Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
08/02/2016
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η προηγούμενη εβδομάδα

 

Μαρία Γεωργουλοπούλου / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Α'Τάξης

Στέλλα Τσιούλη / Λογίστρια - Φοροτεχνικός Β'Τάξης

 

Καλημέρα και Καλή Εβδομάδα,

Μετά από ένα μικρό διάλλειμα επιστρέψαμε με το εβδομαδιαίο ραντεβού μας, κάθε Δευτέρα.

Μιας και λείψαμε παραπάνω από μια εβδομάδα, θα δούμε όπως κάθε φορά τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε, αλλά θα πάμε και λίγο παλαιότερα.

Για να δούμε λοιπόν, ποιες ειδήσεις ήταν αυτές που μας απασχόλησαν παραπάνω τις τελευταίες μέρες …

 

Περιεχόμενα

 1. Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξετε στους νέους κωδικούς στα έντυπα Ε2 και Ε3 - Ολες οι αλλαγές
 2. Επιστρέφονται φόροι μεταβίβασης ακινήτων
 3. Φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 50%
 4. Προστασία για ένα μήνα στα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας
 5. Ασφαλιστικό: «Μάχη» για τις εισφορές και τις συντάξεις
 6. Μία ή δύο κλίμακες από το υπ. Οικονομικών για τη φορολόγηση εισοδημάτων του 2016
 7. Φορολογικό σοκ για χιλιάδες φοιτητές και άνεργους
 8. Τι ισχύει για το «πλαστικό» χρήμα - Η χρήση καρτών, οι προμήθειες, ο Τειρεσίας
 9. Ασφαλιστικό: Ως 40% εκπτώσεις για μια τριετία στους επιστήμονες
 10. Στα 85,013 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο
 11. Μείωση των προκαταβολών φόρων για ειδικές κατηγορίες αγροτών και επαγγελματιών μελετά το Υπ. Οικονομικών

 

1. Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να προσέξετε στους νέους κωδικούς στα έντυπα Ε2 και Ε3 - Ολες οι αλλαγές

Νέους κωδικούς αλλά και αρκετές αλλαγές «κρύβουν» τα φορολογικά έντυπα που θα κληθούν να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά φέτος στο Taxisnet περίπου ένα εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες, επιχειρήσεις και αγρότες αλλά και 1,7 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί, εκτός από τις αλλαγές στα φορολογικά έντυπα, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο καθεστώς φορολόγησής τους. Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες με την εκκαθάριση της δήλωσής τους θα δουν την προκαταβολή φόρου εισοδήματος να είναι αυξημένη στο 75% από 55% που ήταν για τα εισοδήματα του 2014, ενώ για τα κέρδη που απέκτησαν το 2015 οι επιχειρήσεις θα φορολογηθούν με συντελεστή 29% από 26%. Οι φορολογούμενοι με ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να τα δηλώσουν εκτός από το έντυπο Ε1 και στο έντυπο Ε2, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για να μη φορολογηθούν φέτος για τα εισοδήματα αυτά είναι έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

2. Επιστρέφονται φόροι μεταβίβασης ακινήτων

Τροποποιητικές δηλώσεις για την επιστροφή φόρου καλούνται να υποβάλλουν όσοι είχαν φορολογηθεί με βάση τις παλαιές, υψηλότερες, αντικειμενικές τιμές των ακινήτων (από 21 Μαΐου και μετά) για υποθέσεις κληρονομιών, γονικών παροχών, μεταβιβάσεων και δωρεών ακινήτων.

Σχετικές διευκρινίσεις δίνει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων με την οποία ορίζεται χρονοδιάγραμμα 90 ημερών για την επιστροφή του υψηλότερου φόρου, αφού προηγηθούν συμψηφισμοί με άλλες οφειλές του φορολογούμενου.

