26/11/2015
Διάθεση τραπεζικών μετοχών σε Έλληνες

 

Προς τις διοικήσεις των τραπεζών απευθύνθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, απευθύνοντας έκκληση για συμμετοχή και των Ελλήνων επενδυτών σε αυτές. O υπουργός μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, της Βουλής, κατά την ακρόαση του νέου προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χ. Γκότση, αποκάλυψε ότι πριν από την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έστειλε επιστολή προς τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με την οποία ζητούσε η προσφορά μετοχών να γίνει και για τους Έλληνες επενδυτές.

Τόνισε δε, πως η συμμετοχή των εγχωρίων επενδυτών θα ήταν πολύ υψηλή, με δεδομένη τη χαμηλή τιμή στην οποία γίνεται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι τράπεζες δεν έχουν νομική υποχρεώση, αλλά ηθική.

Ο κ. Τσακαλώτος χαρακτήρισε τον καθηγητή κ. Χαράλαμπο Γκότση ως έναν βαθύ γνώστη των οικονομικών με διευρυμένη άποψη για τον αναπτυξιακό ρόλο του Χρηματιστηρίου και της Κεφαλαιαγοράς.

Ο κ. Γκότσης μίλησε για πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η Κεφαλαιαγορά, σχετικά με τους εποπτικούς ελέγχους που θα έχουν χαρακτήρα και συμβουλευτικό εκτός από κατασταλτικό.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθούν μικρότερες αγορές και νέα προϊόντα με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ζήτησε μεγαλύτερες ευχέρειες εντός κεφαλαιαγοράς σε ό,τι αφορά τους ελέγχους κεφαλαίων. Για καταπάτηση της ανεξαρτησίας της Κεφαλαιαγοράς μίλησε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Τραγάκης, καθώς η κυβέρνηση αντικατέστησε τον πρόεδρο πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο κ. Γκότσης εξελέγη πάντως με 12 ψήφους υπέρ, 6 παρών και μία ψήφο κατά.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90