26/11/2015
Οι μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις υπό διαπραγμάτευση

 

Με βάση έναν ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης (έτη ασφάλισης, ηλικία αποχώρησης και μισθός) θα γίνει ο επανυπολογισμός των συντάξεων με το νέο Ασφαλιστικό. Ο ακριβής τρόπος του επανυπολογισμού, ο οποίος θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεων και για τους νυν συνταξιούχους, δεν έχει καθοριστεί και αποτελεί αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από αν οι θεσμοί θα δεχθούν την αύξηση εισφορών για μεν τους εργοδότες κατά 1% στην κύρια σύνταξη και κατά 0,50% στην επικουρική, για δε τους εργαζόμενους κατά 0,50% στην επικουρική.

Πάντως χτες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά του για το κύριο θέμα του ποσοστού αναπλήρωσης, που θα καθορίσει το ύψος των περικοπών παλαιών και νέων συντάξεων. Το πλαφόν για τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης εξετάζεται να είναι το 60%.

Ασφαλιστικό: Ενιαίοι κανόνες για όλους και εθνική σύνταξη

Σύμφωνα με Τα Νέα, εκτιμάται ότι από τις αλλαγές αυτές, οι οποίες θα πλήξουν όσους έχουν συνολικές αποδοχές από συντάξεις (κύριες, επικουρικές) πάνω από 1.000 ευρώ με περικοπές έως 20% στις υψηλές κύριες συντάξεις θα προκύψει επιπλέον εξοικονόμηση από το Συνταξιοδοτικό έως 1,4-1,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-18.

Έτσι θα μπορέσει να διασφαλιστεί ο στόχος που έχει θέσει η Κομισιόν για συνολική εξοικονόμηση 1,9% του ΑΕΠ ή 3,2-3,5 δισ. ευρώ στην τετραετία 2015-2018.

Σύμφωνα με το Έθνος, το αρχικό σενάριο για τις επικουρικές συντάξεις που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει κλιμακωτές περικοπές που μεσοσταθμικά θα φθάσουν στο 6%-7% για 711.000 δικαιούχους επικουρικής σύνταξης άνω των 170 ευρώ. Κι αυτό με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αύξηση εισφορών κατά 1%.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, το «ψαλίδι» θα γλιτώσουν όσοι έχουν επικουρική σύνταξη κάτω από 170 ευρώ (υπολογίζονται σε 358.000 συνταξιούχους), ενώ μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι λαμβάνουν άνω των 400 ευρώ (υπολογίζονται σε 82.000 συνταξιούχους), που θα υποστούν απώλειες της τάξης του 11%.

Εξ άλλου, σημαντική για το θέμα του Ασφαλιστικού αλλά κυρίως των εργασιακών, που φαίνεται να ανοίγουν και πάλι οι θεσμοί επαναφέροντας το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου, κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα, Πέμπτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), Γκι Ράιντερ. Η συνάντηση θα γίνει στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90