18/11/2015
Η δεύτερη δέσμη των προαπαιτούμενων τώρα στο επίκεντρο

 

Σε νέα φάση εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και κουαρτέτου καθώς στο επίκεντρο έρχεται τη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων μέτρων, η ατζέντα της πρώτης αξιολόγησης και το χρονοδιάγραμμα. Πέραν της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ, εφόσον νομοθετηθεί το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, στόχος είναι να κλείσει εντός Δεκεμβρίου η πρώτη αξιολόγηση και να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος.

Δεν αποκλείεται στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων να μην εντάσσεται η συνολική μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, καθώς κουαρτέτο και κυβέρνηση εξετάζουν το ενδεχόμενο να σπάσει σε «κομμάτια».

Χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος προϊδέασε για δυσκολίες στο μέλλον, υπογραμμίζοντας πάντως πως έχει ολοκληρωθεί ένα σημαντικό μέρος στην πορεία για την πρώτη αξιολόγηση, αφού έχουμε τελείωσει με το πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων.

Άφησε δε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην περιληφθεί το σύνολο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης στο δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων και ενδεχομένως να «σπάσει» σε κομμάτια, ενώ και πηγές των Θεσμών δεν απέκλειαν το σενάριο το ασφαλιστικό να μην είναι τελικά στη δεύτερη δέσμη προαπαιτούμενων.

Τα επόμενα βήματα και η ομαδοποίηση των εκκρεμοτήτων θα απασχολήσουν τις συζητήσεις με τους εκπρόσωπους του κουαρτέτου έως την Παρασκευή, που θα παραμείνουν στην Αθήνα, ώστε να προσδιοριστεί ο χάρτης και το χρονοδιάγραμμα για τα δεύτερα προαπαιτούμενα και την πρώτη αξιολόγηση. Η κυβέρνηση πάντως ευελπιστεί πως έως το τέλος Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Πέραν του ασφαλιστικού, ψηλά στην ατζέντα βρίσκονται:

• O προσδιορισμός νέων μέτρων με τον προϋπολογισμό του 2016 για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και η κατάρτιση του νέου μεσοπρόθεσμου πλαισίου με παρεμβάσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017.

• Η ολοκλήρωση και ψήφιση του νέου ενιαίου μισθολογίου που πρέπει να ισχύσει στο Δημόσιο από 1ης Ιανουαρίου του 2016.

• Ολοκλήρωση της ρύθμισης για το σύνολο των «κόκκινων» δανείων.

• Νέα φορολογική μεταρρύθμιση, με νέες αλλαγές στη φορολογία αγροτών, ενοικίων, κατάργηση φοροαπαλλαγών.

• Νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις για την αποδέσμευση των 10 + 2 δισ. ευρώ μετά την επίτευξη συμφωνίας για τα 48 προαπαιτούμενα του πρώτου πακέτου, στόχος είναι η ψήφιση του σχετικού πολυνομοσχεδίου έως αύριο το βράδυ και η σύγκληση του EuroWorkingGroup την Παρασκευή ώστε να επιβεβαιωθεί ότι αυτά που ψήφισε η Βουλή αντιστοιχούν στα όσα συμφωνήθηκαν χθες τα ξημερώματα. Μετά, και ανάλογα με την έκβαση των βιβλίων προσφορών των τραπεζών και αφού γίνει γνωστό το ποσό που απαιτείται, αυτό θα αποδεσμευθεί από το απόθεμα των 10 δισ. ευρώ που βρίσκονται στον ESM. Τα 2 δισ. ευρώ, από τη δόση των 10+2 δισ. μπορεί να αποδεσμευθούν νωρίτερα και θα διοχετευθούν για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90