Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
15/02/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα!

Καλή εβδομάδα σε όλους!

Δευτέρα σήμερα και είμαστε πάλι εδώ για να σχολιάσουμε και παρουσιάσουμε όλα τα γεγονότα που μας απασχόλησαν τη προηγούμενη εβδομάδα.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

1.      Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ έως και 100% για νεοφυείς και τουριστικές επιχειρήσεις

2.      Τέλος τα 5μηνα – 8μηνα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

3.      Ανοίγει η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις

4.      ΟΑΕΕ: Καταβολή δόσεων ρύθμισης Ν.4305/2014

5.      ΕΣΠΑ: Όλες οι προκηρύξεις για το 2016

6.      Τι υπόσχεται ο Γ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό των αγροτών

7.      Προστασία από τα τεκμήρια για φοιτητές και ανέργους

8.      Ώς τον Απρίλιο τα δικαιολογητικά για τον «νόμο Κατσέλη»

9.      Απέρριψαν το σχέδιο για ενιαία κλίμακα φορολόγησης οι θεσμοί

 

1. Επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ έως και 100% για νεοφυείς και τουριστικές επιχειρήσεις

Την ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αναμένεται να προκηρύξει τις πρώτες δράσεις του ΕΣΠΑ ενίσχυσης μικρών, νεοφυών και τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και ανέργων πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θέλουν να στήσουν τις δικές τους δουλειές.

Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο υποβολής προτάσεων για τα συγκεκριμένα τέσσερα προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 137,5 εκατ. ευρώ. Οι επιδοτήσεις για τις κατηγορίες φτάνουν ακόμη και το 100% των επενδυτικών τους σχεδίων και οι δικαιούχοι μπορούν να διεκδικήσουν χρηματοδότηση από 6.000 έως 100.000 ευρώ. Συνοπτικά τα τέσσερα προγράμματα για τα οποία αναμένεται να ανοίξουν οι κύκλοι υποβολής αιτήσεων είναι:

1. «Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές». Το πρόγραμμα προϋπολογισμού 52 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε οκτώ στρατηγικούς τομείς προτεραιότητας και είναι οι εξής:

• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων

• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ)

• Υλικά / Κατασκευές

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Τέλος τα 5μηνα – 8μηνα τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ

Τέλος για τα 5μηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Στο εξής τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του Οργανισμού θα είναι 8μηνα, όπως ανακοίνωσε αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου. Να σημειωθεί ότι η ΕΕ ενέκρινε το σχετικό αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η κ. Αντωνοπούλου στην ΕΡΑ, μέσα στο 2016, θα υπάρξουν 150.000 θέσεις εργασίας στα προγράμματα κοινωφελούς. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 500.000.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ για το 2016, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό από την κ. Αντωνοπούλου θα αφορά περίπου 100.000 ανέργους ενώ θα προβλέπει και αυστηρότερα πλαίσια για την προστασία των ανέργων από περιπτώσεις τοποθέτησής τους σε άλλες θέσεις από αυτές που προσλαμβάνονται, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις σε ΟΤΑ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Ανοίγει η εφαρμογή για τις φορολογικές δηλώσεις

Ετοιμες να υποδεχθούν τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2015 είναι οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, πλην όμως μια σειρά από νομοθετικές εκκρεμότητες καθυστερούν την έναρξη της διαδικασίας.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σε επίπεδο υποδομής, το σύστημα είναι σχεδόν έτοιμο. Εκκρεμούν όμως νομοθετικές πρωτοβουλίες αναφορικά με τον επαναπροσδιορισμό του χρονοδιαγράμματος εξόφλησης των φόρων εισοδήματος, τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που απορρέουν από το σύμφωνο συμβίωσης και «ακύρωσης» των τεκμηρίων για ανέργους, φοιτητές ή γενικότερα φορολογουμένους με ελάχιστα εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση ή τόκους λίγων ευρώ, οι οποίοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις κινδυνεύουν με τεράστιους φόρους.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. ΟΑΕΕ: Καταβολή δόσεων ρύθμισης Ν.4305/2014

Σας γνωρίζουμε ότι την Δευτέρα 22.2.2016 καταβάλλονται οι δόσεις ρύθμισης Ν.4305/2014, μέσω Άμεσης Χρέωσης Τραπεζικού Λογαριασμού (πάγια εντολή).

