Ενημέρωση >>Φορολογικά Νέα
25/02/2014
Άρθρο: Με μια Ματιά – Η Περασμένη Εβδομάδα

 

Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax

Λογιστής - Φοροτεχνικός Α' Τάξης

 

Πρόλογος

            Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Πριν ξεκινήσουμε σήμερα να παρουσιάσουμε τα δρώμενα της περασμένης εβδομάδας, που αποτελούνται από πληθώρα ειδήσεων, θα ήθελα να κάνω μια παρένθεση και να αναφερθώ σε μια είδηση όχι και τόσο ευχάριστη.. Αυτή της αυτοκτονίας ενός 49χρονου συνανθρώπου μας, μετά από την κατηγορία κλοπής την οποία δέχτηκε από την εταιρεία στην οποία δούλευε.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα inewsgr.com και σύμφωνα με καταγγελίες των συναδέρφων του, αφού κατηγορήθηκε για την κλοπή, υποχρεώθηκε σε παραίτηση και αποχώρησε από την δουλειά του, στην οποία δούλευε τα τελευταία δώδεκα χρόνια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το να θέσει τέλος στην ζωή του μετά από δύο ημέρες μέσα στο σπίτι του. Όσο και να προκαλεί οργή αυτή η είδηση, φανερώνει την εργασιακή ζούγκλα που επικρατεί πλέον στην Ελλάδα, με κάποιους εργοδότες να λειτουργούν με ανήθικες πρακτικές εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι βλέπουν και τα λιγοστά δικαιώματά τους να καταπατώνται.

Και μετά από αυτή την παρένθεση είναι ώρα να δούμε πως κύλησε η περασμένη εβδομάδα. Όπως είχα αναφέρει την περασμένη Δευτέρα, επικρατούσε μια «περίεργη» σιωπή, όπως γίνεται πριν μια μεγάλη καταιγίδα. Μάλλον επαληθεύτηκα, μιας και οι μέρες της εβδομάδας που πέρασαν, μας έφεραν μια καταιγίδα από ειδήσεις, που θα παρουσιαστούν μέσα από τις επόμενες γραμμές.

Σεμινάρια αναβάθμισης για απόκτηση άδειας Α’ Τάξης από το Ο.Ε.Ε.

            Μια είδηση που σίγουρα αφορά πολλούς συναδέρφους και την οποία περίμεναν για αρκετό καιρό, είναι αυτή της ανακοίνωσης σεμιναρίων για αναβάθμιση της άδειας από Β’ σε Α’ τάξη.

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του την περασμένη Δευτέρα 17/2/2014 [σχετικός σύνδεσμος], καλούνται οι λογιστές – φοροτεχνικοί, κάτοχοι άδειας Β’ τάξης που πληρούν τις προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας Α’ τάξης να υποβάλλουν ηλεκτρονικά και μόνο αίτηση συμμετοχής. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές τους μέχρι και την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων, η οποία είναι μέχρι και τις 14/3/2014. Με την λήξη της προθεσμίας, όλοι οι αιτούντες θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά σχετικά με την αποδοχή ή μη της αίτησής τους.

            Από τον ίδιο σύνδεσμο, θα πληροφορηθούμε ότι νέος πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου εκλέχθηκε ο Κωνσταντίνος Κόλλιας, που παρά τα τριάντα επτά (37) του χρόνια, θα κληθεί να οδηγήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο στην νέα γενιά, αντιμετωπίζοντας (;;) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα μέλη του!

 

E9

            Ξεκίνησε από την Δευτέρα 17/02/2014 και έως τις 30/05/2014 η ηλεκτρονική υποβολή του εντύπου στοιχείων ακινήτων Ε9 για όσους φορολογούμενους είχαν μεταβολές στα ακίνητά τους κατά το έτος 2013. Σύμφωνα με τα στοιχεία των υποβολών, θα υπολογιστεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων και ο συμπληρωματικός φόρος για τις περιπτώσεις εκείνες για τις οποίες η αξία της ακίνητης περιουσίας θα ξεπερνά τις € 300.000,00.

