Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
04/03/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά - Η περασμένη εβδομάδα

 

Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

 Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς είναι η Καθαρά Δευτέρα. Ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ σημαίνει και το τέλος των Αποκριών! Ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Είναι μια μέρα αργίας, αλλά και νηστείας η οποία διαρκεί σαράντα ημέρες, όσες ήταν και οι ημέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο.

Συνυφασμένη δραστηριότητα με την Καθαρά Δευτέρα είναι το πέταγμα του αετού, έθιμο μεταγενέστερο, και τα λεγόμενα «κούλουμα», όπως ονομάζεται η έξοδος στην εξοχή, όπου πραγματοποιείται το πέταγμα του αετού και το φαγοπότι νηστήσιμων φαγητών, μέσα σε κλίμα κεφιού και γλεντιού.

Ετυμολογικά, η λέξη «κούλουμα» έχει πολλές εκδοχές. Μία από αυτές είναι αυτή η οποία σύμφωνα με τον Νικόλαο Πολίτη, πατέρα της ελληνικής λαογραφίας, η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κούμουλους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος της Αποκριάς. Απ’ όπου όμως και να προέρχεται η λέξη, το σίγουρο είναι ότι έχει ταυτιστεί με την χαρά και την διασκέδαση!

Πίσω στα δικά μας όμως! Ας δούμε πως κύλισε η εβδομάδα που μας πέρασε και τι καλά (!) νέα μας επιφύλαξε..

 

Ε9

   Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών στις 24/02/2014, εκτός από αυτούς που θα έχουν κάποια μεταβολή στα ακίνητά τους, υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9 για το έτος 2013 θα έχουν και οι παρακάτω κατηγορίες:

Τα νομικά πρόσωπα για τα ακίνητα που εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών. Ίδια υποχρέωση προκύπτει και για τα φυσικά πρόσωπα για ακίνητά τους που απαλλάσσονται του φόρου ή προβλέπεται μείωσή του.

Όσοι έχουν ακίνητα που έχουν τακτοποιήσει ή νομιμοποιήσει ή έχουν ημιυπαίθριους χώρους, μόνο όμως για τις περιπτώσεις που δεν τα έχουν δηλώσει σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.

Όσοι έχουν ακίνητο σε πολυκατοικία, η οποία διαθέτει κοινόχρηστη πισίνα ή κλειστούς (υπόγειους κυρίως) κοινόχρηστους χώρους αποθηκών ή θέσεων στάθμευσης, για να τους αναγράψουν στη δήλωση στοιχείων ακινήτων, μόνο όμως όταν τα ακίνητα αυτά είναι παρακολουθήματα της ιδιοκτησίας.

Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή έχουν χρησιμοποιηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο από αυτόν τα ακίνητα πριν την παρέλευση της τετραετίας. Ο οικοπεδούχος, για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, κατά τα ανωτέρω.

Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, ο οποίος κατέχει το ακίνητο χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

Ο κάτοχος ακινήτου που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», ο οποίος κατέχει το ακίνητο με τη συναίνεση των εταιρειών αυτών.

Οι Ο.Τ.Α. για τα ακίνητα τα οποία έχουν δεσμεύσει και έχει προσδιορισθεί η αποζημίωση, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή της σχετικής αποζημίωσης. (Ο κύριος του δεσμευμένου από Ο.Τ.Α. ακινήτου εξακολουθεί να είναι υπόχρεος να δηλώνει το ακίνητο).

        Μία άλλη πολυγραφημένη η ΠΟΛ.1059/24.02.2014 έρχεται να δώσει περεταίρω διευκρινίσεις για τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Έτσι λοιπόν έχουμε και λέμε ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 που έχουν ήδη υποβληθεί ή υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέσω διαδικτύου, για την διόρθωση του ΦΑΠ του οικείου έτους, αντιμετωπίζονται ως εμπρόθεσμες αρχικές, σύμφωνα με το άρθρο 19 του Κ.Φ.Δ. και ο φόρος προσδιορίζεται από την ΔΗΛΕΔ, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ομοίως ισχύει για τις εμπρόθεσμες δηλώσεις που έχουν παραληφθεί χειρόγραφα από τις Δ.Ο.Υ.

