19/11/2015
Στις ελληνικές τράπεζες επενδύουν οι ξένοι

 

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες και έτσι μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών άρχισαν να κλείνουν τα βιβλία των προσφορών, υπερκαλύπτοντας μάλιστα τις κεφαλαιακές ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Συγκεκριμένα πρώτη η Alpha Bank ανακοίνωσε ότι υπερκαλύφθηκε το ποσό που ζητούσε ο όμιλος από τους ιδιώτες επενδυτές, σημειώνοντας ότι «έχει λάβει ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές το οποίο υπερκαλύπτει το αρχικώς σκοπούμενο ποσό των 1,55 δισ. ευρώ».

Και επισημαίνει ότι θα διατηρήσει ανοικτό το βιβλίο προσφορών ικανοποιώντας το συνεχιζόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ύψος των δεσμεύσεων ανήλθε στο 1,7 δισ. ευρώ, εφόσον συνυπολογιστούν και αυτές που κατατέθηκαν υπό την αίρεση επίτευξης συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών.

Να σημειωθεί ότι στόχος της Alpha Bank ήταν να αντλήσει ποσό 1,55 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Η τράπεζα έχει ήδη 1,01 δισ. ευρώ από την επαναγορά junior και senior ομολογιακών τίτλων, ενώ από τις δράσεις μετριασμού των κεφαλαιακών αναγκών ο SSM της αναγνώρισε 180 εκατ. ευρώ, που μειώνουν ισόποσα τις κεφαλαιακές ανάγκες της.

Ο στόχος

Ο στόχος επετεύχθη και για την Eurobank, η οποία κάλυψε -σύμφωνα με πληροφορίες- το σύνολο των κεφαλαιακών της αναγκών ύψους 2,039 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα έχει ήδη εξασφαλίσει 720 εκατ. ευρώ από την άσκηση διαχείρισης παθητικού και 83 εκατ. ευρώ από την αναγνώριση επιμέρους δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης. Παράλληλα η ομάδα βασικών μετόχων -με επικεφαλής funds όπως το Fairfax- έχει δεσμεύσει κεφάλαια ύψους 453 εκατ. ευρώ στην ιδιωτική τοποθέτηση (το ποσό μπορεί να αυξηθεί με επιπλέον 131 εκατ. ευρώ).

Και καθώς οι δύο αυτές τράπεζες μπορούν να συγκεντρώσουν από την ιδιωτική τοποθέτηση, σε συνδυασμό με τις ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων παθητικού, το σύνολο των κεφαλαιακών τους αναγκών, έχουν την τεχνική ευχέρεια να κλείσουν τα βιβλία χωρίς να χρειάζεται η αποδέσμευση των 10 δισ. ευρώ από τον EFSF στο ΤΧΣ.

Η επίτευξη της συμφωνίας Αθήνας και δανειστών ξεμπλοκάρει και τα βιβλία προσφορών της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής, οι οποίες έχουν στόχο να καλύψουν από ιδιώτες επενδυτές τις ανάγκες του βασικού σεναρίου και θα προχωρήσουν στην έκδοση CoCos για την κάλυψη των κεφαλαίων σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο.

«Μετά τη συμφωνία, το βιβλίο της Πειραιώς αρχίζει να τρέχει», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς και σημειώνει πως οι επενδυτές περίμεναν μέχρι να βγει «ο λευκός καπνός» της συμφωνίας για να «κλειδώσουν» τη συμμετοχή τους στην αύξηση. Ακόμα εκτιμά ότι το βιβλίο θα κλείσει μέχρι την Πέμπτη, το αργότερο την Παρασκευή.

Σημειώνουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με το βασικό σενάριο των stress tests, πρέπει να καλύψει από ιδιώτες ποσό 2,21 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχει εξασφαλίσει τα 873 εκατ. ευρώ (τα 602 εκατ. ευρώ από τη δημόσια πρόταση επαναγοράς ομολόγων και άλλα 271 εκατ. ευρώ από δράσεις του capital plan).

Επομένως το ύψος των κεφαλαίων που η Τράπεζα Πειραιώς πρέπει να αντλήσει από τον ιδιωτικό τομέα, μέσω αύξησης κεφαλαίου με μετρητά και έκδοσης νέων κοινών ονομαστικών μετοχών με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης, ανέρχεται σε 1,34 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90