            Για όσα φυσικά πρόσωπα χρειαστεί να προβούν σε διορθώσεις του Ε9 για τα έτη 2011 και μετά, μπορούν να το πράξουν ηλεκτρονικά εφόσον έχει εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα Φ.Α.Π. για το αντίστοιχο έτος και για αυτό τον σκοπό η Γ.Γ.Π.Σ. έχει αναρτήσει στον ιστοχώρο της οδηγίες χρήσης, προκειμένου να γίνει αυτό εφικτό. [Σχετικό κείμενο οδηγιών χρήσης]

            Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 21/02/2014, η Γ.Γ.Δ.Ε. θα δώσει την δυνατότητα στους γονείς ανήλικων τέκνων να υποβάλλουν για λογαριασμό των τέκνων τους την δήλωση του Ε9, στην περίπτωση που εκείνα έχουν περιουσία.

            Τέλος, με την ΠΟΛ.1052/17.2.2014 παρέχονται οι οδηγίες για την υποβολή της δήλωσης του Ε9 έτους 2014, καθώς και ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης για τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα. Η δήλωση θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου, ενώ κατ' εξαίρεση, σε περίπτωση που ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης Ε9 έτους 2014 έχει αποβιώσει, τότε αφού έχει ενημερωθεί το μητρώο, η δήλωση μπορεί να υποβληθεί χειρόγραφα στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. από τους κληρονόμους ή από πληρεξούσιο, που έχει εξουσιοδοτηθεί για αυτό τον σκοπό.

Προσοχή!!! Σε περίπτωση νομικού προσώπου, του οποίου τα στοιχεία εμφανίζονται ανακριβώς στην ηλεκτρονική εφαρμογή, για να μπορέσει να υποβάλλει την δήλωση του Ε9, θα πρέπει πρώτα να έχει προηγηθεί η διόρθωση των λανθασμένων στοιχείων στο φορολογικό μητρώο του νομικού προσώπου.

 

«Στο ψυγείο» οι κατασχέσεις ακινήτων για χρέη σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ για οφειλές € 30.000,00 και τα πρόστιμα

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα «iefimerida.gr», ανάσα μπορούν να πάρουν όσοι χρωστούν σε ασφαλιστικά ταμεία έως και € 30.000,00, ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί σε κάποιο καθεστώς ρύθμισης. Βέβαια, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» αν και γλιτώνουν από τις κατασχέσεις των ακινήτων τους, δεν αποφεύγουν την κατάσχεση είτε των τραπεζικών τους καταθέσεων, είτε την αναγκαστική είσπραξη των οφειλομένων ποσών από τρίτους.

            Επιπλέον, με υπουργική απόφαση που είναι στα σκαριά, θα επιτρέπεται στο Κέντρο Είσπραξης Οφειλών την δυνατότητα πρόσβασης στο Ε9 των οφειλετών, αλλά και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως Ι.Χ. αυτοκίνητα.

            Όπως καταλαβαίνετε, το μάτι του «μεγάλου αδερφού» θα είναι πάνω από όλους μας και θα φροντίζει πριν από εμάς για εμάς..!

            Στον πάγο επίσης, έχουν μπει και τα πρόστιμα που αφορούν παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η υποβολή της δήλωσης του ΦΠΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής», οι ελεγκτικές αρχές έχουν λάβει εντολή της καταγραφής των παραβάσεων που πιθανόν να διαπιστωθούν αλλά χωρίς να επιβληθούν τα αντίστοιχα πρόστιμα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, αφού αυτά θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

 

Από παράταση σε… παράταση

            Καλά καλά δεν έχουν ξεκινήσει οι υποβολές για διάφορες δηλώσεις στο σύστημα του taxisnet και έχουν ξεκινήσει να ανακοινώνονται παρατάσεις. Μία εξ αυτών είναι και η παράταση στην υποβολή της οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

            Σύμφωνα με την ΠΟΛ.1046/2014 (ΦΕΚ Β’ 369/17.2.2014), η οποία αναφέρεται στον τύπο και το περιεχόμενο της Οριστικής Δήλωσης Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, της Οριστικής Δήλωσης Αμοιβών από Ελευθέρια Επαγγέλματα και της Οριστικής Δήλωσης Εισοδημάτων από Εμπορικές Επιχειρήσεις, παρατείνεται η υποβολή για της οριστικής δήλωσης εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις. Έτσι, ενώ η αρχική προθεσμία οριζόταν η 30/04/2014 (σύμφωνα με τον πίνακα που έχει αναρτήσει η Γ.Γ.Π.Σ.), αυτή παρατείνεται μέχρι και τις 30/05/2014.