 

Πόσες αποδείξεις θα χρειαστείτε για το 2014

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα του «Ελεύθερου Τύπου» το υπουργείο Οικονομικών στο τελικό σχέδιο νόμου προβλέπει ότι για τους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες ή συντάξεις, για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου των € 2.100,00 θα πρέπει να μαζέψουν αποδείξεις αξίας ίσης με το 10% των ετήσιων εισοδημάτων τους.

          Αν δεν καταφέρουν να τις μαζέψουν, θα έχουν μία επιβάρυνση φόρου της τάξης του 22% για το ποσό που δεν κάλυψαν. Όμως, από το 2014 οι αποδείξεις των σούπερ μάρκετ και των πρατηρίων υγρών καυσίμων θα προσμετρούνται στο 50% της αξίας τους, ενώ οι υπόλοιπες αποδείξεις θα προσμετρούνται στο 100% της αξίας τους.

      Ο λόγος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι στα σούπερ μάρκετ και τα πρατήρια υγρών καυσίμων είναι δύσκολο να φοροδιαφύγουν μιας και εκδίδουν όλες τις αποδείξεις για τις πωλήσεις που πραγματοποιούν.

 

Αγρότες του ειδικού καθεστώτος

Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1055/2014 (ΦΕΚ Β’ 438/24.02.2014) το υπουργείου Οικονομικών επισημοποιεί το όριο απαλλαγής των αγροτών του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ στην υποχρέωση τήρησης βιβλίων και στοιχείων. Αναλυτικότερα, ορίζει δύο προϋποθέσεις οι οποίες είναι οι παρακάτω:

Θα πρέπει οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος να έχουν πραγματοποιήσει κατά την προηγούμενη διαχειριστική χρήση ακαθάριστα έσοδα κάτω από τις € 15.000,00.

Να έχουν λάβει δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κάτω των € 5.000,00.

Σε περίπτωση μη εκπλήρωσης ενός εκ των δύο κριτηρίων, τότε οι εν λόγω αγρότες θα υπαχθούν κανονικά στην τήρηση βιβλίων και στοιχείων. Όσοι πληρούν ένα από τα δύο κριτήρια και δεν ασκήσουν στην επόμενη διαχειριστική χρήση την αγροτική τους εκμετάλλευση ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων και έκδοσης στοιχείων.

 

Θα δούμε επιτέλους την αυλαία στο σήριαλ των συγκεντρωτικών καταστάσεων;

Την ίδια στιγμή που ο κος Θεοχάρης δήλωνε σε συνέντευξή του στο thetoc.gr ότι εξετάζεται η τριμηνιαία υποβολή τους, αν ανατρέξουμε στο αρχείο των ερωτήσεων – απαντήσεων της Γ.Γ.Π.Σ. θα δούμε ότι στην ερώτηση Νο.3 που αφορά τις συγκεντρωτικές καταστάσεις θα δούμε το παρακάτω μήνυμα:

Ποια είναι η καταληκτική ημερομηνία στην οποία θα υποβάλλονται οι καταστάσεις αυτές;

Η προθεσμία υποβολής για τα έσοδα είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία μέρα του επόμενου ημερολογιακού μήνα από αυτόν που αφορούν. Τα έξοδα θα πρέπει να υποβληθούν πριν δηλωθούν στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ μιας περιόδου, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Για το 2014 μεταβατικά: Η προθεσμία υποβολής των εσόδων είναι για όλους ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων ή απαλλαγής τους από την τήρηση αυτών η τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν. Τα έξοδα υποβάλλονται ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων πριν την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα από το ημερολογιακό τρίμηνο που αφορούν, και για όσους απαλλάσσονται του ΦΠΑ πριν το τέλος του επόμενου μήνα από τη λήξη του εκάστοτε ημερολογιακού έτους.

Ειδικά, οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014, υποβάλλονται μέχρι το τέλος Μαΐου 2014.

Λέτε να παίξουν οι τίτλοι τέλους σε αυτό το σήριαλ; Μένει να το δούμε και με την «βούλα» του υπουργείου Οικονομικών. Πάντως πολλά είναι τα παράπονα και μεγάλη είναι η αγανάκτηση του λογιστικού κλάδου..

