05/12/2015
Το stress test της κυβέρνησης Φεβρουάριο

 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε μία εβδομάδα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο σετ των 12 προαπαιτούμενων μέτρων που θα απελευθερώσει άλλο ένα δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, αν η ελληνική πλευρά δεν τα έχει ολοκληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία, το 1 δισ. δεν θα εκταμιευτεί αλλά θα παραμένει διαθέσιμο για εκταμίευση μαζί με τις επόμενες δόσεις, βέβαια κάτω από διαφορετικούς όρους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει για άλλη μία φορά τη διαδικασία. Ενώ η ολοκλήρωση της αξιολόγησης αναμενόταν στο τέλος του έτους, ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε ότι δεν αναμένεται να γίνει κάτι τέτοιο ούτε μέχρι τον Ιανουάριο, αλλά μάλλον βλέπει πιο πιθανό να γίνεται μέχρι τον Φεβρουάριο. Τα θέματα που θα αποδειχθούν «αγκάθια» –και για τα οποία αναμένεται έντονη συζήτηση– είναι το ασφαλιστικό, η φορολόγηση των αγροτών αλλά και η θέσπιση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων.

Σε σχέση με το χρέος, εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πιέσεις από το ΔΝΤ για ονομαστικό κούρεμα και είπε πως «αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και δει κανείς τις πληρωμές που υπάρχουν για το επόμενο διάστημα, θα καταλάβει πως δεν έχει καμία οικονομική λογική ένα κούρεμα». Συμπλήρωσε ότι η επίδραση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού αλλά και η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα συνυπολογιστούν, όπως και η γενικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Αυτό θα συμβεί διότι «επηρεάζουν την ανάπτυξη και τις δημοσιονομικές μεταβιβάσεις», όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένονται ούτε αποφάσεις ούτε και πολιτικά συμπεράσματα. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε, όπως είπε, στο μέσον μιας διαδικασίας, καθώς τα 2 δισ. έχουν εκταμιευθεί, έχουμε τα αποτελέσματα των τραπεζών, δύο τράπεζες δεν χρειάζονται κεφάλαια αφού τα κάλυψαν μόνες τους, για τη μία τράπεζα η ανακεφαλαιοποίηση έχει αποφασιστεί και για την τελευταία θα μάθουμε τα αποτελέσματα σύντομα.

Οσον αφορά τη σύσταση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, που θα πρέπει να έχει πάρει μορφή μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι εφόσον οι τράπεζες δεν χρειάστηκαν τα 15 δισ. που είχαν αρχικά προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίησή τους, μπορεί να μειωθεί και το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, αλλά αυτό το θέμα δεν έχει ακόμα συζητηθεί. Αυτό που δεν αλλάζει είναι το συνολικό ποσό που έχει προβλεφθεί για την ελληνική οικονομία για τα επόμενα τρία χρόνια, τα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος, αλλά και σε περίπτωση που δεν χρειαστεί να καταβληθεί όλο το ποσό «καλό θα είναι να υπάρχουν σε περίπτωση έκτακτων αναγκών», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90