            Θυμίζουμε ότι η υποβολή της Οριστικής δήλωσης ΦΜΥ και της Οριστικής δήλωσης από ελευθέρια επαγγέλματα παραμένει έως τις 30/04/2014.

            Η επόμενη παράταση της εβδομάδας είναι αυτή που ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων και αφορά την παράταση υποβολής ΑΠΔ του Δεκεμβρίου 2013 και Ιανουαρίου 2014 και την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Έτσι λοιπόν, ανακοινώνεται η παράταση υποβολής των πιο πάνω περιόδων έως και τις 14/03/2014, για την διευκόλυνση των εργοδοτών των Κοινών Επιχειρήσεων.

            Για τους εργοδότες Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. η υποβολή της ΑΠΔ για τον Δεκέμβριο 2013 παρατείνεται έως και τις 31/03/2014.

            Η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός των οριζόμενων προθεσμιών σε ενιαίο γραμμάτιο.

            Άντε και καλή αρχή! Μένει να φανεί αν το παράδειγμα των παρατάσεων θα ακολουθηθεί και από άλλες δηλώσεις..

 

ΦΠΑ… μια πονεμένη ιστορία

            Όπως φανερώνει και ο παραπάνω τίτλος, για πολλές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες η πληρωμή του ΦΠΑ προς το δημόσιο, την στιγμή που το ίδιο το δημόσιο τους οφείλει ΦΠΑ από τις μεταξύ τους συναλλαγές, αποτελούσε αγκάθι στην ταμειακή τους ρευστότητα.

            Σύμφωνα όμως με δημοσίευμα της ιστοσελίδας news.gr, διάταξη που θα περιληφθεί σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στην Βουλή εντός των ημερών από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπει τον συμψηφισμό του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις στο Δημόσιο, με τον ΦΠΑ που οφείλουν στις επιχειρήσεις οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα Ν.Π.Δ.Δ., τα Ν.Π.Ι.Δ., οι Δ.Ε.Κ.Ο., τα νοσοκομεία και οι λοιποί φορείς του δημοσίου.

            Την όλη διαδικασία θα επιβλέπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο οποίο θα υποβάλλονται οι σχετικές αιτήσεις συμψηφισμού και όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά από τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ζητούν συμψηφισμό. Προϋπόθεση είναι ότι η χρηματική απαίτηση του οφειλέτη κατά του δημοσίου θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και εκκαθαρισμένη και να αποδεικνύεται είτε με δημόσιο έγγραφο είτε με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

            Αυτή η διάταξη σίγουρα θα δώσει μια ανάσα στις τόσο ταλαιπωρημένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που συνδιαλλάσσονται με το δημόσιο.

            Άλλη μια είδηση που αφορά τον ΦΠΑ είναι αυτή του εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου σε περίπτωση μη υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ.

            Μιλώντας ο κος Θεοχάρης στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή 21/2/2014, αναφέρθηκε στον εκτιμώμενο προσδιορισμό φόρου. Τι είναι όμως αυτό; Εξηγεί και λέει, ότι αυτό είναι ένας προσδιορισμός του φόρου χωρίς να έχει υποβληθεί δήλωση ΦΠΑ. Η φορολογική διοίκηση θα περιμένει την λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης ΦΠΑ και μέσα σε δέκα ημέρες από την εκπνοή της, θα στέλνει τον εκτιμώμενο φόρο σε αυτόν που δεν θα την έχει υποβάλλει. Αυτός ο φόρος θα είναι αρκετά μεγαλύτερος σε σχέση με τον κανονικό φόρο, αναγκάζοντας με αυτόν τον τρόπο τον υπόχρεο να υποβάλλει την δήλωση. Μετά την υποβολή της δήλωσης, ο εκτιμώμενος φόρος θα διαγράφεται και θα ισχύει ο φόρος που θα προσδιορίζεται από την υποβαλλόμενη δήλωση.

Συγκεντρωτικές καταστάσεις… ένα σήριαλ που καλά κρατεί

            Ένα σήριαλ του οποίου θα δούμε αρκετά επεισόδια ακόμη, είναι αυτό των συγκεντρωτικών καταστάσεων. Ο κος Θεοχάρης, ως ένας άλλος Φώσκολος, έχει δημιουργήσει ένα σήριαλ το οποίο θα ζήλευαν και οι καλύτεροι σεναριογράφοι του είδους!