 

Το θρίλερ του ΦΜΥ

Αν διαβάσει κανείς την ΠΟΛ.1049/2014 (ΦΕΚ Β’ 429/21.02.2014) θα ανακαλύψει κάπου μέσα στις γραμμές της ένα σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Όσοι εργοδότες καταβάλλουν εισόδημα για μισθωτή εργασία σε εργαζόμενους ή υπαλλήλους τους, έχουν την υποχρέωση υποβολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ ακόμη και αν δεν προκύπτει φόρος προς απόδοση. Επιπρόσθετα, ένα κάποιος εργοδότης σταμάτησε να απασχολεί προσωπικό, τότε διατηρεί την υποχρέωση αποστολής προσωρινής δήλωσης ΦΜΥ, συμπληρώνοντας ειδική ένδειξη για τον λόγο αυτό, προκειμένου να αποφύγει την έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου.

 

Έχετε χορτάσει καταληκτικές ημερομηνίες;;;

Αν όχι, τότε οι παρακάτω γραμμές σας ενδιαφέρουν!

Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας μαθαίνουμε με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 26/02/2014 ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδύσεων στον επενδυτικό νόμο 3908/2011 για τον Α’ κύκλο του 2014 είναι η 5η Μαρτίου 2014 και ώρα 10:00 μ.μ.

Οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης της περιόδου υποβολής αιτήσεων υπαγωγής για τον Β΄ Κύκλο του 2014 θα καθοριστούν με Υπουργική Απόφαση.

Μία άλλη καταληκτική ημερομηνία που και αυτή ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου, προέρχεται από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Όσοι λοιπόν δικαιούνται το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων και το ειδικό επίδομα τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών για το 2013 και έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1) χειρόγραφα στην Δ.Ο.Υ., μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-έντυπο Α21 μέσω του taxisnet έως και τις 28/02/2014.

 

Τα δελτία τύπου στα χνάρια των πολυγραφημένων

Ακολουθώντας τα βήματα των πολυγραφημένων, ποιος είπε ότι και τα δελτία τύπου δεν μπορούν να έχουν τα δικά τους διευκρινιστικά δελτία τύπου;; Παρακάτω σας παραθέτω δύο δελτία τύπου για το ίδιο θέμα από το υπουργείο Οικονομικών με διαφορά μιας ημέρας το ένα από το άλλο! Τα συμπεράσματα… δικά σας..!

 

Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις αγροτών για υποβολές μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:
· Η υποχρέωση δήλωσης της μίσθωσης βαρύνει τον εκμισθωτή και όχι το εκμεταλλευτή του χωραφιού (αγρότη).

· Όσα μισθωτήρια δεν είχαν υποβληθεί με το χειρόγραφο σύστημα (μέχρι 31/12/13) μπορούν να υποβληθούν μέχρι 28/02/14 χωρίς πρόστιμα.

· Αν ένα μισθωτήριο είναι στη μέση της διάρκειάς του, δεν πρέπει να υποβληθεί ξανά, παρά μόνο στην ανανέωση. Αν, φυσικά, υπήρχε υποχρέωση υποβολής και δεν δηλώθηκε αρχικά, μπορεί να υποβληθεί μέχρι 28/2 χωρίς πρόστιμα.

· Οι εκμισθωτές έχουν ένα μήνα από την σύναψη της μίσθωσης για να την υποβάλλουν ηλεκτρονικά.

· Οι μισθώσεις μέχρι 100 ευρώ δεν έχουν υποχρέωση υποβολής στο ηλεκτρονικό σύστημα, όπως δηλαδή ίσχυε και με το προηγούμενο σύστημα.

· Οι προφορικές συμφωνίες μισθώσεων έχουν υποχρέωση υποβολής, όπως ακριβώς και οι έγγραφες.

 

Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2014

Δελτίο Τύπου

Σε σχέση με τις υποχρεώσεις υποβολής μισθωτηρίων και για την αποφυγή τυχόν παρερμηνειών, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει:

• Όλες οι προφορικές ή έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γης ή ακινήτων, στις οποίες συμφωνείται έναρξη μίσθωσης από 1/1/2014 και μετά, ανεξαρτήτως ποσού μισθώματος, υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον εκμισθωτή μέσα στον επόμενο μηνά από την έναρξη της μίσθωσης.

• Ανάλογη υποχρέωση υπάρχει και για την υπεκμίσθωση γης ή ακινήτων, καθώς και για την δωρεάν παραχώρηση αυτών για την οποία τεκμαίρεται φορολογητέο εισόδημα.