Ως γνωστόν το υπουργείο Οικονομικών, με βάση απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προχώρησε σε μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων με αναδρομική ισχύ από 21.5.2015.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

3. Φορολογική κλίμακα με ανώτατο συντελεστή 50%

Την πρότασή του για τις αλλαγές στη φορολογία, παρέδωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, στην πρόταση περιλαμβάνονται οι νέες προτεινόμενες κλίμακες και οι συντελεστές τους, με ανώτατο συντελεστή φορολογίας εισοδήματος 50%, αν και, όπως διευκρινίστηκε, υπήρχαν εισηγήσεις και για υψηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Στην πρόταση δεν περιλαμβάνονται αλλαγές στην έκτακτη εισφορά, ενώ από το σύνολο των αλλαγών προβλέπεται η είσπραξη επιπλέον εσόδων 300 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.

Αλλαγές στη φορολογία των αγροτών δεν περιλαμβάνονται.

Η πρόταση της κυβέρνησης αναμένεται να συζητηθεί την Τετάρτη σε νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Οι αλλαγές που θα συμφωνηθούν με τους επικεφαλής των Θεσμών θα περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Το πρωί της Τετάρτης θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς για τα κόκκινα δάνεια.

Θέση της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η οριζόντια εξαίρεση όλων των κόκκινων δανείων που έχουν ως εγγύηση την πρώτη κατοικία ενώ γίνεται συζήτηση με τους θεσμούς και για μικρές βελτιώσεις στο νόμο Δένδια, όπως ανέφερε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος μετά το τέλος της συνάντησης ενώ σχολίασε ότι θα δοθεί η παράταση που ζητάει η κυβέρνηση.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

4. Προστασία για ένα μήνα στα «κόκκινα» δάνεια πρώτης κατοικίας

Συμφωνία για να παραταθεί κατά ένα μήνα το καθεστώς της εξαίρεσης μεταβίβασης συγκεκριμένων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων σε funds επιτεύχθηκε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Θεσμούς.

Παράλληλα, η ελληνική πλευρά πρότεινε στο νέο πλαίσιο που ετοιμάζεται να μην επιτραπεί η πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία.

Στη χθεσινή δίωρη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των Θεσμών, όπως έκανε γνωστό ο τελευταίος παρατείνεται μέχρι τις 15 Μαρτίου η εξαίρεση πώλησης των ακόλουθων κατηγοριών «κόκκινων» δανείων:

[1] Οι μη εξυπηρετούμενες καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις και πιστώσεις.

[2] Οι δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας.

[3] Τα δάνεια και οι πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις (με αριθμό εργαζομένων έως 50 άτομα και κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ).

[4] Τα δάνεια προς μεσαίες εταιρείες (με απασχολούμενους που δεν ξεπερνούν τα 250 άτομα και κύκλο εργασιών χαμηλότερο από 50 εκατ. ευρώ) καθώς και

[5] Τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

5. Ασφαλιστικό: «Μάχη» για τις εισφορές και τις συντάξεις

«Εγινε μια σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί... το κλίμα ήταν αυτό που περιμέναμε». Με αυτή τη δήλωση ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος έδωσε το στίγμα των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών που ξεκίνησαν παρουσία των υπουργών Οικονομικών Ε. Τσακαλώτου και Οικονομίας Γ. Σταθάκη χθες και συνεχίζονται σήμερα.

Βασικά σημεία «τριβής» -και ανταλλαγής στοιχείων και επιχειρημάτων- είναι οι αυξήσεις των εισφορών (από τις οποίες εξαρτάται αν θα μειωθούν ή όχι οι επικουρικές συντάξεις) και η «κάλυψη» του δημοσιονομικού στόχου για την περιστολή της συνταξιοδοτικής δαπάνης όχι μόνο στη διετία 2016 ? 2017 (κατά 1% του ΑΕΠ και κατά 0,50% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αλλά, και πιο... μακροπρόθεσμα σε συνάρτηση με τη νέα δομή του Ασφαλιστικού και τα έσοδα από το νέο σύστημα υπολογισμού των εισφορών με βάση το φορολογητέο εισόδημα για ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες. «Ολα παραμένουν ανοικτά», υπογραμμίζουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι βάση της διαπραγμάτευσης παραμένει το σχέδιο της μεταρρύθμισης που έχει κατατεθεί. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα έτσι ώστε η νέα συνάντηση που θα έχει σήμερα ο Γ. Κατρούγκαλος να γίνει με στοιχεία και όλα τα εναλλακτικά σενάρια.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