            Από την ιστοσελίδα imerisia.gr θα ενημερωθούμε ότι ο κος Θεοχάρης, μιλώντας στην Βουλή την περασμένη Παρασκευή 21/2/2014, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μια πιο ήπια εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων από τις επιχειρήσεις κάθε μήνα. Αναφερόμενος στο θέμα, είπε ότι εξετάζεται το τι θα γίνει για το 2014 ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή μετάβαση από το παλαιό καθεστώς στο νέο, ώστε το 2015 να είναι δυνατή η πλήρη εφαρμογή του μέτρου.

            Τώρα το πώς εννοεί την ήπια εφαρμογή του μέτρου, είναι κάτι που θα δούμε σε επόμενο επεισόδιο! Μείνετε συντονισμένοι στο κανάλι του Υπουργείου Οικονομικών για να είστε εσείς οι πρώτοι που θα μάθετε την εξέλιξη αυτού του σήριαλ!

 

Ο.Α.Ε.Ε. – Ελεύθεροι Επαγγελματίες: 1 – 0

            Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα imerisia.gr«κλείδωσε» η τελική νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γ. Βρούτση, η οποία επιβάλλει την υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε.

Αναλυτικά, η υποχρεωτική ασφάλιση στον Ο.Α.Ε.Ε. για τους ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων θα επιβάλλεται για όσους κάνουν έναρξη επαγγέλματος ή μεταφέρουν την έδρα τους μετά την ψήφιση της νομοθετικής διάταξης. Δηλαδή, την γλιτώνουν όσοι έκαναν έναρξη ή μετέφεραν την έδρα τους πριν από την ψήφιση.

Για τους νέους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ (αυτοί που για πρώτη φορά ασφαλίστηκαν από 1/1/1993 και μετά), η μεταφορά τους από το ΙΚΑ στον ΟΑΕΕ θα γίνεται μετά την λήξη της εξαίρεσης που τους είχε δοθεί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διάταξη που προστίθεται στο τέλος της παρ.2 του άρθρου 39 του ν.2084/1992 όπως ισχύει, όταν προκύπτει υποχρεωτική ασφάλιση στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, τότε δεν θα παρέχεται το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, αλλά ο υπόχρεος θα υπάγεται σε ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, για το σύνολο του χρόνου της παράλληλης απασχόλησης, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης στο ΙΚΑ δεν είναι πλήρης για κάθε έναν μήνα (δηλαδή, εφόσον ο υπόχρεος δεν ασφαλίζεται στο ΙΚΑ για 25 ημέρες το μήνα).

Στον τομέα των εισφορών του ΟΑΕΕ, αυτές από δίμηνες θα γίνουν μηνιαίες και συγκεκριμένα θα υπάρχει υποχρέωση πληρωμής τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου στον οποίο αναφέρονται. Μη πληρωμή τους στην οριζόμενη προθεσμία καθίστανται καθυστερούμενες και θα υπόκεινται σε επιβαρύνσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.

Όπως τελικά αποδείχτηκε, ο Ο.Α.Ε.Ε. έπαιξε καλύτερη μπάλα από τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους ασφαλισμένους!

 

Από διευκρίνιση σε… διευκρίνιση

            Το υπουργείο Οικονομικών παραμένοντας πιστό στις παραδόσεις του άλλοτε με πολυγραφημένες και άλλοτε με δελτία τύπου, προχωρά σε διευκρινίσεις για ποικίλα θέματα, κάποια από τα οποία θα δούμε παρακάτω.

            Η πρώτη διευκρίνιση αφορά την εκκαθάριση των εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων Φ.Α.Π. Με την ΠΟΛ.1047/2014 (ΦΕΚ Β’ 368/17.2.2014) διευκρινίζει ότι αρμόδιος για την αποδοχή και εκκαθάριση εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης Φ.Α.Π. φυσικών προσώπων ετών 2011, 2012 και 2013 η οποία υποβάλλεται από την 1/1/2014, είναι ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ., στην οποία έχει εκκαθαριστεί η αρχική δήλωση Φ.Α.Π. του οικείου έτους. Το ίδιο ισχύει και την περίπτωση που η εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται από κληρονόμους φυσικού προσώπου.