• Επίσης, υποχρέωση υποβολής των πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης γης ή ακινήτων υπάρχει για όσες έγγραφες, αρχικές ή τροποποιητικές, συμφωνίες μίσθωσης είχαν συναφθεί μέχρι και 31/12/2013, οι οποίες, παρά την υποχρέωση θεώρησής τους, δεν υποβλήθηκαν στην Δ.Ο.Υ. για θεώρηση.

• Εξαιρούνται από την υποχρέωση υποβολής, εφόσον έχουν συναφθεί πριν τη 1/1/2014 και είναι σε ισχύ, οι έγγραφες αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης γεωργικής γης με μηνιαίο μίσθωμα έως και εκατό (100) ευρώ, οι προφορικές αρχικές ή τροποποιητικές συμφωνίες μίσθωσης, καθώς και οι έγγραφες ή προφορικές δωρεάν παραχωρήσεις χρήσης γης ή ακινήτου, για τις οποίες δεν υπήρχε υποχρέωση θεώρησης σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις.

 

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr σε καλό δρόμο βρίσκονται οι συζητήσεις για την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Το υπουργείο Εργασίας κατέθεσε πρόταση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9% και των εργαζομένων κατά 1% ή εναλλακτικά 2,6% και 1,3% αντίστοιχα. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών βεβαιώνει ότι το κενό που θα δημιουργηθεί από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, θα καλυφθεί από την αύξηση της απασχόλησης που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών και την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων που θα οδηγήσει αντίστοιχα στην αύξηση των φόρων που θα αντιστοιχούν στα κέρδη τους. Πάντως το οικονομικών επιτελείο αποκλείει την περίπτωση της κάλυψης αυτού του κενού με μείωση των συντάξεων και αύξηση της φορολογίας.

Εφόσον, τελικά επέλθει κάποια συμφωνία γύρω από αυτό το θέμα, μένει να δούμε στην πράξη αν θα πετύχει ή όχι.

 

Ο Ο.Α.Ε.Ε. μειώνει τις δαπάνες του;

Με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 27/02/2014 ο Ο.Α.Ε.Ε. ενημερώνει τους ασφαλισμένους του ότι δεν θα τους αποσταλούν οι βεβαιώσεις καταβληθεισών εισφορών για το έτος 2013, για φορολογική χρήση.

Αντ’ αυτού οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τυπώσουν μόνοι τους την βεβαίωση από την ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Ε. συμπληρώνοντας τον ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ και τον Αριθ. Μητρώου (ΕΑΜ). Σε περίπτωση που τα στοιχεία τους δεν θα ταυτοποιηθούν, τότε θα πρέπει να εκδώσουν την εν λόγω βεβαίωση από τα Περιφερειακά Τμήματα του οργανισμού.

Βλέπω να την δουλειά να την επωμίζονται όπως πάντα οι λογιστές, για να μην αναφέρω και το κόστος εκτύπωσης..!

 

Μηδενικός φόρος εισοδήματος σε μισθούς και συντάξεις αναπήρων

Με την υπ’ αρ. Πρωτ.: Δ12Α 1023686 ΕΞ 2014 εγκύκλιο που εξέδωσε ο κος Θεοχάρης προβλέπει ότι την απαλλαγή της παρακράτησης φόρου εισοδήματος των μισθών και συντάξεων που χορηγούνται σε πρόσωπα με αναπηρία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α/23.07.2013) απαλλάσσονται από το φόρο, μεταξύ άλλων κατηγοριών εισοδήματος από μισθωτή εργασία:

Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου και σε θύματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου, καθώς και σε ανάπηρους ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά, που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της εργασίας τους.

Το εξωιδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε ειδικές κατηγορίες ατόμων με αναπηρίες.

Οι μισθοί, οι συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον ογδόντα τοις εκατό (80%).

Τα παραπάνω ισχύουν για εισοδήματα που αποκτώνται στα φορολογικά έτη που αρχίζουν από 01/01/2014 και μετά.

Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 59 του ν.4172/2013, ορίζεται ότι εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο δεν υπόκειται σε παρακράτηση. Άρα, για τις παραπάνω κατηγορίες εισοδήματος δεν θα πρέπει να γίνεται παρακράτηση φόρου.