6. Μία ή δύο κλίμακες από το υπ. Οικονομικών για τη φορολόγηση εισοδημάτων του 2016

Δώδεκα σενάρια έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα του 2016. Σε ειδικό λογισμικό που προσέφεραν οι εμπειρογνώμονες της τεχνικής βοήθειας «φορτώθηκαν» τα φορολογικά δεδομένα από όλες τις επαγγελματικές τάξεις και προέκυψε τελικώς η διαμόρφωση μιας ή δύο κλιμάκων, από τρεις που ισχύουν σήμερα.

Δηλαδή, ενδεχομένως, μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και όσοι έχουν εισοδήματα από ακίνητα να φορολογηθούν με μία κλίμακα, όπως γινόταν και παλαιότερα. Διαφορετικά θα θεσπιστούν δύο κλίμακες: μία για μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και άλλη μία για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ολα τα σενάρια θα συζητηθούν τις επόμενες ημέρες με τους πιστωτές τη χώρας, δεδομένου ότι αυτά αποκλίνουν από όσα προβλέπει ως γνωστόν το τρίτο μνημόνιο.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

7. Φορολογικό σοκ για χιλιάδες φοιτητές και άνεργους

Με υπέρογκους φόρους αλλά και προκαταβολή φόρου εισοδήματος 75% απειλούνται φέτος οι φορολογούμενοι που θα δηλώσουν στην εφορία πενιχρά εισοδήματα από περιστασιακή απασχόληση, από ενοίκια ή τόκους καταθέσεων μερικών λεπτών του ευρώ. Πρόκειται κυρίως για φοιτητές, ανέργους και όσους συμμετέχουν σε προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και θα υπερφορολογηθούν επί εξωπραγματικών τεκμαρτών εισοδημάτων με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και με προκαταβολή φόρου η οποία έχει αυξηθεί για τα εισοδήματα του 2015 από 55% στο 75%.

Εάν το υπουργείο Οικονομικών δεν καταθέσει στη Βουλή διορθωτική ρύθμιση όπως έγινε και πέρυσι, τότε οι φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2015 πενιχρά εισοδήματα θα φορολογηθούν για ποσά ανύπαρκτων εισοδημάτων τα οποία θα προκύψουν από το άθροισμα των ελάχιστων ποσών τεκμηρίων διαβίωσης των 3.000 ευρώ για τους άγαμους ή των 5.000 ευρώ για τους έγγαμους και των λοιπών τεκμηρίων διαβίωσης που θα ληφθούν υπόψη με βάση τα σπίτια στα οποία διαμένουν και τα Ι.Χ. αυτοκίνητα τα οποία χρησιμοποιούν.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

8. Τι ισχύει για το «πλαστικό» χρήμα - Η χρήση καρτών, οι προμήθειες, ο Τειρεσίας

Στα 15 εκατομμύρια ανέρχεται ο αριθμός των ενεργών καρτών πληρωμών σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Ενημέρωση για την αγορά καρτών πληρωμών στην Ελλάδα για όλα τα ζητήματα που απασχολούν καταναλωτές και επιχειρήσεις, μέσω της μορφής ερωτήσεων και απαντήσεων, δίνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, με ανακοίνωση της.

Σύμφωνα με αυτήν, όλες οι κάρτες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση αγορών αγαθών και υπηρεσιών ή για την πληρωμή λογαριασμών/ οφειλών (π.χ. ρεύματος, ύδρευσης, εφορίας, κ.λπ.) χωρίς τη χρήση μετρητών, ονομάζονται κάρτες πληρωμών. Ανάλογα με τα ειδικότερα χαρακτηριστικά τους πρόκειται για χρεωστικές (debit), πιστωτικές (credit), ή προπληρωμένες (prepaid) κάρτες πληρωμών.