            Η δεύτερη διευκρίνιση αφορά το σύστημα εισροών – εκροών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων της Α και Β φάσης. Αυτή την φορά το υπουργείο Οικονομικών με δελτίο τύπου που εξέδωσε στις 19/2/2014, ενημερώνει τους εγκαταστάτες λογισμικού ότι μέχρι τις 3/3/2014 θα πρέπει να έχουν περατώσει τις δοκιμαστικές εργασίες της ασφαλούς αποστολής στοιχείων εισροών – εκροών από τα πρατήρια προς την Γ.Γ.Π.Σ. Επίσης, ενημερώνει και τους ιδιοκτήτες των πρατηρίων ότι μέχρι την παραπάνω ημερομηνία θα πρέπει να έχουν καταχωρήσει και οριστικοποιήσει τα δεδομένα του πρατηρίου τους στο μητρώο που τηρείται στη ΓΓΠΣ. Με το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας στις 3/3/2014, στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Π.Σ. θα ανακοινωθούν οι εγκαταστάτες λογισμικού που συμμορφώνονται με την διαδικασία αποστολής στοιχείων, καθώς επίσης και οι πρατηριούχοι που οριστικοποίησαν τα στοιχεία στο μητρώο τους στην Γ.Γ.Π.Σ.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 31/3/2014 όλα τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα πρέπει να είναι σε θέση να εξασφαλίσουν την συνεχή αποστολή  όλων των προβλεπόμενων δεδομένων που παράγονται από το σύστημα εισροών – εκροών.

Κατ’ εξαίρεση, με δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης την Κυριακή 23.2.2014, η καταληκτική ημερομηνία εγκατάστασης και παραγωγικής λειτουργίας Ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου εισροών- εκροών για τα πρατήρια υγρών καυσίμων του νομού Κεφαλληνίας, παρατείνεται μέχρι την 31/12/2014.

            Τέλος, με την ΠΟΛ.1054/17.2.2014 το υπουργείο Οικονομικών εκδίδει οδηγίες για την συμπλήρωση των εντύπων φορολογίας εισοδήματος Ο.Ε., Ε.Ε. κτλ. (Ε5) και οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), μιας και οι αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος υπήρξαν πολλές με τον ν.4110/2013 (ΦΕΚ Α΄ 17/23-1-2013).

 

Υποβολή δήλωσης Φ.Μ.Υ.

            Τέθηκε επιτέλους σε λειτουργία από την Γ.Γ.Π.Σ. η εφαρμογή για την υποβολή των μηνιαίων προσωρινών δηλώσεων παρακρατούμενων φόρων. Από την Παρασκευή 21.2.2014 είναι δυνατή η υποβολή στην αντίστοιχη εφαρμογή των δηλώσεων των παρακάτω περιπτώσεων:

 1. Εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις
 2. Παρακράτηση φόρου από επιχειρηματική δραστηριότητα
 3. Προκαταβλητέος φόρος επί δικηγορικών αμοιβών
 4. Παρακράτηση φόρου επί του μερίσματος δικηγόρων

 

Αγρότες και τέλος επιτηδεύματος

            Σύμφωνα με την ιστοσελίδα capital.gr Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κος Θεοχάρης, έχει υπογράψει εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία οι αγρότες που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ θα απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος για τα επόμενα πέντε (5) χρόνια, καθώς και αυτοί που απέχουν τρία (3) χρόνια από την συνταξιοδότησή τους. Παρακάτω παρατίθεται το κείμενο της απόφασης αυτής:

1. Με τις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου 31 του ν.3986/2011 (ΦΕΚ 152Α’) ορίζεται, ότι οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος, εφόσον δεν έχουν παρέλθει πέντε (5) έτη από την πρώτη έναρξη εργασιών, καθώς και οι περιπτώσεις ατομικών επιχειρήσεων, εφόσον για τον επιτηδευματία υπολείπονται τρία (3) έτη από το έτος της συνταξιοδότησής του. Ως έτος συνταξιοδότησης νοείται το 65ο έτος της ηλικίας.

2. Επίσης, με την ΑΥΟ - ΠΟΛ.1167/2.8.2011, ορίστηκε ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 31 του ν. 3986/2011 (επιβολή τέλους επιτηδεύματος) οι αγρότες ειδικού καθεστώτος δεν θεωρούνταν επιτηδευματίες.