Δικαιολογητικά όπως γνωματεύσεις από τις υγειονομικές επιτροπές των Νομαρχιών ή βεβαίωση από τον ασφαλιστικό φορέα κύριας ασφάλισης από την οποία να προκύπτει η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας σε ποσοστό 80% τουλάχιστον, θα πρέπει να προσκομίζονται στα αρμόδια πρόσωπα για την εκκαθάριση της μισθοδοσίας, ώστε να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να απαλλαχθούν από την φορολόγηση των εν λόγω εισοδημάτων τους.

 

Παράταση ασφαλιστικής κάλυψης ανέργων

Το ΙΚΑ θέλοντας να δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, με την εγκύκλιο αρ. 20/26.2.2014 αναφέρει ότι λόγω της αυξημένης ανεργίας και της υποαπασχόλησης, που σαν αποτέλεσμα έχει την αδυναμία συμπλήρωσης των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων για τη θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας, παρατείνει την ασφαλιστική κάλυψη στις παρακάτω κατηγορίες:

Στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2014 έως 28/2/2015, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, με τη συμπλήρωση τουλάχιστον πενήντα (50) ημερών ασφάλισης, είτε κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος (2013), είτε κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου.

Στους ανέργους ηλικίας άνω των 29 και έως 55 ετών, που έχουν κάνει χρήση των διατάξεων της παρ.4 του άρθρου 5 του ν.2768/1999 (Α`273) όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, η ασφαλιστική κάλυψη για παροχές ασθένειας σε είδος παρατείνεται έως την 28η Φεβρουαρίου 2015.

Στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων με την επωνυμία «ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.» και «ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ», καθώς και τα μέλη οικογένειάς τους, για την περίοδο από 1/3/2014 έως 28/2/2015, είναι δυνατή η χορήγηση παροχών ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης.

 

Επαναλειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Αποστελλόμενων Στοιχείων από φορολογικούς μηχανισμούς ΕΑΦΔΣΣ

Μέσα από την ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. και τον σύνδεσμο «Τελευταία Νέα», μαθαίνουμε ότι ανακοινώνεται η επανέναρξη λειτουργίας του πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης αποστελλόμενων στοιχείων μέσω αρχείων (s.txt) από φορολογικούς μηχανισμούς ΕΑΦΔΣΣ, στις ψηφιακές υποδομές της Γ.Γ.Π.Σ., η οποία είχε διακοπεί για λόγους συντήρησης των υποδομών της Γ.Γ.Π.Σ.

Το συγκεκριμένο σύστημα πρόκειται να διασυνδεθεί με το σύστημα των ΜΥΦ (ΠΟΛ 1022/2014) έτσι ώστε τα ηλεκτρονικά αρχεία φορολογικών στοιχείων που συγκεντρώνονται από τις Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ. στη Γ.Γ.Π.Σ., να μετατρέπονται στο τέλος κάθε προβλεπόμενης περιόδου σε Συγκεντρωτικές Καταστάσεις Πελατών- Προμηθευτών και Συναλλαγών (ΜΥΦ) της περιόδου αυτής, εφόσον ενεργοποιηθεί η αντίστοιχη υπηρεσία από τον επιτηδευματία-υπόχρεο.

Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα αυτοματοποιηθεί η αποστολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών, μέσω των αναλυτικών στοιχείων που θα αποστέλλονται. Στην κατεύθυνση αυτή επεκτείνεται η υπάρχουσα δομή στοιχείων του φορολογικού μηχανισμού ώστε να είναι δυνατή και η ένταξη των δαπανών/εξόδων στο αποστελλόμενο αρχείο, που γίνονται αποδεκτά από τον επιτηδευματία στη λογιστική του διαχείριση.

Η πρόσβαση του συστήματος θα μπορεί να γίνεται με την χρήση των κωδικών που κατέχουν οι επιτηδευματίες για το taxisnet.

Τέλος, θα ενημερωθούμε ότι οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα, μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση τους στο invoicing@gsis.gr ή/και t.pagtzis@gsis.gr

 

Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εξέδωσε στις 27/02/2014 την υπ’ αρ. πρωτ. 6476/137/27.2.2014 ερμηνευτική εγκύκλιο αναφορικά με το βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών.

