Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
04/03/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Ο περασμένος μήνας

 

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

Καλημέρα και καλό μήνα! Ναι καλά διαβάσατε! Μέσα από τις γραμμές αυτού του άρθρου θα προσπαθήσουμε να δώσουμε τον παλμό των σημαντικότερων ειδήσεων του μήνα που μας πέρασε. Ακολουθώντας τα χνάρια της «Ματιάς της Περασμένης Εβδομάδας», η «Ματιά του Περασμένου Μήνα» θα σας κάνει να θυμηθείτε τα «highlights» των ειδήσεων που τείνουν σιγά σιγά να αλλάξουν την καθημερινότητα του επαγγέλματος του λογιστή – φοροτέχνη.

Μόλις πριν από έναν μήνα ξεκίνησε η πρώτη δημοσίευση της «Ματιάς της Περασμένης Εβδομάδας» και πιστοί στο ραντεβού μας από τότε, σας παρουσιάζουμε τα λογιστικά – φορολογικά και όχι μόνο θέματα που χρίζουν μεγαλύτερης προσοχής. Με το παρόν άρθρο, θα προσπαθήσουμε να σας προσφέρουμε τις ειδήσεις σε μια πιο συμπυκνωμένη μορφή, για να είστε πάντα ενήμεροι με τις τελευταίες εξελίξεις του επαγγέλματός μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτή την αναδρομή γεγονότων, που είμαι σίγουρος ότι θα οι περισσότεροι από εσάς θα φέρετε γρήγορα στην μνήμη σας.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Μία από τις πιο πολλά υποσχόμενες ειδήσεις του περασμένου μήνα ήταν αυτές που αναφέρθηκαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των συναδέλφων λογιστών – φοροτεχνικών, αλλά και εφοριακών, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενάντια στα εξοντωτικά πρόστιμα του ν.4174/2013. Πραγματοποιήθηκαν στις 04/02/2014, με το παρόν να δίνουν επιπλέον ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ε.Ε.Α. Δημήτρης Τσαμόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Γεώργιος Χριστόπουλος, ο Βουλευτής Δημήτριος Γελαλής καθώς και αντιπροσωπεία της Π.Ο.Λ. με επικεφαλής την πρόεδρο Έλσα Ζαμπέτα και στις 10/02/2014. Έγινε η αρχή. Ελπίζω να υπάρξει και συνέχεια, γιατί τα ανοικτά μέτωπα είναι αρκετά και αδιευκρίνιστα!

 

Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (πρώην τέλος ΑΠΕ)

Το δεύτερο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με μια απόφαση του σχετικά με το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), το κρίνει αντισυνταγματικό και μη νόμιμο. Το θέμα είχε προαναγγείλει προ ημερών το energypress.gr.

Η απόφαση αυτή βγήκε μετά από προσφυγή της εταιρείας MotorOil σύμφωνα με την οποία το ΕΤΜΕΑΡ πληρώνεται από όλους τους καταναλωτές μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και κατά την άποψή της δεν συνιστά τέλος (αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικός χαρακτήρας), αλλά φόρος. Και ως τέτοιος, θα πρέπει να επιβάλλεται μέσω νόμου και όχι με απόφαση της ΡΑΕ όπως γίνεται σήμερα.  Ποια θα είναι όμως τα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης σχετικά με το θέμα; Θα φροντίσει να καλύψει το θέμα που έχει ανακύψει, φέρνοντας στην Βουλή την ψήφιση σχετικού νόμου που να ρυθμίζει αυτή την «ανωμαλία»;; Είμαι σίγουρος!

 

Αύξηση του ακατάσχετου ορίου

Αν θυμάστε, σύμφωνα με συνέντευξη του υφυπουργού Οικονομικών κου Μαυραγάνη στην εφημερίδα Τύπος της Κυριακής, αυξάνεται το όριο του ακατάσχετου στα € 1.500,00 ώστε να ενισχυθεί η προστασία από τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων και προωθείται ρύθμιση που θα επιτρέπει τον συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από το Δημόσιο με οφειλές τους προς το Δημόσιο, από την άλλη μεριά, ο Ο.Α.Ε.Ε. για να καλύψει την μαύρη τρύπα του προϋπολογισμού του, είναι διατεθειμένος να πάρει μια σειρά επώδυνων μέτρων, όπως η διεύρυνση της μέχρι σήμερα ασφαλιστικής βάσης, με ένταξη ασφαλισμένων που μέχρι σήμερα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ ή στο ΙΚΑ και εξαιρούνταν από την ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. Επίσης, στο Υπουργείο Εργασίας, επεξεργάζονται και ένα ακόμη ακραίο μέτρο, αυτό της επιβολής φόρου 0,2% στον τζίρο των επιχειρήσεων, που ενώ θεσμοθετήθηκε στον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου, με εντολή του Πρωθυπουργού δεν εφαρμόστηκε. Είμαι σίγουρος ότι ξύπνησα μέσα σας εφιάλτες!

 

Το σήριαλ με τις συγκεντρωτικές καταστάσεις

Ένα πουλάκι που ακούει στο όνομα Χάρης Θεοχάρης, με το γνώριμο «τιτίβισμά» του, ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα 03/02/2014 έχει ανοίξει η εφαρμογή για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις. Η πολυαναμενόμενη ΠΟΛ.1022/7.1.2014 η οποία αναφέρει ότι «…για την πρώτη εφαρμογή, οι ανωτέρω καταστάσεις, που αφορούν συναλλαγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2014, υποβάλλονται, ανά μήνα, μέχρι την προθεσμία υποβολής των καταστάσεων του μηνός Μαρτίου 2014», αντιτίθεται στο «τιτίβισμα» του κου Θεοχάρη, ο οποίος ανέφερε ότι οι τέσσερις πρώτοι μήνες μπορούν να υποβληθούν τον Μάιο. Μετά από ανακοίνωση του ιδίου, παραδέχτηκε ότι έχει γίνει λάθος στην προθεσμία που αναφέρει η παραπάνω ΠΟΛ. και θα γίνει σχετική διόρθωση!! Ένα ζήτω για το υπουργείο Οικονομικών!

Και επειδή το σήριαλ είναι μεγάλο και με αρκετούς οπαδούς να αναμένουν τις νεώτερες εξελίξεις, χωρίς να ξεκολλούν από το κανάλι του υπουργείου Οικονομικών, από την ιστοσελίδα imerisia.gr θα ενημερωθούμε ότι ο κος Θεοχάρης, μιλώντας στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή 21/2/2014, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια πιο ήπια εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από τις επιχειρήσεις κάθε μήνα. Αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι εξετάζεται το τι θα γίνει για το 2014 ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή μετάβαση από το παλαιό καθεστώς στο νέο, ώστε το 2015 να είναι δυνατή η πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

Τι σημαίνει «ομαλή μετάβαση»;; Στο επόμενο επεισόδιο…

Παρόλα αυτά, εφόσον θελήσετε να στείλετε την μηνιαία (πλέον) ΜΥΦ, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι σύμφωνα με πίνακα που ανάρτηση η Γ.Γ.Π.Σ. οι παρακάτω συναλλαγές δεν θα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές τις καταστάσεις:

 1. Ενοίκια ακινήτων, εφόσον η αξία δεν επιβαρύνεται µε Φ.Π.Α.
 2. Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών από και προς την αλλοδαπή (ενδοκοινοτικές  αποκτήσεις – παραδόσεις, συναλλαγές µε τρίτες χώρες).
 3. Εισιτήρια όλων των µμεταφορικών µέσων, συµπεριλαµβάνονται και οι αποδείξεις  πώλησης εισιτηρίων (Α.Π.Ε.) και Πιστωτικά Τιµολόγια που εκδίδονται γι αυτά.
 4. Συνδρομές σε επαγγελματικές οργανώσεις και επαγγελματικά Επιμελητήρια,  συνδρομές και δωρεές σε συλλόγους και νομικά πρόσωπα µη κερδοσκοπικού  χαρακτήρα, για τις οποίες έχουν εκδοθεί µη φορολογικά στοιχεία - αποδείξεις είσπραξης.
 5. Δεν υποβάλλονται στοιχεία από τις Τράπεζες και τους συναλλασσόμενους µε  αυτές, για συναλλαγές που αφορούν τους τόκους καταθέσεων ή τις προµήθειες  που χορηγούνται από αυτές (έσοδα – έξοδα αντίστοιχα).
 6. Η αξία εγγυοδοσίας, εφόσον δεν περιλαμβάνεται στη φορολογητέα αξία των  πωληθέντων αγαθών.
 7. Έξοδα µισθοδοσίας (µισθοί, ηµεροµίσθια, συντάξεις).
 8. Εισφορές που καταβάλλονται σε Ταµεία Ασφάλισης (ΟΑΕΕ κλπ).
 9. Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομηµένων Επιφανειών  (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.), καθώς και το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (Ε.Ε.Τ.Α.), που  εισπράττονται µέσω των λογαριασμών της Δ.Ε.Η., δεν περιλαμβάνονται στην  αξία της συναλλαγής, που υποβάλλεται µε τις υπόψη καταστάσεις.
 10. Γραμμάτια προκαταβολής (προείσπραξης) Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και τα  µερίσµατα που χορηγούν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, οι Σύλλογοι Δικαστικών Επιμελητών κλπ στα µέλη τους.
 11. Τέλη και δικαιώματα που εισπράττουν οι άμισθοι Υποθηκοφύλακες, για  λογαριασμό τους και για λογαριασμό τρίτων, ενώ μηδενικές καταστάσεις πελατών και προμηθευτών δεν υποβάλλονται.

