01/12/2015
Οι μισθοί στο δημόσιο σταθεροί για το 2016

 

Μηδενικές μειώσεις στους μισθούς του Δημοσίου προβλέπει για το 2016 το Ενιαίο Μισθολόγιο που περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα και θα πρέπει να ψηφισθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Το Ενιαίο Μισθολόγιο, σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Χριστόφορο Βερναρδάκη θα αφορά όλους τους υπαλλήλους και σε κάποιες περιπτώσεις θα υπάρξουν μισθολογικές αυξήσεις. Ωστόσο, οι υπάλληλοι του Δημοσίου θα έρθουν... αντιμέτωποι με την αξιολόγηση, με το σχετικό νομοσχέδιο να τίθεται από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση. Χθες, ο κ. Βερναρδάκης -σε ραδιοφωνική συνέντευξη στον Real FM- αναφερόμενος στο Ενιαίο Μισθολόγιο σημείωσε πως «είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά το 2016, αφορά στη διάρθρωση που θα έχουμε στο εξής και για τα επόμενα πολλά χρόνια των μισθών στον δημόσιο τομέα».

Διευκρίνισε ότι θα υπάρξει εξορθολογισμός των ανισοτήτων προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ξεκινάμε από ένα βασικό, ότι αυτό που έχουμε σήμερα ως βασικό μισθό και ως κατάταξη των υπαλλήλων στα βαθμολογικά και μισθολογικά κλιμάκια, δεν θα επιφέρει καμία μείωση και βεβαίως τα επόμενα χρόνια θα βλέπουμε τις ωριμάσεις, διαφορετικά για τους αποφοίτους Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και διαφορετικά για τους υπόλοιπους υπαλλήλους».

Σύμφωνα με τον κ. Βερναρδάκη, ο σχεδιασμός «έχει ένα βάθος πενταετίας-εξαετίας ίσως και παραπάνω, για να μπορέσει να υπάρξει μία διαφοροποίηση κινήτρων στο Δημόσιο, αλλά αυτό αφορά την εξέλιξή του».

Όπως υπογράμμισε, «για το 2016 η αφετηρία είναι ότι δεν θα έχουμε μειώσεις, αντιθέτως μάλιστα στις επανακατατάξεις των βαθμών των δημοσίων υπαλλήλων και το ξεπάγωμα της μισθολογικής εξέλιξης για ένα μεγάλο κομμάτι των δημοσίων υπαλλήλων θα υπάρξουν αυξήσεις, φυσικά όχι εκτός των ορίων του προϋπολογισμού και των δημοσιονομικών ορίων αλλά μικρές αυξήσεις που θα προκύψουν από αυτήν την επανακατάταξη».

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης παρουσίασε επίσης στοιχεία για τη συρρίκνωση του Δημοσίου. Όπως είπε, «το Δημόσιο μειώνεται πάρα πολύ, ενώ το μισθολογικό του κόστος παραμένει σταθερό».

Mείωση

Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός προκύπτει ότι το 2015 μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 15.000. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα το Δημόσιο «έχασε» περίπου 370.000 ανθρώπους, κυρίως μέσα από τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις. Ο κ. Βερναρδάκης έκανε λόγο για ένα τεράστιο κόστος στο ασφαλιστικό και στο συνταξιοδοτικό από τις συγκεκριμένες απώλειες.

«Είναι μία επιβάρυνση, η οποία μπορεί να μείωσε το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου, επιβάρυνε καταλυτικά όμως το ασφαλιστικό», υπογράμμισε, και σημείωσε: «Καμία πολιτική δεν είναι μονοσήμαντη. Δηλαδή η μείωση του δημόσιου τομέα που ήταν μία πολιτική που έγινε και τυφλά πολλές φορές, επιβάρυνε έναν άλλο τομέα. Και πρέπει σήμερα η χώρα να διαχειρισθεί αυτή την καταιγίδα των συνταξιοδοτήσεων και την εγγύηση των συντάξεων. Επομένως υπάρχει ένα πρόβλημα που δείχνει και την αποτυχία του μείγματος πολιτικής που εφαρμόσθηκε τα προηγούμενα χρόνια».

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90