25/11/2015
Τα «φέσια» στην εφορία στα 82,29 δισ. ευρώ

 

Απλήρωτους φόρους ύψους 832 εκατ. ευρώ άφησαν οι φορολογούμενοι τον Οκτώβριο έναντι 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το ανάλογο ποσό τον Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τα «φέσια» στην Εφορία από τις αρχές του έτους να ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το νέο ληξιπρόθεσμο χρέος που δημιουργήθηκε από την αρχή του έτους διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 10,38 δισ. ευρώ έναντι 9,548 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ετσι οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές διαμορφώθηκαν τον Οκτώβριο στα 82,29 δισ. ευρώ έναντι 81,57 δισ. ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι οι φορολογούμενοι κατά κύριο λόγο αφήνουν απλήρωτα τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται για φορολογικές παραβάσεις ενώ σημαντική συμβολή στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών στο Δημόσιο έχει και η κατάπτωση εγγυήσεων για δάνεια που έχουν χορηγηθεί στον ιδιωτικό τομέα με εγγύηση του Δημοσίου.

Οι 100 δόσεις

Αρμόδιοι παράγοντες εκφράζουν προβληματισμό για την πορεία των ληξιπρόθεσμων χρεών, καθώς με την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων υπάρχει κίνδυνος πολλοί φορολογούμενοι λόγω αδυναμίας να αντεπεξέλθουν στις νέες οφειλές τους να αποβληθούν και έτσι τα χρέη τους να προστεθούν στο «βουνό» των ληξιπρόθεσμων.

Τέλος, μέχρι το τέλος του έτους θα έλθουν στη Βουλή οι ρυθμίσεις για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και για το περιουσιολόγιο, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδη. Οπως είπε, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία, γιατί, με βάση το περιουσιολόγιο, όταν θα εντοπίζονται εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δεν έχουν δηλωθεί, θα δεσμεύονται, θα ξεκινά φορολογικός έλεγχος και θα αποδίδονται στον κάτοχο όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος και εφόσον δικαιολογούνται από τα εισοδήματά του.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90