Το τελευταίο (;) ίσως επεισόδιο αυτού του σήριαλ τείνει να γραφεί, αφού σύμφωνα με συνέντευξη του σεναριογράφου κου Θεοχάρη στο thetoc.gr εξετάζεται η τριμηνιαία υποβολή τους. Αν ανατρέξουμε στο αρχείο των ερωτήσεων – απαντήσεων της Γ.Γ.Π.Σ. θα δούμε ότι στην ερώτηση Νο.3 που αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα δούμε το παρακάτω μήνυμα:

 

Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις αυτές;

Η προθεσμία υποβολής για τα έσοδα είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία μέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από αυτόν που αφορούν. Τα έξοδα θα πρέπει να υποβληθούν πριν δηλωθούν στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ μιας περιόδου, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Για το 2014 μεταβατικά: Η προθεσμία υποβολής των εσόδων είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Τα έξοδα υποβάλλονται ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων πριν την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014.

Βέβαια μένει να το δούμε και με την «βούλα» του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως πολλά είναι τα παράπονα και μεγάλη είναι η αγανάκτηση του λογιστικού κλάδου..

 

Ε7

Από την Τρίτη 04/02/2014 έχει «ανοίξει» και η εφαρμογή για την υποβολή της οριστικής δήλωσης του ΦΜΥ (Ε7). Αυτό που θα κάνει την διαφορά φέτος είναι ότι θα είναι προσυμπληρωμένα τα ποσά του φόρου και τις ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που έχουν αποδοθεί μηνιαία ή διμηνιαία μέσα στην χρήση που έληξε. Βέβαια, απαιτείται ο σχετικός έλεγχος της ορθότητας των προσυμπληρωμένων ποσών.

 

Κωδικοί παρακράτησης φόρου στις δηλώσεις ελεύθερων επαγγελματιών

Σύμφωνα με «τιτιβίσματα» του κου Θεοχάρη οι κωδικοί παρακράτησης φόρου στις δηλώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών από φέτος θα είναι προσυμπληρωμένοι. Τα ανάλογα ποσά προφανώς θα προκύψουν από την ηλεκτρονική υποβολή των βεβαιώσεων των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα στην αντίστοιχη εφαρμογή της Γ.Γ.Δ.Ε.

 

Αγρότες, κανονικό καθεστώς και τέλος επιτηδεύματος

Άλλο ένα «τιτίβισμα» από τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κο Θεοχάρη έρχεται να μας ενημερώσει, αυτή την φορά για την προθεσμία ένταξης των αγροτών στο κανονικό καθεστώς. Έτσι λοιπόν, δεν θα υπάρξει παράταση όσον αφορά την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και την υποβολή στο μητρώο της Εφορίας κάθε σχετικού εντύπου προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1024/17.1.2014 θα πρέπει να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις μέχρι τις 15/02/2014 για αυτούς που τηρούν διπλογραφικά βιβλία και μέχρι τις 20/03/2014 για αυτούς που τηρούν απλογραφικά.

Βέβαια, οι τελευταίες εξελίξεις που προκύπτουν μετά την σύσκεψη που είχε ο Πρωθυπουργός με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Μαυραγάνη και τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη, αναφέρουν τα εξής:

 1. Το όριο τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους αγρότες είναι τα € 15.000,00.
 2. Όσοι ξεπερνούν το παραπάνω εισόδημα δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων, αλλά μόνο συγκεντρωτικά παραστατικά εσόδων και εξόδων (με εξαίρεση όσων έχουν και άλλες δραστηριότητες για τις οποίες υπάγονται σε βιβλία).
 3. Όσοι μπούνε στο νέο σύστημα, για τα 5 πρώτα χρόνια και όσοι θέλουν 3 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούνε, θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος.
 4. Θα έχουν όλοι υποχρέωση μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλουν στο τέλος της χρήσης.
 5. Όσον αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις, για το σκέλος των εξόδων, θα την υποβάλλουν μια φορά τον χρόνο.
 6. Οι Ομάδες και Συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.
 7. Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

Ως φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ όσοι αγρότες διαθέτουν προϊόντα μέσω τρίτων (Συνεταιρισμών, εμπόρων και ομάδων).

Να θυμίσουμε ένα δημοσίευμα της ιστοσελίδας capitol.gr που έρχεται να μας ενημερώσει ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης, έχει υπογράψει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι αγρότες που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, καθώς και αυτοί που απέχουν τρία (3) χρόνια από την συνταξιοδότησή τους. Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο της απόφασης αυτής:

1. Με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152Α’) ορίζεται, ότι οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

2. Επίσης, με την ΑΥΟ - ΠΟΛ.1167/2.8.2011, ορίστηκε ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (επιβολή τέλους επιτηδεύματος) οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες.

3. Από την υπηρεσία μας διευκρινίστηκε με το έγγραφο Δ12Α 1007810 ΕΞ2012- 13.01.2012 ότι, η πρώτη έναρξη και ένταξη, σε προγενέστερο χρόνο, στο ειδικό καθεστώς των αγροτών δεν καθιστούσε τον φορολογούμενο επιτηδευματία, ενώ τον καθιστούσε επιτηδευματία μόνο η προσθήκη καινούριας δραστηριότητας, με την οποία ο αγρότης αποκτούσε την ιδιότητα του επιτηδευματία. Κατ΄ επέκταση, η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής είναι επί της ουσίας η ημερομηνία πρώτης έναρξης επιτηδεύματος.

4. Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων παραγρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, σας γνωρίζουμε ότι, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία και θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για πρώτη φορά, η ημερομηνία μεταβολής θα θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ομοίως θα εξαιρούνται όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Όπως ανέφερα λίγο παραπάνω, το όριο τήρησης βιβλίων εσόδων – εξόδων για τους αγρότες σύμφωνα με τα αποτελέσματα σύσκεψης της πολιτικοοικονομικής ηγεσίας, ορίζονταν στα € 15.000,00. Αυτό το όριο έρχεται το υπουργείου Οικονομικών με την ΠΟΛ.1055/2014 (ΦΕΚ Β’ 438/24.02.2014) να επισημοποιήσει, ορίζοντας δύο προϋποθέσεις οι οποίες είναι οι παρακάτω:

 1. Θα πρέπει οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να έχουν πραγματοποιήσει κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση ακαθάριστα έσοδα κάτω από τις € 15.000,00.
 2. Να έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κάτω των € 5.000,00.

Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ενός εκ των δύο κριτηρίων, τότε οι εν λόγω αγρότες θα υπαχθούν κανονικά στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Όσοι πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια και δεν ασκήσουν στην επόμενη διαχειριστική χρήση την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοσης στοιχείων.