Ασφαλισμένοι που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση θα πρέπει να μεριμνήσουν ώστε, να υπάρχει επαρκές υπόλοιπο στο λογαριασμό τους κατά την ώρα εκτέλεσης παγίων εντολών της Τράπεζας επιλογής τους για την εξόφληση:

- δόσης της 22.2.2016,

- τυχόν καθυστερούμενης της 21.1. 2016, με επιπλέον προσαύξηση 2% ή της 21.12.2015, με επιπλέον προσαύξηση 4%.

Προτείνεται η έγκαιρη πίστωση του λογαριασμού από την Παρασκευή 19.2.2016

 

5. ΕΣΠΑ: Όλες οι προκηρύξεις για το 2016

Έγιναν γνωστές οι 4 νέες προκηρύξεις του νέου ΕΣΠΑ με στόχο την τόνωση της απασχόλησης και της οικονομίας. Μέσω τεσσάρων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020 θα πέσουν στην αγορά κονδύλια συνολικού ύψους 370 εκατομμυρίων ευρώ

Οι τέσσερις νέες δράσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», που ανακοινώθηκαν, αφορούν την ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, την αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξή τους στις νέες αγορές και την ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους.

Προκήρυξη προγράμματος: "Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης"

Το πρόγραμμα στοχεύει την υποστήριξη πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ανέργων και αυτοαπασχολούμενων για την έναρξη/υποστήριξη της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητά τους και την οργάνωση αυτοτελούς επαγγελματικού χώρου. Επιδίωξη του προγράμματος είναι η μείωση της ανεργίας των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσω της αυτοαπασχόλησης, με την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας συναφούς με την ειδικότητα τους και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Τι υπόσχεται ο Γ. Κατρούγκαλος για το ασφαλιστικό των αγροτών

Επιπλέον «βελτιώσεις» στις εισφορές των αγροτών υπόσχεται ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, εφόσον ανταποκριθούν στην πρόσκληση του διαλόγου που τους έχει απευθύνει η κυβέρνηση.

Οι όποιες «βελτιώσεις» συζητούνται παρασκηνιακά ή «μπουν» στο τραπέζι (όπως η ανάκληση της αναδρομικής, από 1/7/2015, αύξησης κατά 42,85% των εισφορών που προβλέπει το σχέδιο, η μεγαλύτερη κατά ένα ή δύο χρόνια μεταβατική περίοδος για την επιβολή της εισφοράς 20% στην κύρια σύνταξη, η εφαρμογή με νέους όρους του εργόσημου ή ακόμη και η διατήρηση του ΟΓΑ που, προς το παρόν, απορρίπτεται από τους δανειστές) θα πρέπει να «περάσουν» από την έγκριση των Θεσμών...

«Θα εξαντλήσουμε τις δικές μας ιδέες για βελτιώσεις στο σχέδιο για τους αγρότες, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», είπε ο υπουργός στη συνάντηση που είχε χθες με τον πρόεδρο της ΟΚΕ, Γιώργο Βερνίκο παραδίδοντας το προσχέδιο για το ασφαλιστικό που είναι σε διαπραγμάτευση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. «Θα τους πούμε τις προτάσεις στο τραπέζι του διαλόγου και θα ακούσουμε τις αντιπροτάσεις, αρκεί να διατηρηθεί η ισονομία και κοινωνική δικαιοσύνη», συμπλήρωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ απέκλεισε, πάντως, το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ο διάλογος αυτός μέσω της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ΟΚΕ δεν υποκαθιστά το διάλογο κυβέρνησης - φορέων... η ΟΚΕ συζητά με τα μέλη της - εκπροσώπους όλων των ομάδων και διατυπώνει γνώμες».