Σήμερα στην χώρα μας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, στο τέλος του 2015, σχεδόν 15 εκατομμύρια κάρτες πληρωμών είχαν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες και ήταν ενεργές, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1,4 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο, έναντι μέσου όρου 1,5 κάρτες πληρωμών ανά κάτοικο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

9. Ασφαλιστικό: Ως 40% εκπτώσεις για μια τριετία στους επιστήμονες

Έκπτωση 10%-40% στο σύνολο της ασφαλιστικής επιβάρυνσης για μια τριετία (2017-2019) που θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα προτείνει η κυβέρνηση για τις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, οι ασφαλιστικές εισφορές δικηγόρων, γιατρών, μηχανικών, συμβολαιογράφων και λοιπών επιστημόνων συνδέονται με το εισόδημα από το 2017, υπολογίζονται σύμφωνα με τα ποσοστά που περιλαμβάνει το προσχέδιο νόμου και στη συνέχεια απομειώνονται 10-40% για όσους δηλώνουν εισόδημα 7.000 - 50.000 ευρώ (το ποσοστό έκπτωσης φθίνει όσο αυξάνεται το εισόδημα).

Η πρόταση προβλέπει ότι για τα εισοδήματα έως 15.000 ευρώ για την τριετία 2017-2019 θα παρέχεται έκπτωση 40% επί του συνολικού ασφαλίστρου. Για ποσά από 15.000-20.000 θα παρέχεται 35% έκπτωση. Από 20.000-25.000 ευρώ, 30% έκπτωση και από για ποσά από 40.000-50.000 η έκπτωση θα φτάνει στο 10%.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

10. Στα 85,013 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Αύξηση 1,657 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο τον Δεκέμβριο, με αποτέλεσμα το σύνολο τους να ανέλθει στα 13,480 δισ. ευρώ από 11,833 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, αλλά διαμορφώθηκαν σε επίπεδα χαμηλότερα του 2014 (13,768 δισ. ευρώ). Την ίδια στιγμή, ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα από τους ελέγχους του ΚΕΦΟΜΕΠ στους φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, κατά τους οποίους οι βεβαιώσεις εσόδων υπερκάλυψαν το στόχο.

Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Αν προστεθούν και οι παλαιές -πριν το 2015- ληξιπρόθεσμες οφειλές, ύψους 71,533 δισ. ευρώ, ο συνολικός λογαριασμός διαμορφώνεται πλέον σε 85,013 δισ. ευρώ, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος θεωρείται ότι δεν είναι δυνατόν να εισπραχθεί. Από τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο μόνο τα 8,646 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα, αν κρίνει κανείς από το μέγεθος «αποτελεσματικού χρέους». Αυτό προκύπτει, αν από το σύνολο των νέων οφειλών αφαιρεθούν αυτές των πτωχευμένων, των δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, αλλά και των ανύπαρκτων ΑΦΜ.

Δείτε Περισσότερα Εδώ

 

11. Μείωση των προκαταβολών φόρων για ειδικές κατηγορίες αγροτών και επαγγελματιών μελετά το Υπ. Οικονομικών

Μείωση των προκαταβολών φόρου για ειδικές κατηγορίες αγροτών και επαγγελματιών μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα, εξετάζεται η σταδιακή προσαρμογή του φορολογικού συντελεστή για τους αγρότες από το 13% στο 26% σε διάστημα μεγαλύτερο της διετίας (2016-2017) που προβλέπει η συμφωνία με τους θεσμούς.

Η συμφωνία προέβλεπε την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από το 13% στο 20% για τα εισοδήματα του 2016 και στο 26% για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να εξασφαλισθεί πιο ομαλή μετάβαση.

Αυτό ανέφερε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδη. Στη σύσκεψη εξετάσθηκε το θέμα της φορολογίας των αγροτών στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της συμφωνίας με τους θεσμούς.

 

Και με αυτή την είδηση η πρώτη "ματιά" του 2016, έφτασε στο τέλος της.

Ευχαριστούμε πολύ όσους διαβάσατε το άρθρο μας.

Πλέον, κάθε Δευτέρα θα είμαστε εδώ, ξανά πιστοί στο εβδομαδιαίο μας ραντεβού.

Καλή Εβδομάδα!

 

Πηγή: Μέλη της επιστημονικής ομάδας του Power-Tax


efm_728x90