 

Κατάργηση πολλαπλών προστίμων από το ΙΚΑ

Ένα θετικό βήμα αντιμετώπισης προβληματισμών και σκέψεων της «αγοράς» είναι αυτό που πρόκειται να ισχύσει από τον Μάρτιο και δεν είναι άλλο από την κατάργηση των πολλαπλών προστίμων που μπορούσαν να επιβληθούν σε μία επιχείρηση από την επιθεώρηση εργασίας και το ΙΚΑ για κάθε αδήλωτο ανασφάλιστο εργαζόμενο. Όπως προαναγγέλλει στην «Ημερησία» ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης με ειδική ρύθμιση στο νομοσχέδιο το οποίο θα τεθεί στην Βουλή για ψήφιση, θα καταργηθούν το πρόστιμο της μη δήλωσης εργαζομένου στην Α.Π.Δ., ο οποίος έχει κανονικά δηλωθεί στο σύστημα «Εργάνη» και αποδεικνύεται από πληθώρα εντύπων, καθώς επίσης και το πρόστιμο για μη αναγραφή εργαζομένου στο «πορτοκαλί βιβλίο» του ΙΚΑ. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η υποχρέωση τήρησης του «πορτοκαλί βιβλίου», χωρίς όμως να καταργείται η υποχρέωση τήρησης του «ειδικού βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», όπου θα συνεχίζεται η ενημέρωσή του με κάθε αλλαγή πριν από την έναρξη πραγματοποίησής της.  Θα διατηρηθεί ωστόστο, μόνο ένα πρόστιμο (€ 10.550,00 για κάθε αδήλωτο ηλικίας άνω των 25 ετών και € 9.197,00 για κάθε αδήλωτο ηλικίας κάτω των 25 ετών).

Σε κάθε περίπτωση όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Οικονομικών κου Μαυραγάνη σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή, τα πρόστιμα που θα επιβληθούν με τα νέα δεδομένα θα αντιμετωπιστούν με διορθωτικές κινήσεις, μιας και «..όταν γίνονται μεγάλες μεταρρυθμίσεις πάντα χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις και αυτές θα γίνουν».

 

Οι αποζημιώσεις του ΕΛ.Γ.Α.

Μία θετική είδηση για μια μερίδα πολιτών, είναι οι αποζημιώσεις ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ που ξεκίνησε να δίνει ο ΕΛ.Γ.Α. από την Δευτέρα 10/02/2014. Έτσι, λόγω ζημιών στην φυτική παραγωγή και κυρίως σε οπωροφόρα δέντρα, αμπέλια, βαμβάκι, κλπ., και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια, 5.184 παραγωγοί θα δούνε τον τραπεζικό τους λογαριασμό να αυξάνεται.

 

Αντισυνταγματικότητα του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.;;;

Και όμως, σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο ναι. Η απόφαση που έβγαλε αναφέρει ότι, το πρώτο «χαράτσι» της Δ.Ε.Η. το γνωστό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. είναι αντισυνταγματικό και αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Έκρινε επίσης, ότι το χαράτσι δεν είναι τέλος, αλλά φόρος, ενώ η επιβολή του παραβιάζει το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ. Βέβαια, η οριστική κρίση για το αν το χαράτσι είναι ή όχι νόμιμο και συνταγματικό, θα δοθεί από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, μιας και η απόφαση (293/2014) της ψηφοφορίας τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας με διαφορά μιας ψήφου. Μεταξύ άλλων, το επίμαχο χαράτσι παραβιάζει μια σειρά συνταγματικών διατάξεων όπως:

·        το άρθρο 2, που προστατεύει το σεβασμό και την αξία των πολιτών,

·        το άρθρο 4, που επιβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών,

·        το άρθρο 20, που προστατεύει το δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στα δικαστήρια,

·        το άρθρο 21, που προστατεύει την οικογένεια και

·        το άρθρο 78, που ξεκαθαρίζει ότι φόρος εισπράττεται μόνο εφόσον προβλέπεται από νόμο.

 

Νέος υπολογισμός του εφάπαξ

Βάσει μαθηματικού τρόπου θα υπολογίζεται πλέον το εφάπαξ, σε όλα τα ταμεία πρόνοιας, με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων να πλήττεται περισσότερο, αφού οι μειώσεις σε αυτόν τον τομέα θα κυμαίνονται από 12% έως 14%.

Σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Έθνος της Κυριακής» αναφέρει ότι στην απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση προβλέπονται τα εξής:

1. Δημιουργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2014 «ατομικές μερίδες» στις οποίες τηρούνται οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο στους φορείς – τομείς πρόνοιας.

2. Καθιερώνεται νέος μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό του βοηθήματος. Για χρόνο ασφάλισης από την 1η Ιανουαρίου 2014 και εφεξής το ποσό του εφάπαξ ισούται με τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών κατά την ημερομηνία αποχώρησης. Για τη συσσώρευση των εισφορών γίνεται χρήση πλασματικού ποσοστού επιστροφής, το οποίο ορίζεται ως η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών για το σύνολο των ασφαλισμένων. Συγκεκριμένα, λαμβάνονται υπόψη οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του ταμείου. Για τον συντελεστή βιωσιμότητας λαμβάνονται υπόψη:

- Οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή/ και εργοδότη.

- Η ειδική τακτική εισφορά όπου υπάρχει.

- Τα διοικητικά έξοδα (τα οποία δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 2,5% των ασφαλιστικών εισφορών του έτους).

- Η περιουσία, η οποία έχει διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου πριν από την καταβολή των συνολικών παροχών (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνολικές εισφορές εργαζομένων ή και εργοδότη, η ειδική τακτική εισφορά και τα διοικητικά έξοδα).

- Οι συνολικές παροχές χωρίς την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας.

- Η παρούσα αξία των συνολικών υποχρεώσεων με βάση τα δεδουλευμένα δικαιώματα των ασφαλισμένων (με τους κανόνες του νέου συστήματος καθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση).

- Το οικονομικό έτος για το οποίο υπολογίζεται ο συντελεστής βιωσιμότητας.
 

3. Η απόσβεση ληξιπρόθεσμων οφειλών θα γίνει με ορίζοντα 15ετίας (άρθρο 3). Με τον τρόπο αυτόν αποφεύγονται δραματικές μειώσεις στο καταβαλλόμενο βοήθημα στο ταμείο πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων, όπου εκκρεμούν ληξιπρόθεσμες οφειλές 759 εκατ. ευρώ.

4. Σε όσες περιπτώσεις προβλέπεται επιστροφή εισφορών τα ποσά καταβάλλονται στον δικαιούχο κατά την έκδοση της πράξης συνταξιοδότησης του φορέα κύριας ασφάλισης. Για επιστροφή εισφορών χρόνου ασφάλισης έως 31 Δεκεμβρίου 2013 η παροχή προκύπτει σύμφωνα με τις διατάξεις των οικείων καταστατικών και τη γενικότερη νομοθεσία που ισχύουν μέχρι την ημερομηνία αυτή.


Για επιστροφή εισφορών χρονικών διαστημάτων από 1η Ιανουαρίου 2014 και μετά το ύψος του ποσού της παροχής προκύπτει από τη συσσωρευμένη αξία των εισφορών στην ατομική μερίδα (άρθρο 4).

 

Επιμήκυνση των χορηγούμενων δανείων στην Ελλάδα

Και επειδή οι Γερμανοί είναι «φίλοι» μας, μέσω της εφημερίδας «Το Βήμα», μαθαίνουμε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας W. Schaeuble, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται επιμήκυνση έως και πενήντα χρόνια στα δάνεια που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα, μείωση των επιτοκίων τους και πρόσθετη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ύψους 15-20 δισ. ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι δαπάνες της Ελλάδας για τοκοχρεολύσια και το ποσό που θα εξοικονομηθεί θα μπορέσει να διοχετευθεί σε δημόσιες επενδύσεις για την τόνωση της ανάπτυξης.

 

Αποθεματικά και φορολόγησή τους

Μιας έχουμε πάρει με τη σειρά τον έντυπο τύπο, σύμφωνα με την real news, το οικονομικό επιτελείο έχει πάρει εντολή για απόσυρση της διάταξης του νέου φορολογικού που προβλέπει φορολόγηση με 19% των αποθεματικών που έχουν σχηματιστεί με την μέθοδο «sale and lease back» (περ. ζ΄ παρ.3 άρθρου 28 ν.2238/1994).

Βάλε την κουκούλα, κάρφωσέ τους και θα σε καλύψουμε..

Για όσους δεν κατάλαβαν, το υπουργείο Οικονομικών έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, με προτάσεις που έχει καταθέσει, την θέσπιση ειδικής νομοθεσίας περί προστασίας των πληροφοριοδοτών για οικονομικά εγκλήματα, αλλά και την προστασία των υπαλλήλων της φορολογικής διοίκησης από κακόβουλες ενέργειες. Το όλο σκηνικό μου θυμίζει αμερικάνικες ταινίες, όπου κάποιος πίσω από τον καθρέφτη υποδεικνύει στις αρχές αυτόν που έκανε το έγκλημα..!

