26/11/2015
Φρέναραν τις ελληνικές εξαγωγές τα capital controls

 

«Φρένο» στη δυναμική που παρουσίαζαν οι ελληνικές εξαγωγές μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2015 έβαλαν τα capital controls που αποφάσισε εσπευσμένα η κυβέρνηση στις αρχές της καλοκαιρινής σεζόν.

Η δυσκολία στην απόκτηση των πρώτων υλών και των ενδιάμεσων προϊόντων για τη μεταποίηση, την τυποποίηση και διαμετακόμιση αγαθών από την Ελλάδα προς το εξωτερικό υπονόμευσε την ανοδική πορεία των καθαρών εξαγωγών, δηλαδή εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), τον περασμένο Σεπτέμβριο, τρίτο μήνα εφαρμογής των capital controls, η συνολική αξία των εξαγωγών εμφανίζεται μειωμένη κατά 13% (στα 2,01 δισ. ευρώ από τα 2,31 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου του 2014), ενώ πλέον εξανεμίζεται σχεδόν και η όποια αύξηση καταγραφόταν στην αξία των εξαγωγών (μετά την εξαίρεση των πετρελαιοειδών καταγράφεται άνοδος 1,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι).

Σε επίπεδο εννεαμήνου, προκύπτει μείωση της τάξης του 4,6% στη συνολική αξία των εξαγωγών (στα 19,003 δισ. ευρώ από 19,928 δισ. ευρώ) ή απώλειες της τάξης των 925 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, την ίδια περίοδο προκύπτει αύξηση της τάξης του 10,6%, ήτοι αύξηση κατά 1,27 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι στο εξάμηνο του έτους, πριν την επιβολή δηλαδή κεφαλαιακών ελέγχων, η αξία των εξαγωγών ήταν μειωμένη κατά -2,2%, ενώ η αξία χωρίς τα πετρελαιοειδή σημείωνε αύξηση κατά 13,4%.

Οι πρωταγωνιστές

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η συνολική μείωση στο εννεάμηνο, οφείλεται στην σημαντική πτώση των εξαγωγών καυσίμων (κατά -27,6%). Αντίθετα, οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων εμφανίζονται πολύ αυξημένες κατά 16,5%, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων κινούνται επίσης ανοδικά κατά 8,8% και μικρότερες αυξήσεις παρατηρούνται στις εξαγωγές πρώτων υλών (4%) και στις χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα (κατά 6,6%).

Σε ό,τι αφορά επιμέρους κατηγορίες προϊόντων, ασφαλώς ξεχωρίζει η άνοδος του παρθένου ελαιολάδου στην 4η θέση, η εμφάνιση των μηχανών επεξεργασίας πληροφοριών (lap top, smartphones, tablets, gps κ.τ.λ.) στην 9η θέση, η καταγραφή σωλήνων για αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου (18η θέση) και ασφάλτου από πετρέλαιο, για πρώτη φορά στο ΤΟΡ 20 των προϊόντων (20ή θέση). Σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών, σε επίπεδο συνολικής αξίας για το εννεάμηνο του 2015, προκύπτει αύξηση κατά 14,1% προς τις χώρες της Ε.Ε. και μείωση 20% προς τις Τρίτες Χώρες.

Ανατροπή

Αξιοσημείωτες τέλος είναι οι μεταβολές ως προς τους κύριους προορισμούς των ελληνικων εξαγωγών. Η Τουρκία υποχωρεί σημαντικά και από την πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τους προορισμούς των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, το εννεάμηνο του 2015 εμφανίζεται στην τρίτη θέση. Στην πρώτη θέση περνά η Ιταλία και ακολουθεί η Γερμανία και ακολουθούν κατά σειρά η Κύπρος, η Βουλγαρία, ενώ στην έκτη θέση (από τη 10η) ανήλθαν οι ΗΠΑ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο, στην ίδια με την αντίστοιχη περσινή, ομοίως και η Αίγυπτος στην όγδοη θέση και την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν, ο Λίβανος, ο οποίος καταγράφει μεγάλη αύξηση εξαγωγών και από την 17η θέση ανεβαίνει 9ος και η Σαουδική Αραβία από 12η.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90