εκκαθαριστές.

Συγκεκριμένα, μέσω της ιστοσελίδας www.gsis.gr, οι υπάλληλοι του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των ΟΤΑ α’ και β΄ βαθμού, με τους προσωπικούς τους κωδικούς του TAXISnet, θα μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στην Εφαρμογή Πληροφόρησης Μισθοδοτούμενων και να αναζητούν, εκτός από τα πρόσφατα στοιχεία μισθοδοσίας τους, και αναδρομικά στοιχεία από το έτος που εντάχθηκε ο φορέας τους στην ΕΑΠ.

Η νέα υπηρεσία υλοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων & Διοικητικής Υποστήριξης, σε συνεργασία με την ΕΑΠ.

 

9. Πλατφόρμα για την ηλεκτρονική επίλυση διαφορών

Σε λειτουργία τέθηκε από χθες η πλατφόρμα Ηλεκτρονικής Επίλυσης Διαφορών (Online Dispute Resolution - ODR) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα επιτρέπει τόσο σε καταναλωτές όσο και σε εμπόρους να επιλύουν ηλεκτρονικά τις διαφορές τους είτε αυτές αφορούν σε εγχώριες είτε σε διασυνοριακές συναλλαγές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση προς τα μέλη του ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GRECA), η ΗΕΔ συνδέεται απευθείας με τους αρμόδιους φορείς Εναλλακτικής Επίλυσης Διαφορών (ΕΕΔ) σε κάθε χώρα, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των καταγγελιών.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Εδώ έφτασε στο τέλος της, αλλη μια "ματιά"...

Ευχόμαστε σε όλους καλή δύναμη και ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax.gr


efm_728x90