 

Οι βουλευτές και τα χρήματά τους

Δελτίο τύπου που εξέδωσε την Δευτέρα 10/02/2014, το υπουργείο Οικονομικών, έκανε γνωστά τα ονόματα των τριών βουλευτών που είχαν κάνει εμβάσματα χρημάτων στο εξωτερικό, προς αποφυγή «παραπληροφόρησης»! Αυτοί είναι οι κ.κ. Καπερνάρος, Κικίλιας και Ρεπούση. Η Γ.Γ.Δ.Ε. διενεργεί έλεγχο κατά πόσο τα ποσά που «βγήκαν» έξω, καλύπτονται από τις φορολογικές δηλώσεις των παραπάνω. Νεότερο δελτίο τύπου αναφέρει ότι ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης,  έδωσε εντολή για διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης ώστε να διαπιστωθούν οι υπαίτιοι για την διαρροή στοιχείων σχετικά με τα παραπάνω εμβάσματα και τους ελέγχους που διενεργούνται.

 

Αντισυνταγματικότητα ΕΤΑΚ και έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας;;;

Άλλη μία απόφαση περί  αντισυνταγματικότητας έρχεται να προστεθεί στο ημερολόγια αυτού του μήνα που πέρασε. Αυτή την φορά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έρχεται πάλι να ταράξει τα νερά με τις υπ’ αριθ. 519 & 520/2014 αποφάσεις της, σύμφωνα με τις οποίες έκρινε αντισυνταγματικό το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά ακίνητης περιουσίας όταν αυτά επιβάλλονται σε δεσμευμένα ακίνητα, λόγω απαλλοτρίωσης! Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ σε αυτή την περίπτωση ο συντελεστής θα έπρεπε να είναι μηδενικός, άρα να υπάρχει εξαίρεση από τους εν λόγω φόρους, αφού οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα επίμαχα ακίνητά τους. Επιπλέον, στις παραπάνω αποφάσεις επισημαίνεται ότι η υπαγωγή ενός τέτοιου ακινήτου σε φόρο ακίνητης περιουσίας συνιστά υπέρμετρη επιβάρυνση της ιδιοκτησίας κατά παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ενώ παράλληλα έρχεται και σε αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος.

Εν κατακλείδι, η από 13/08/2008 απόφαση του υπουργού Οικονομικών που προβλέπει για την εν λόγω κατηγορία ακινήτων συντελεστή 0,80 επί της αξίας των ακινήτων είναι ανίσχυρη, με αποτέλεσμα αυτά τα ακίνητα να εξαιρούνται από το ενιαίο τέλος του ν.3634/2008, αλλά και από την έκτακτη εισφορά του ν.3808/2009.

 

Ενέργεια… η κινητήρια δύναμη του πλανήτη

Στο τομέα της ενέργειας θα θυμηθούμε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας προχωρά σε τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης καθορισμού των δικαιολογητικών και της διαδικασίας διοικητικού ελέγχου για την επανεξέταση ως προς την υπαγωγή, την ολοκλήρωση και την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας των επενδυτικών σχεδίων παραγωγής ηλεκτρισμού από ηλιακή ενέργεια έως και 100 KW των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 241 του Ν. 4072/2012. Η τροποποίηση αυτή αφορά στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων για τις εν λόγω επενδύσεις, η οποία ορίζεται στις 28/02/2014.

Οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας θα χαρούν ιδιαίτερα όταν πληροφορηθούν ότι από τις 12/02/2014 έχει δοθεί εντολή από τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργό Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για την εξόφληση 2.600 τιμολογίων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, πληρωτέου ποσού έως € 4.000,00.

 

Βεβαιώσεις αποδοχών ή συντάξεων

Το αγαπημένο άθλημα του υπουργείου Οικονομικών είναι η έκδοση πολυγραφημένων. Θα μπορούσε εύκολα να μπει στο βιβλίο «Γκίνες» για το πλήθος έκδοσης μέσα σε έναν χρόνο και για την πολυπλοκότητά τους. Μία εξ αυτών, η ΠΟΛ. 1039/3.2.2014 μας πληροφορεί για τον τύπο και περιεχόμενο της βεβαίωσης αποδοχών ή συντάξεων, της βεβαίωσης των αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και της βεβαίωσης των εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανωτέρω πολυγραφημένη, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 28η Μαρτίου 2014 ενώ οι εν λόγω βεβαιώσεις θα υποβληθούν αποκλειστικά και μόνο με την χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου, μέσω εφαρμογής από τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

 

Κουράστηκε η «Εργάνη»

Ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μας ενημερώνει ότι το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη θα διακόπτει τις υπηρεσίες του κάθε Τετάρτη μεταξύ 18:00-21:00 για λόγους τακτικής συντήρησης. Πόσες θα είναι αυτές οι Τετάρτες, δεν μας το λέει..!

 

Ο «Μεγάλος Αδερφός»

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα χαρείτε, όταν σας θυμίσω πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με την εγκύκλιό της ΠΟΛ.1033/28.1.2014, εκτός από τους τόκους, τα στοιχεία των ασφαλιστικών εταιριών, τις δαπάνες προς τις ΔΕΚΟ, τα θεραπευτήρια, τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κλπ., θα ζητάει από τις Τράπεζες στοιχεία για ετήσιες κινήσεις λογαριασμών που εμφανίζουν κίνηση χρέωσης και πίστωσης αθροιστικά μεγαλύτερη των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

Επίσης οι τράπεζες πρέπει να στείλουν και στοιχεία για τα χαρτοφυλάκια των πελατών τους  συνολικής αξίας μεγαλύτερης από 100.000 ευρώ. Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει οι τράπεζες να τα στείλουν έως τις 30/3/2014, ενώ μέχρι τις 28/2/2014 θα πρέπει να έχουν στείλει τους τόκους καταθέσεων των πελατών τους και τα στοιχεία που αφορούν σε συναλλαγές καρτών πληρωμών που έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή από πιστωτικό ίδρυμα με έδρα εκτός Ελλάδας. Επιπλέον, οι τράπεζες και τα ΕΛΤΑ θα πρέπει να στέλνουν στην Γ.Γ.Δ.Ε. από φέτος και στοιχεία που αφορούν:

α) μεταφορές πίστωσης, εμβάσματα, άμεσες χρεώσεις και τραπεζικές επιταγές πελατών τους (φυσικών και νομικών προσώπων) για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό,

β) εισπράξεις συμβεβλημένων με αυτά επιχειρήσεων, μέσω πιστωτικών καρτών.

 

Είστε ελεύθερος επαγγελματίας και θέλετε επίδομα ανεργίας;

Η νέα τροποποιητική υπουργική απόφαση Αριθ. πρωτ.: Φ.10035/οικ.1239/63/27.1.2014 εισάγει νέες προϋποθέσεις για την χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτές είναι οι ακόλουθες:

 1. Ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται και να είναι ενήμερος με τους όρους της ρύθμισης. 
 2. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος αναλάβει μισθωτή εργασία ή αυτοαπασχοληθεί ή συνταξιοδοτηθεί για οποιαδήποτε αιτία ή χάσει την ρύθμιση στην οποία είχε υπαχθεί για την ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που όφειλε, έχει υποχρέωση να ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
 3. Σε περίπτωση ανάληψης της μισθωτής εργασίας ή αυτοαπασχόλησης ή συνταξιοδότησης ή απώλειας της ρύθμισης τότε το βοήθημα διακόπτεται από την ημερομηνία ισχύς των παραπάνω περιπτώσεων. Τυχόν βοηθήματα που έχουν καταβληθεί επιστρέφονται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.
 4. Ο δικαιούχος θα πρέπει να καταθέσει υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρει ότι κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για την λήψη του βοηθήματος δεν έχει αναλάβει μισθωτή εργασία, δεν αυτοαπασχολείται, δεν έχει χάσει τυχόν ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλει, δεν παίρνει σύνταξη από οποιοδήποτε φορέα και δεν έχει μεταβιβάσει την επιχείρησή του ή τα μερίδιά του ή τις μετοχές του στην επιχείρηση στην οποία ανήκε σε σύζυγο ή πρόσωπο α και β βαθμού συγγένειας. Σε περίπτωση διακοπής από τον δικαιούχο δύο ελεύθερων επαγγελμάτων του, θα πρέπει στην υπεύθυνη δήλωση να δηλώσει τον φορέα από τον οποίο επιθυμεί να λάβει αυτό το βοήθημα.