3. Από την υπηρεσία μας διευκρινίστηκε με το έγγραφο Δ12Α 1007810 ΕΞ2012- 13.01.2012 ότι, η πρώτη έναρξη και ένταξη, σε προγενέστερο χρόνο, στο ειδικό καθεστώς των αγροτών δεν καθιστούσε τον φορολογούμενο επιτηδευματία, ενώ τον καθιστούσε επιτηδευματία μόνο η προσθήκη καινούριας δραστηριότητας, με την οποία ο αγρότης αποκτούσε την ιδιότητα του επιτηδευματία. Κατ΄ επέκταση, η ημερομηνία δήλωσης της μεταβολής είναι επί της ουσίας η ημερομηνία πρώτης έναρξης επιτηδεύματος.

4. Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω και για την ορθή και ομοιόμορφη εφαρμογή των διατάξεων παραγρ. 3 του άρθρου 31 του ν. 3986/2011, σας γνωρίζουμε ότι, για τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ που θα τηρήσουν βιβλία και θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για πρώτη φορά, η ημερομηνία μεταβολής θα θεωρείται ως πρώτη έναρξη και από την ημερομηνία αυτή και για τα επόμενα πέντε (5) έτη θα εξαιρούνται από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος. Ομοίως θα εξαιρούνται όσοι αγρότες τηρήσουν βιβλία και ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ και έχουν κλείσει το 62ο έτος της ηλικίας τους.

 

 

ΙΚΑ και.. κοινωνική πολιτική

            Με εγκύκλιο που εξέδωσε η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ την Τετάρτη 19.2.2014, ανακοίνωσε μέτρα για την στήριξη των επιχειρήσεων, εργοδοτών και ασφαλισμένων που επλήγησαν από τον σεισμό στο νομό Κεφαλληνίας στις 26.1.2014. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπεται:

 1. Αναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα κατά την οποία συνέβη ο σεισμός.
 2. Κεφαλαιοποίηση των μέχρι 31.12.2013 καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών.
 3. Εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών των παραπάνω περιπτώσεων σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων δεν μπορεί να είναι μικρότερος των 12 και μεγαλύτερος των 24, αρχής γενομένης από την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη παράταση.

Όλες οι αναλυτικές οδηγίες για την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων υπάρχουν στην ιστοσελίδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

 

 

Γεύση από… Ελλάδα

            Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας» εντός των προσεχών ημερών θα κατατεθεί στην Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την επούλωση μιας σειράς πληγών που έχουν ανοίξει όσων αφορά πρόστιμα και υπεραξία ακινήτων, φορολόγηση αγροτών κ.α.

            Ας πάρουμε λοιπόν μια γεύση από Ελλάδα η οποία θα προβλέπει:

 1. Μείωση έως και 68% των προστίμων για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων και για τη μη έκδοση αποδείξεων. Ειδικά για τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται αναμένεται να καθιερωθεί πλαφόν στο ύψος του προστίμου που θα οριστεί στις 30.000 ευρώ.
 • Μείωση στα € 400,00 από τα € 1.000,00 του προστίμου που προβλέπεται για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας (απλογραφικά)
 • Μείωση στα € 800,00 από τα € 2.500,00 του προστίμου που προβλέπεται για επιχειρήσεις με βιβλία Γ’ κατηγορίας (διπλογραφικά). Εξετάζεται εναλλακτική μείωσης του προστίμου στα € 500,00.
 1. Απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας 15% για πωλήσεις ακινήτων τα οποία έχουν μείνει στην κατοχή των πολιτών για διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών. Για τα υπόλοιπα ακίνητα ο φόρος περιορίζεται σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από το φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια. Ο φόρος υπεραξίας θα υπολογίζεται και θα βεβαιώνεται από τις εφορίες και οι συμβολαιογράφοι θα είναι υπεύθυνοι για την είσπραξη και την απόδοση του φόρου στο Δημόσιο.
 1. Διορθώσεις στις διατάξεις του φόρου υπεραξίας των μετοχών. Οι φορείς της αγοράς έχουν προτείνει να αντικατασταθεί ο φόρος υπεραξίας με αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων μετοχών από 0,2% που ανέρχεται σήμερα σε 0,3% ή 0,4%, πρόταση που βλέπει με θετικό μάτι το υπουργείο Οικονομικών.
 1. Αλλαγές στο σύστημα απόδοσης του ΦΠΑ με αποσύνδεση της υποβολής της περιοδικής δήλωσης από την καταβολή του φόρου. Διατηρείται το σύστημα εξόφλησης του ΦΠΑ σε δύο δόσεις, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
 1. Βελτιώσεις στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών (απαλλαγή από την τήρηση βιβλίων όλων των αγροτών, υποχρέωση υποβολής μιας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, υποβολή συγκεντρωτικής κατάστασης μια φορά το χρόνο, απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος για τα 5 πρώτα χρόνια, μείωση στο 27,5% της προκαταβολής φόρου για το 2015).
 1. Αύξηση του ακατάσχετου μισθών και συντάξεων για οφειλές προς το Δημόσιο στα € 1.500,00 από € 1.000,00. Για ληξιπρόθεσμες οφειλές έως € 500,00 δεν θα γίνονται πλέον κατασχέσεις.
 1. Συμψηφισμό απαιτήσεων των πολιτών από όλο το δημόσιο τομέα με οφειλές τους προς το Δημόσιο.