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Προστασία από τα τεκμήρια για φοιτητές και ανέργους

Διάταξη - ασπίδα έναντι των τεκμηρίων για φορολογουμένους με χαμηλά εισοδήματα προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι φορολογούμενοι οι οποίοι απέκτησαν πέρυσι εισοδήματα έως 6.000 ευρώ θα φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και όχι με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών, εφόσον το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 9.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα Νέα, με τον τρόπο αυτό, πρακτικά θα απενεργοποιούνται τα τεκμήρια για δεκάδες χιλιάδες φορολογουμένους οι οποίοι εισέπραξαν πέρυσι ελάχιστα ποσά είτε από τόκους καταθέσεων είτε από περιστασιακή απασχόληση και επειδή έχουν στην κατοχή τους ένα αυτοκίνητο απειλούνται με υπέρμετρους φόρους.

Η διάταξη, η οποία προωθείται από το επιτελείο του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, θα προβλέπει πως στις περιπτώσεις όπου το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα των φορολογουμένων δεν υπερβαίνει το ποσό των 6.000 ευρώ και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ, το δηλωθέν εισόδημα και η προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων, στην οποία ισχύει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Στην ουσία οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Ώς τον Απρίλιο τα δικαιολογητικά για τον «νόμο Κατσέλη»

Μέχρι τον Απρίλιο θα μπορούν οι δανειολήπτες που έχουν καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη το 2015 να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που χορηγούν οι τράπεζες για την τεκμηρίωση της κάθε αίτησης, όπως ανέφερε το Σάββατο ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ1.

Όπως είπε ο κ. Παπαδεράκης «μέσα στο τρίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπέβαλαν αιτήσεις για ένταξη στο νόμο Κατσέλη, περίπου 25.000 δανειολήπτες».

«Υπάρχει θέμα με την τήρηση από τις τράπεζες της προθεσμίας του δεκαημέρου για την έκδοση των σχετικών δικαιολογητικών» ανέφερε ο κ. Παπαδεράκης και σημείωσε ότι αναζητείται ένα τρόπος καλής συνεργασίας με τις τράπεζες.

«Αναζητούμε το πλαίσιο του ... συνεργάσιμου τραπεζίτη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος αναφερόμενος στις προσπάθειες της γενικής γραμματείας Εμπορίου να διαμορφώσει όρους καλής συνεργασίας των δανειοληπτών με τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε, η προσπάθεια αυτή αφορά την καλύτερη επικοινωνία των κρατικών αρχών με τις τράπεζες και την τήρηση από τα πιστωτικά ιδρύματα του κανονιστικού πλαισίου που αφορά ένα ευρύ φάσμα εργασιών (χρεωστικές κάρτες, χρεώσεις, έκδοση δικαιολογητικών κτλ).

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Απέρριψαν το σχέδιο για ενιαία κλίμακα φορολόγησης οι θεσμοί

Ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθεί πλέον το οικονομικό επιτελείο, ύστερα από τις ενστάσεις της τρόικας στο σχέδιο για ενιαία κλίμακα σε μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ενοίκια. Μέσα στην εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παρέδωσε στους δανειστές πρόταση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, σύμφωνα με την οποία θα υπήρχε ενιαία κλίμακα για όλα τα εισοδήματα και θα προβλεπόταν ανώτατος φορολογικός συντελεστής 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών διατύπωσαν τις αντιρρήσεις τους και για τα δύο σκέλη του εν λόγω σχεδίου. Δηλαδή, τόσο για το ύψος του ανώτερου συντελεστή φορολόγησης όσο και για το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα εντάσσονταν στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι πιο εύκολο να φοροδιαφύγουν απ’ ό,τι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι θεσμοί ζήτησαν να υπάρχει ξεχωριστή κλίμακα φορολόγησης των εισοδημάτων τους, ώστε να είναι σαφές τι δηλώνουν και να μην «μπερδεύεται» με τις αμοιβές από μισθωτή εργασία.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

Κάπου εδώ, φτάσαμε στο τέλος και κλείνουμε τη σημερινή «ματιά».

Ευχαριστούμε πολύ όσους διάβασαν το άρθρο μας με την ανασκόπηση των γεγονότων της προηγούμενης εβδομάδας.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90