Μάλλον όπως φαίνεται αρκετοί θα είναι οι υποψήφιοι για τους οποίους θα είναι λίγο δύσκολο να μπορέσουν να καταστούν υποψήφιοι για την λήψη του συγκεκριμένου βοηθήματος.

 

Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών

Σύμφωνα με την Αριθμ. πρωτ.: 44493/933/24.1.2014 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, όταν κατά την τροποποίηση ωραρίου εργασίας συμπληρωθεί το νέο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών», δεν απαιτείται ταυτόχρονα και η υποβολή του Εντύπου Ε4 στο Π/Σ Εργάνη ηλεκτρονικά εντός δύο ημερών. Απλά πράγματα..! Και μάλιστα τόσο απλά, που το υπουργείο Εργασίας με νεώτερη ερμηνευτική εγκύκλιο την υπ’ αρ. πρωτ. 6476/137/27.2.2014 διευκρινίζει ακριβώς το ίδιο πράγμα!!!

Επισημαίνουμε τα κυριότερα σημεία:

 1. Ο εργοδότης δύναται να νομιμοποιεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του, που προκύπτει στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή εργασιών εν γένει, μόνο με την καταγραφή της στις στήλες του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών». Συνεπώς, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 28153/126/28.8.2013 (Β΄2163) Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν την παροχή πρόσθετης εργασίας σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης και δεν περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση υπερεργασιακής απασχόλησης κατά τις κείμενες διατάξεις. 
 2. Εξακολουθεί να ισχύει, η υποχρέωση υποβολής προγράμματος εργασίας προς το Σ.ΕΠ.Ε, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του Ν.2874/2000 (Α΄ 286) όπως ισχύει (π.χ. σύστημα εργασίας με εναλλασσόμενες ομάδες). Ενδεχόμενες έκτακτες αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα νομιμοποιούνται με την καταχώρησή τους από τον εργοδότη στο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».
 3. Στο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» ενσωματώνεται η υποχρέωση που είχε ο εργοδότης να καταχωρεί τις νόμιμες υπερωρίες στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του άρθρου 80 του Ν.4144/2013 (Α΄88). Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στο Σ.ΕΠ.Ε. ηλεκτρονικά μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων υπερωριών που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα.

 

Είστε λογιστής και θέλετε την άδεια Α’ τάξης; Σας ενδιαφέρει..

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του την Δευτέρα 17/2/2014 [σχετικός σύνδεσμος], καλούνται οι λογιστές – φοροτεχνικοί, κάτοχοι άδειας Β’ τάξης που πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας Α’ τάξης να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και μόνο αίτηση συμμετοχής. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέχρι και την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων, η οποία είναι μέχρι και τις 14/3/2014. Με την λήξη της προθεσμίας, όλοι οι αιτούντες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά σχετικά με την αποδοχή ή μη της αίτησής τους.

 

E9

Ξεκίνησε από την Δευτέρα 17/02/2014 και έως τις 30/05/2014 η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου στοιχείων ακινήτων Ε9 για όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στα ακίνητά τους κατά το έτος 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υποβολών, θα υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων και ο συμπληρωματικός φόρος για τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες η αξία της ακίνητης περιουσίας θα ξεπερνά τις € 300.000,00.

Για όσα φυσικά πρόσωπα χρειαστεί να προβούν σε διορθώσεις του Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, μπορούν να το πράξουν ηλεκτρονικά εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Φ.Α.Π. για το αντίστοιχο έτος και για αυτό τον σκοπό η Γ.Γ.Π.Σ. έχει αναρτήσει στον ιστοχώρο της οδηγίες χρήσης, προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό. [Σχετικό κείμενο οδηγιών χρήσης]

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 21/02/2014, η Γ.Γ.Δ.Ε. θα δώσει την δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων να υποβάλλουν για λογαριασμό των τέκνων τους την δήλωση του Ε9, στην περίπτωση που εκείνα έχουν περιουσία.

Με την ΠΟΛ.1052/17.2.2014 παρέχονται οι οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης του Ε9 έτους 2014, καθώς και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, ενώ κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης Ε9 έτους 2014 έχει αποβιώσει, τότε αφού έχει ενημερωθεί το μητρώο, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί χειρόγραφα στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο, που έχει εξουσιοδοτηθεί για αυτό τον σκοπό.

Προσοχή!!! Σε περίπτωση νομικού προσώπου, του οποίου τα στοιχεία εμφανίζονται ανακριβώς στην ηλεκτρονική εφαρμογή, για να μπορέσει να υποβάλλει την δήλωση του Ε9, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί η διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων στο φορολογικό μητρώο του νομικού προσώπου.

Και επειδή το Ε9 έχει να δώσει «πολύ ψωμί», σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 24/02/2014, εκτός από αυτούς που θα έχουν κάποια μεταβολή στα ακίνητά τους, υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για το έτος 2013 θα έχουν και οι παρακάτω κατηγορίες:

 • Τα νομικά πρόσωπα για τα ακίνητα που εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών. Ίδια υποχρέωση προκύπτει και για τα φυσικά πρόσωπα για ακίνητά τους που απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωσή του.
 • Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ή έχουν ημιυπαίθριους χώρους, μόνο όμως για τις περιπτώσεις που δεν τα έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
 • Όσοι έχουν ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης, για να τους αναγράψουν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, μόνο όμως όταν τα ακίνητα αυτά είναι παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.
 • Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν την παρέλευση της τετραετίας. Ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, κατά τα ανωτέρω.
 • Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.
 • Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.
 • Οι Ο.Τ.Α. για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από Ο.Τ.Α. ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).

Τέλος, μία άλλη πολυγραφημένη η ΠΟΛ.1059/24.02.2014 έρχεται να δώσει περεταίρω διευκρινίσεις για τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που έχουν ήδη υποβληθεί ή υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέσω διαδικτύου, για την διόρθωση του ΦΑΠ του οικείου έτους, αντιμετωπίζονται ως εμπρόθεσμες αρχικές, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κ.Φ.Δ. και ο φόρος προσδιορίζεται από την ΔΗΛΕΔ, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ομοίως ισχύει για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις που έχουν παραληφθεί χειρόγραφα από τις Δ.Ο.Υ.

 

«Στο ψυγείο» οι κατασχέσεις ακινήτων για χρέη σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για οφειλές € 30.000,00 και τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «iefimerida.gr», ανάσα μπορούν να πάρουν όσοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία έως και € 30.000,00, ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης. Βέβαια, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» αν και γλιτώνουν από τις κατασχέσεις των ακινήτων τους, δεν αποφεύγουν την κατάσχεση είτε των τραπεζικών τους καταθέσεων, είτε την αναγκαστική είσπραξη των οφειλομένων ποσών από τρίτους.

Επιπλέον, με υπουργική απόφαση που είναι στα σκαριά, θα επιτρέπεται στο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών την δυνατότητα πρόσβασης στο Ε9 των οφειλετών, αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα.

Στην κατάψυξη επίσης, έχουν μπει και τα πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η υποβολή της δήλωσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», οι ελεγκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή της καταγραφής των παραβάσεων που πιθανόν να διαπιστωθούν αλλά χωρίς να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αφού αυτά θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

Ο χορός των παρατάσεων καλά κρατεί…

Καλά καλά δεν έχουν ξεκινήσει οι υποβολές για διάφορες δηλώσεις στο σύστημα του taxisnet και έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνονται παρατάσεις. Μία εξ αυτών είναι και η παράταση στην υποβολή της οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με την ΠΟΛ.1046/2014 (ΦΕΚ Β’ 369/17.2.2014), η οποία αναφέρεται στον τύπο και το περιεχόμενο της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, της Οριστικής Δήλωσης Αμοιβών από Ελευθέρια Επαγγέλματα και της Οριστικής Δήλωσης Εισοδημάτων από Εμπορικές Επιχειρήσεις, παρατείνεται η υποβολή για της οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Έτσι, ενώ η αρχική προθεσμία οριζόταν η 30/04/2014 (σύμφωνα με τον πίνακα που έχει αναρτήσει η Γ.Γ.Π.Σ.), αυτή παρατείνεται μέχρι και τις 30/05/2014.

Θυμίζουμε επίσης, ότι η υποβολή της Οριστικής δήλωσης ΦΜΥ και της Οριστικής δήλωσης από ελευθέρια επαγγέλματα παραμένει έως τις 30/04/2014.