 

Εμπορικές μισθώσεις

            Σημαντικές βελτιώσεις στις εμπορικές μισθώσεις φέρνει η τροπολογία στην οποία προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα pomida.gr.

            Συγκεκριμένα:

 1. «Σε περίπτωση καταγγελίας του εκμισθωτή μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 μίσθωσης η οποία πρόκειται να λήξει μέχρι την ημερομηνία αυτή λόγω συμπλήρωσης της 12ετίας ή μίσθωσης που έληξε ήδη, αλλά δεν έχουν παρέλθει μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014 εννέα μήνες από τη λήξη της, ή μίσθωσης που τέλει υπό τετραετή παράταση, ο ιδιοκτήτης οφείλει στον ενοικιαστή ως αποζημίωση πόσο ίσο με τα ενοίκια έξι μηνών»
 1. Αφαιρείται από την τροπολογία η διάταξη που προέβλεπε ότι ο ενοικιαστής θα πρέπει σε περίπτωση αποχώρησης του να ειδοποιήσει έξι μήνες πριν τον ιδιοκτήτη και να του καταβάλει αποζημίωση 4 ενοικίων.
 1. Προβλέπεται ελάχιστη διάρκεια για τα νέα μισθωτήρια συμβόλαια των επαγγελματικών ακινήτων τα τρία χρόνια, ενώ επιτρέπεται επίσης κάθε συμφωνία ιδιοκτητών και ενοικιαστών για μεγαλύτερη διάρκεια της μίσθωσης, όπως και λύση της μίσθωσης πριν από τη λήξη της τριετίας, με συμφωνία των δύο πλευρών που θα αναφέρεται ρητά στο συμβόλαιο.
 1. Οι υφιστάμενες μισθώσεις και μέχρι τη λήξη τους θα διέπονται από το ισχύον καθεστώς, ως προς τη διάρκειά τους, δηλαδή 12 συν 4 χρόνια.
 1. Καταργείται η λεγόμενη άυλη εμπορική αξία, δηλαδή η καταβολή αποζημίωσης ύψους έως 24 ενοικίων από τον ιδιοκτήτη στον ενοικιαστή, που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία μετά την παρέλευση 12ετίας.
 1. Σε περιπτώσεις λύσης του συμβολαίου πριν από τη λήξη του, δηλαδή την τριετία, αυτός που την προκαλεί θα είναι υποχρεωμένος να αποζημιώνει τον άλλον με τα ενοίκια που απομένουν μέχρι τη λήξη της τριετίας. Σε περίπτωση όμως προσφυγής στο δικαστήριο με την επίκληση σημαντικού λόγου μπορεί να μειωθεί το ποσό της αποζημίωσης.
 1. Για τις υφιστάμενες μισθώσεις και μέχρι τη λήξη τους οι ενοικιαστές θα μπορούν να καταγγείλουν τη μίσθωση δύο χρόνια μετά την έναρξή της.

 

Επίλογος

            Πλούσια η εβδομάδα που μας πέρασε με αρκετά και ενδιαφέροντα νέα. Θα είναι έτσι και η εβδομάδα που ξεκινά; Μένει να το διαπιστώσουμε. Δεν θα ήθελα να σας κουράσω περισσότερο. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το χρόνο σας και να ανανεώσω το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα.

 

 

Πηγή: Παναγιώτης Κανέλλος- Μέλος Επιστημονικής Ομάδας Power-Tax


efm_728x90