Επισημαίνουμε τα κυριότερα σημεία: 

Ο εργοδότης δύναται να νομιμοποιεί κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου εργασίας ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων του, που προκύπτει στο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης ή εργασιών εν γένει, μόνο με την καταγραφή της στις στήλες του «Ειδικού Βιβλίου τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών». Συνεπώς, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» δε θα δέχεται ηλεκτρονικά το τροποποιητικό έντυπο Ε4, μετά την αναμενόμενη δημοσίευση της τροποποίησης της υπ’ αριθμ. 28153/126/28.8.2013 (Β΄2163) Απόφασης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Στις αλλαγές αυτές περιλαμβάνονται και αυτές που αφορούν την παροχή πρόσθετης εργασίας σε περιπτώσεις μερικής απασχόλησης και δεν περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση υπερεργασιακής απασχόλησης κατά τις κείμενες διατάξεις.

Εξακολουθεί να ισχύει, η υποχρέωση υποβολής προγράμματος εργασίας προς το Σ.ΕΠ.Ε, μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», για τις περιπτώσεις που προβλέπονται στη διάταξη της παραγράφου 6 του άρθρου 16 του Ν.2874/2000 (Α΄ 286) όπως ισχύει (π.χ. σύστημα εργασίας με εναλλασσόμενες ομάδες). Ενδεχόμενες έκτακτες αλλαγές στο εν λόγω πρόγραμμα νομιμοποιούνται με την καταχώρησή τους από τον εργοδότη στο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών».

Στο «Ειδικό Βιβλίο τροποποίησης ωραρίου εργασίας και υπερωριών» ενσωματώνεται η υποχρέωση που είχε ο εργοδότης να καταχωρεί τις νόμιμες υπερωρίες στο Ειδικό Βιβλίο Υπερωριών του άρθρου 80 του Ν.4144/2013 (Α΄88). Εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση του εργοδότη να γνωστοποιεί στο Σ.ΕΠ.Ε. ηλεκτρονικά μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε μήνα, το σύνολο των νομίμων υπερωριών που πραγματοποιήθηκαν, ανά εργαζόμενο, κατά τον προηγούμενο μήνα.

 

Επίλογος

Θα ήθελα να κλείσω το σημερινό άρθρο με ένα νέο που μόνο αστείο μπορεί να φαντάζει.. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει μέχρι τον επόμενο Μάιο να θέσει σε λειτουργία ένα σύστημα μέσω του οποίου όλες οι ειδοποιήσεις, πράξεις της διοίκησης και ότι μπορεί να αφορά έναν φορολογούμενο να επιδίδονται στους φορολογούμενος μέσω e-mail. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και ο γεράκος στο πιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας, χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και χωρίς ρεύμα πολλές φορές, θα πρέπει να έχει ορίσει έναν λογαριασμό e-mail στην μερίδα του στο taxisnet, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που έχει, ειδάλλως τον περιμένει ένα πρόστιμο των € 100,00. Ο νόμος πάντως δεν καθορίζει ότι το e-mail θα πρέπει να είναι προσωπικό, οπότε μπορεί και οριστεί και e-mail τρίτου. Και ο λόγος; Για να μην μπορεί ο φορολογούμενος να ισχυριστεί σε δικαστήριο ότι δεν παρέλαβε ποτέ την ειδοποίηση της εφορίας μέσω του συμβατικού ταχυδρομείου και έτσι η εφορία να μπορεί να προχωρά ελεύθερα σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης ενδεχόμενης οφειλής ή σε πράξη πλειστηριασμού!!

Νομίζω ότι τα είναι αρκετά για σήμερα! Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο απ’ ότι κουραστήκατε αυτό το τριήμερο! Ελπίζω σήμερα Καθαρά Δευτέρα να βρίσκεστε κάπου με την οικογένειά σας και να χαίρεστε το πέταγμα του χαρταετού και όχι στο γραφείο σας προσπαθώντας να οργανωθείτε για τις απαιτήσεις της εβδομάδας και διαβάζοντας αυτό το άρθρο. Πάντα υπάρχει και η Τρίτη. Κάποια πράγματα δυστυχώς δεν γυρίζουν πίσω, όπως το χαμόγελο του μικρού παιδιού και το δέος που νοιώθει βλέποντας και συμμετέχοντας στο πέταγμα του χαρταετού με τον αγαπημένο του «μπαμπά»! Εύχομαι Χρόνια Πολλά σε όλους εσάς, καλά κούλουμα και να ζείτε τις μικρές στιγμές με τους δικούς σας.. Αυτές μένουν.

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος - Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90