Η επόμενη παράταση είναι αυτή που ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφορά την παράταση υποβολής ΑΠΔ του Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014 και την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Έτσι λοιπόν, ανακοινώνεται η παράταση υποβολής των πιο πάνω περιόδων έως και τις 14/03/2014, για την διευκόλυνση των εργοδοτών των Κοινών Επιχειρήσεων.

Για τους εργοδότες Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. η υποβολή της ΑΠΔ για τον Δεκέμβριο 2013 παρατείνεται έως και τις 31/03/2014.

Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των οριζόμενων προθεσμιών σε ενιαίο γραμμάτιο.

Άντε και καλή αρχή! Θα ζηλέψουν και οι υπόλοιπες εφαρμογές της Γ.Γ.Π.Σ. και θα ζητήσουν παράταση; Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα..!

 

Ποιος είδε τον ΦΠΑ και δεν τον φοβήθηκε!

Όπως φανερώνει και ο παραπάνω τίτλος, για πολλές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η πληρωμή του ΦΠΑ προς το δημόσιο, την στιγμή που το ίδιο το δημόσιο τους οφείλει ΦΠΑ από τις μεταξύ τους συναλλαγές, αποτελούσε αγκάθι στην ταμειακή τους ρευστότητα.

Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της ιστοσελίδας news.gr, διάταξη που θα περιληφθεί σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός των ημερών από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο, με τον ΦΠΑ που οφείλουν στις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ., οι Δ.Ε.Κ.Ο., τα νοσοκομεία και οι λοιποί φορείς του δημοσίου.

Τον ρόλο του «μπαμπούλα» τον έχει αναλάβει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις συμψηφισμού και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ζητούν συμψηφισμό. Προϋπόθεση είναι ότι η χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του δημοσίου θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εκκαθαρισμένη και να αποδεικνύεται είτε με δημόσιο έγγραφο είτε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

Αυτή η διάταξη σίγουρα θα δώσει μια ανάσα στις τόσο ταλαιπωρημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνδιαλλάσσονται με το δημόσιο, αν βέβαια δεν έχουν προλάβει να κάνουν παύση εργασιών!

Άλλη μια είδηση που αφορά τον ΦΠΑ είναι αυτή του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου σε περίπτωση μη υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

Μιλώντας ο κος Θεοχάρης στην Βουλή την Παρασκευή 21/2/2014, αναφέρθηκε στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου. Τι είναι όμως αυτό; Εξηγεί και λέει, ότι αυτό είναι ένας προσδιορισμός του φόρου χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα περιμένει την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και μέσα σε δέκα ημέρες από την εκπνοή της, θα στέλνει τον εκτιμώμενο φόρο σε αυτόν που δεν θα την έχει υποβάλλει. Αυτός ο φόρος θα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τον κανονικό φόρο, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον υπόχρεο να υποβάλλει την δήλωση. Μετά την υποβολή της δήλωσης, ο εκτιμώμενος φόρος θα διαγράφεται και θα ισχύει ο φόρος που θα προσδιορίζεται από την υποβαλλόμενη δήλωση.

 

Ο.Α.Ε.Ε. – Ελεύθεροι Επαγγελματίες: 1 – 0

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα imerisia.gr «κλείδωσε» η τελική νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση, η οποία επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.

Η υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων θα επιβάλλεται για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος ή μεταφέρουν την έδρα τους μετά την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης. Δηλαδή, την γλιτώνουν όσοι έκαναν έναρξη ή μετέφεραν την έδρα τους πριν από την ψήφιση.

Για τους νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (αυτοί που για πρώτη φορά ασφαλίστηκαν από 1/1/1993 και μετά), η μεταφορά τους από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ θα γίνεται μετά την λήξη της εξαίρεσης που τους είχε δοθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη που προστίθεται στο τέλος της παρ.2 του άρθρου 39 του ν.2084/1992 όπως ισχύει, όταν προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, τότε δεν θα παρέχεται το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, αλλά ο υπόχρεος θα υπάγεται σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ δεν είναι πλήρης για κάθε έναν μήνα (δηλαδή, εφόσον ο υπόχρεος δεν ασφαλίζεται στο ΙΚΑ για 25 ημέρες το μήνα).

Στον τομέα των εισφορών του ΟΑΕΕ, αυτές από δίμηνες θα γίνουν μηνιαίες και συγκεκριμένα θα υπάρχει υποχρέωση πληρωμής τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο αναφέρονται. Μη πληρωμή τους στην οριζόμενη προθεσμία καθίστανται καθυστερούμενες και θα υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Όπως τελικά αποδείχτηκε, ο Ο.Α.Ε.Ε. έπαιξε καλύτερη μπάλα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους ασφαλισμένους! Είμαι σίγουρος ότι το «στοίχημα» πάτωσε!

 

Ο χορός των διευκρινίσεων…

Το υπουργείο Οικονομικών παραμένοντας πιστό στις παραδόσεις του άλλοτε με πολυγραφημένες και άλλοτε με δελτία τύπου, προχωρά σε διευκρινίσεις για ποικίλα θέματα, κάποια από τα οποία θα δούμε παρακάτω.

Η πρώτη διευκρίνιση αφορά την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. Με την ΠΟΛ.1047/2014 (ΦΕΚ Β’ 368/17.2.2014) διευκρινίζει ότι αρμόδιος για την αποδοχή και εκκαθάριση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων ετών 2011, 2012 και 2013 η οποία υποβάλλεται από την 1/1/2014, είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στην οποία έχει εκκαθαριστεί η αρχική δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους. Το ίδιο ισχύει και την περίπτωση που η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμους φυσικού προσώπου.

Η δεύτερη διευκρίνιση αφορά το σύστημα εισροών – εκροών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων της Α και Β φάσης. Αυτή την φορά το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 19/2/2014, ενημερώνει τους εγκαταστάτες λογισμικού ότι μέχρι τις 3/3/2014 θα πρέπει να έχουν περατώσει τις δοκιμαστικές εργασίες της ασφαλούς αποστολής στοιχείων εισροών – εκροών από τα πρατήρια προς την Γ.Γ.Π.Σ. Επίσης, ενημερώνει και τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων ότι μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει να έχουν καταχωρήσει και οριστικοποιήσει τα δεδομένα του πρατηρίου τους στο μητρώο που τηρείται στη ΓΓΠΣ. Με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας στις 3/3/2014, στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. θα ανακοινωθούν οι εγκαταστάτες λογισμικού που συμμορφώνονται με την διαδικασία αποστολής στοιχείων, καθώς επίσης και οι πρατηριούχοι που οριστικοποίησαν τα στοιχεία στο μητρώο τους στην Γ.Γ.Π.Σ.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 31/3/2014 όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την συνεχή αποστολή  όλων των προβλεπόμενων δεδομένων που παράγονται από το σύστημα εισροών – εκροών.

Κατ’ εξαίρεση, με δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης την Κυριακή 23.2.2014, η καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης και παραγωγικής λειτουργίας Ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών- εκροών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού Κεφαλληνίας, παρατείνεται μέχρι την 31/12/2014.

Τέλος, με την ΠΟΛ.1054/17.2.2014 το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει οδηγίες για την συμπλήρωση των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε., Ε.Ε. κτλ. (Ε5) και οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), μιας και οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος υπήρξαν πολλές με τον ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α΄ 17/23-1-2013).

 

Υποβολή δήλωσης Φ.Μ.Υ.

Τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία από την Γ.Γ.Π.Σ. η εφαρμογή για την υποβολή των μηνιαίων προσωρινών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων. Από την Παρασκευή 21.2.2014 είναι δυνατή η υποβολή στην αντίστοιχη εφαρμογή των δηλώσεων των παρακάτω περιπτώσεων:

 1. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
 2. Παρακράτηση φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα
 3. Προκαταβλητέος φόρος επί δικηγορικών αμοιβών
 4. Παρακράτηση φόρου επί του μερίσματος δικηγόρων

Αν διαβάσει κανείς την ΠΟΛ.1049/2014 (ΦΕΚ Β’ 429/21.02.2014) θα ανακαλύψει κάπου μέσα στις γραμμές της ένα σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Όσοι εργοδότες καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ ακόμη και αν δεν προκύπτει φόρος προς απόδοση. Επιπρόσθετα, ένα κάποιος εργοδότης σταμάτησε να απασχολεί προσωπικό, τότε διατηρεί την υποχρέωση αποστολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ, συμπληρώνοντας ειδική ένδειξη για τον λόγο αυτό, προκειμένου να αποφύγει την έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου.

 

Αγρότες και τέλος επιτηδεύματος

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capitol.gr ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης, έχει υπογράψει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι αγρότες που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, καθώς και αυτοί που απέχουν τρία (3) χρόνια από την συνταξιοδότησή τους. Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο της απόφασης αυτής:

1. Με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152Α’) ορίζεται, ότι οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

2. Επίσης, με την ΑΥΟ - ΠΟΛ.1167/2.8.2011, ορίστηκε ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (επιβολή τέλους επιτηδεύματος) οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες.

3. Από την υπηρεσία μας διευκρινίστηκε με το έγγραφο Δ12Α 1007810 ΕΞ2012- 13.01.2012 ότι, η πρώτη έναρξη και ένταξη, σε προγενέστερο χρόνο, στο ειδικό καθεστώς των αγροτών δεν καθιστούσε τον φορολογούμενο επιτηδευματία, ενώ τον καθιστούσε επιτηδευματία μόνο η προσθήκη καινούριας δραστηριότητας, με την οποία ο αγρότης αποκτούσε την ιδιότητα του επιτηδευματία. Κατ΄ επέκταση, η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής είναι επί της ουσίας η ημερομηνία πρώτης έναρξης επιτηδεύματος.

4. Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων παραγρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, σας γνωρίζουμε ότι, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία και θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για πρώτη φορά, η ημερομηνία μεταβολής θα θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ομοίως θα εξαιρούνται όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

 

ΙΚΑ και.. κοινωνική πολιτική

Με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την Τετάρτη 19.2.2014, ανακοίνωσε μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, εργοδοτών και ασφαλισμένων που επλήγησαν από τον σεισμό στο νομό Κεφαλληνίας στις 26.1.2014. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

 1. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα κατά την οποία συνέβη ο σεισμός.
 2. Κεφαλαιοποίηση των μέχρι 31.12.2013 καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.
 3. Εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των παραπάνω περιπτώσεων σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 12 και μεγαλύτερος των 24, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη παράταση.

Όλες οι αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

 

Γεύση από… Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας» εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επούλωση μιας σειράς πληγών που έχουν ανοίξει όσων αφορά πρόστιμα και υπεραξία ακινήτων, φορολόγηση αγροτών κ.α.

Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από Ελλάδα η οποία θα προβλέπει:

             1. Μείωση έως και 68% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου που θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.

 

- Μείωση στα € 400,00 από τα € 1.000,00 του προστίμου που προβλέπεται για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (απλογραφικά)

- Μείωση στα € 800,00 από τα € 2.500,00 του προστίμου που προβλέπεται για επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας (διπλογραφικά). Εξετάζεται εναλλακτική μείωσης του προστίμου στα € 500,00.

 

2. Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας 15% για πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχουν μείνει στην κατοχή των πολιτών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.

3. Διορθώσεις στις διατάξεις του φόρου υπεραξίας των μετοχών. Οι φορείς της αγοράς έχουν προτείνει να αντικατασταθεί ο φόρος υπεραξίας με αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών από 0,2% που ανέρχεται σήμερα σε 0,3% ή 0,4%, πρόταση που βλέπει με θετικό μάτι το υπουργείο Οικονομικών.

4. Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Διατηρείται το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

5. Βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών (απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων όλων των αγροτών, υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μια φορά το χρόνο, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015).

6. Αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα € 1.500,00 από € 1.000,00. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως € 500,00 δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις.

7. Συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς το Δημόσιο.

 

Εμπορικές μισθώσεις

Σημαντικές βελτιώσεις στις εμπορικές μισθώσεις φέρνει η τροπολογία στην οποία προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα pomida.gr.

            Συγκεκριμένα:

 1. «Σε περίπτωση καταγγελίας του εκμισθωτή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 μίσθωσης η οποία πρόκειται να λήξει μέχρι την ημερομηνία αυτή λόγω συμπλήρωσης της 12ετίας ή μίσθωσης που έληξε ήδη, αλλά δεν έχουν παρέλθει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 εννέα μήνες από τη λήξη της, ή μίσθωσης που τέλει υπό τετραετή παράταση, ο ιδιοκτήτης οφείλει στον ενοικιαστή ως αποζημίωση πόσο ίσο με τα ενοίκια έξι μηνών»
 2. Αφαιρείται από την τροπολογία η διάταξη που προέβλεπε ότι ο ενοικιαστής θα πρέπει σε περίπτωση αποχώρησης του να ειδοποιήσει έξι μήνες πριν τον ιδιοκτήτη και να του καταβάλει αποζημίωση 4 ενοικίων.
 3. Προβλέπεται ελάχιστη διάρκεια για τα νέα μισθωτήρια συμβόλαια των επαγγελματικών ακινήτων τα τρία χρόνια, ενώ επιτρέπεται επίσης κάθε συμφωνία ιδιοκτητών και ενοικιαστών για μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης, όπως και λύση της μίσθωσης πριν από τη λήξη της τριετίας, με συμφωνία των δύο πλευρών που θα αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο.
 4. Οι υφιστάμενες μισθώσεις και μέχρι τη λήξη τους θα διέπονται από το ισχύον καθεστώς, ως προς τη διάρκειά τους, δηλαδή 12 συν 4 χρόνια.
 5. Καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης ύψους έως 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία μετά την παρέλευση 12ετίας.
 6. Σε περιπτώσεις λύσης του συμβολαίου πριν από τη λήξη του, δηλαδή την τριετία, αυτός που την προκαλεί θα είναι υποχρεωμένος να αποζημιώνει τον άλλον με τα ενοίκια που απομένουν μέχρι τη λήξη της τριετίας. Σε περίπτωση όμως προσφυγής στο δικαστήριο με την επίκληση σημαντικού λόγου μπορεί να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης.

Για τις υφιστάμενες μισθώσεις και μέχρι τη λήξη τους οι ενοικιαστές θα μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της.

 

Πόσες αποδείξεις θα χρειαστείτε για το 2014

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου» το υπουργείο Οικονομικών στο τελικό σχέδιο νόμου προβλέπει ότι για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των € 2.100,00 θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% των ετήσιων εισοδημάτων τους.

Αν δεν καταφέρουν να τις μαζέψουν, θα έχουν μία επιβάρυνση φόρου της τάξης του 22% για το ποσό που δεν κάλυψαν. Όμως, από το 2014 οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ και των πρατηρίων υγρών καυσίμων θα προσμετρούνται στο 50% της αξίας τους, ενώ οι υπόλοιπες αποδείξεις θα προσμετρούνται στο 100% της αξίας τους.

Ο λόγος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι στα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι δύσκολο να φοροδιαφύγουν μιας και εκδίδουν όλες τις αποδείξεις για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.

 

Έχετε χορτάσει καταληκτικές ημερομηνίες;;;

Να σας θυμίσουμε λοιπόν κάποιες από αυτές..!

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μαθαίνουμε με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26/02/2014 ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο 3908/2011 για τον Α’ κύκλο του 2014 είναι η 5η Μαρτίου 2014 και ώρα 10:00 μ.μ.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τον Β΄ Κύκλο του 2014 θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Μία άλλη καταληκτική ημερομηνία που και αυτή ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου, προέρχεται από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Όσοι λοιπόν δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για το 2013 και έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ., μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-έντυπο Α21 μέσω του taxisnet έως και τις 28/02/2014.

 

Τα δελτία τύπου στα χνάρια των πολυγραφημένων

Ακολουθώντας τα βήματα των πολυγραφημένων, ποιος είπε ότι και τα δελτία τύπου δεν μπορούν να έχουν τα δικά τους διευκρινιστικά δελτία τύπου;; Παρακάτω σας παραθέτω δύο δελτία τύπου για το ίδιο θέμα από το υπουργείο Οικονομικών με διαφορά μιας ημέρας το ένα από το άλλο! Τα συμπεράσματα… δικά σας..!

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις αγροτών για υποβολές μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:
· Η υποχρέωση δήλωσης της μίσθωσης βαρύνει τον εκμισθωτή και όχι το εκμεταλλευτή του χωραφιού (αγρότη).

· Όσα μισθωτήρια δεν είχαν υποβληθεί με το χειρόγραφο σύστημα (μέχρι 31/12/13) μπορούν να υποβληθούν μέχρι 28/02/14 χωρίς πρόστιμα.

· Αν ένα μισθωτήριο είναι στη μέση της διάρκειάς του, δεν πρέπει να υποβληθεί ξανά, παρά μόνο στην ανανέωση. Αν, φυσικά, υπήρχε υποχρέωση υποβολής και δεν δηλώθηκε αρχικά, μπορεί να υποβληθεί μέχρι 28/2 χωρίς πρόστιμα.

· Οι εκμισθωτές έχουν ένα μήνα από την σύναψη της μίσθωσης για να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά.

· Οι μισθώσεις μέχρι 100 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως δηλαδή ίσχυε και με το προηγούμενο σύστημα.

· Οι προφορικές συμφωνίες μισθώσεων έχουν υποχρέωση υποβολής, όπως ακριβώς και οι έγγραφες.

 

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις υποβολής μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:

• Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, στις οποίες συμφωνείται έναρξη μίσθωσης από 1/1/2014 και μετά, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μηνά από την έναρξη της μίσθωσης.

• Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για την δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.

• Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους, δεν υποβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. για θεώρηση.

• Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής, εφόσον έχουν συναφθεί πριν τη 1/1/2014 και είναι σε ισχύ, οι έγγραφες αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γεωργικής γης με μηνιαίο μίσθωμα έως και εκατό (100) ευρώ, οι προφορικές αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης, καθώς και οι έγγραφες ή προφορικές δωρεάν παραχωρήσεις χρήσης γης ή ακινήτου, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

 

Κάποιοι μειώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές και κάποιοι άλλοι το λειτουργικό τους κόστος..

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και των εργαζομένων κατά 1% ή εναλλακτικά 2,6% και 1,3% αντίστοιχα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει ότι το κενό που θα δημιουργηθεί από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα καλυφθεί από την αύξηση της απασχόλησης που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα οδηγήσει αντίστοιχα στην αύξηση των φόρων που θα αντιστοιχούν στα κέρδη τους. Πάντως το οικονομικών επιτελείο αποκλείει την περίπτωση της κάλυψης αυτού του κενού με μείωση των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας.

Εφόσον, τελικά επέλθει κάποια συμφωνία γύρω από αυτό το θέμα, μένει να δούμε στην πράξη αν θα πετύχει ή όχι.

Από την άλλη μεριά, ο Ο.Α.Ε.Ε. με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 27/02/2014 ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι δεν θα τους αποσταλούν οι βεβαιώσεις καταβληθεισών εισφορών για το έτος 2013, για φορολογική χρήση.

Αντ’ αυτού οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τυπώσουν μόνοι τους την βεβαίωση από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Ε. συμπληρώνοντας τον ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον Αριθ. Μητρώου (ΕΑΜ). Σε περίπτωση που τα στοιχεία τους δεν θα ταυτοποιηθούν, τότε θα πρέπει να εκδώσουν την εν λόγω βεβαίωση από τα Περιφερειακά Τμήματα του οργανισμού.

Βλέπω να την δουλειά να την επωμίζονται όπως πάντα οι λογιστές, για να μην αναφέρω και το κόστος εκτύπωσης..!

 

Μηδενικός φόρος εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις αναπήρων

Με την υπ’ αρ. Πρωτ.: Δ12Α 1023686 ΕΞ 2014 εγκύκλιο που εξέδωσε ο κος Θεοχάρης προβλέπει ότι την απαλλαγή της παρακράτησης φόρου εισοδήματος των μισθών και συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α/23.07.2013) απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία:

 1. Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.
 2. Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.
 3. Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

Τα παραπάνω ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01/01/2014 και μετά.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν.4172/2013, ορίζεται ότι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο δεν υπόκειται σε παρακράτηση. Άρα, για τις παραπάνω κατηγορίες εισοδήματος δεν θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου.

Δικαιολογητικά όπως γνωματεύσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών ή βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης από την οποία να προκύπτει η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 80% τουλάχιστον, θα πρέπει να προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να απαλλαχθούν από την φορολόγηση των εν λόγω εισοδημάτων τους.

 

Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων

Το ΙΚΑ θέλοντας να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, με την εγκύκλιο αρ. 20/26.2.2014 αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που σαν αποτέλεσμα έχει την αδυναμία συμπλήρωσης των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, παρατείνει την ασφαλιστική κάλυψη στις παρακάτω κατηγορίες:

 1. Στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2014 έως 28/2/2015, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2013), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.
 2. Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α`273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2015.
 3. Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2014 έως 28/2/2015, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

 

Επαναλειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Αποστελλόμενων Στοιχείων από φορολογικούς μηχανισμούς ΕΑΦΔΣΣ

Μέσα από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. και τον σύνδεσμο «Τελευταία Νέα», μαθαίνουμε ότι ανακοινώνεται η επανέναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αποστελλόμενων στοιχείων μέσω αρχείων (s.txt) από φορολογικούς μηχανισμούς ΕΑΦΔΣΣ, στις ψηφιακές υποδομές της Γ.Γ.Π.Σ., η οποία είχε διακοπεί για λόγους συντήρησης των υποδομών της Γ.Γ.Π.Σ.

Το συγκεκριμένο σύστημα πρόκειται να διασυνδεθεί με το σύστημα των ΜΥΦ (ΠΟΛ 1022/2014) έτσι ώστε τα ηλεκτρονικά αρχεία φορολογικών στοιχείων που συγκεντρώνονται από τις Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. στη Γ.Γ.Π.Σ., να μετατρέπονται στο τέλος κάθε προβλεπόμενης περιόδου σε Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών- Προμηθευτών και Συναλλαγών (ΜΥΦ) της περιόδου αυτής, εφόσον ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη υπηρεσία από τον επιτηδευματία-υπόχρεο.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αυτοματοποιηθεί η αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, μέσω των αναλυτικών στοιχείων που θα αποστέλλονται. Στην κατεύθυνση αυτή επεκτείνεται η υπάρχουσα δομή στοιχείων του φορολογικού μηχανισμού ώστε να είναι δυνατή και η ένταξη των δαπανών/εξόδων στο αποστελλόμενο αρχείο, που γίνονται αποδεκτά από τον επιτηδευματία στη λογιστική του διαχείριση.

Η πρόσβαση του συστήματος θα μπορεί να γίνεται με την χρήση των κωδικών που κατέχουν οι επιτηδευματίες για το taxisnet.

Τέλος, θα ενημερωθούμε ότι οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση τους στο invoicing@gsis.gr ή/και t.pagtzis@gsis.gr

 

Το ανέκδοτο του μήνα!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μέχρι τον επόμενο Μάιο να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα μέσω του οποίου όλες οι ειδοποιήσεις, πράξεις της διοίκησης και ότι μπορεί να αφορά έναν φορολογούμενο να επιδίδονται στους φορολογούμενος μέσω e-mail. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο γεράκος στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και χωρίς ρεύμα πολλές φορές, θα πρέπει να έχει ορίσει έναν λογαριασμό e-mail στην μερίδα του στο taxisnet, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχει, ειδάλλως τον περιμένει ένα πρόστιμο των € 100,00. Ο νόμος πάντως δεν καθορίζει ότι το e-mail θα πρέπει να είναι προσωπικό, οπότε μπορεί και οριστεί και e-mail τρίτου. Και ο λόγος; Για να μην μπορεί ο φορολογούμενος να ισχυριστεί σε δικαστήριο ότι δεν παρέλαβε ποτέ την ειδοποίηση της εφορίας μέσω του συμβατικού ταχυδρομείου και έτσι η εφορία να μπορεί να προχωρά ελεύθερα σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ενδεχόμενης οφειλής ή σε πράξη πλειστηριασμού!

 

Επίλογος

Αν καταφέρατε να φτάσετε να διαβάζετε τον επίλογο με την λογική σειρά των πραγμάτων και όχι από το τέλος στην αρχή ή από την αρχή στο κέντρο, από το κέντρο στο τέλος πάλι και από το τέλος κάπου στο ενδιάμεσο, τότε σας συγχαίρω! Το ξέρω, τα νέα πολλά όπως και τα περιεχόμενα αυτού του άρθρου. Συγχωρέστε με αν ήμουν κουραστικός. Σας υπόσχομαι όμως την επόμενη φορά να συμπυκνωθεί το μέγεθος και η γνώση να απορροφηθεί πολύ πιο γρήγορα και ανώδυνα! Εύχομαι να περάσατε ένα καταπληκτικό τριήμερο και ανανεώνω το ραντεβού μας για τον επόμενο μήνα που θα μας φέρει νέες ειδήσεις αλλά θα μας φέρει και ακόμη πιο κοντά στον «οβελία»! Εις το επανιδείν!

 

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90