18/11/2015
Ισχυρή προστασία α' κατοικίας για το 60% - Την Πέμπτη ψηφίζονται τα μέτρα

 

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας με τους πιστωτές, που ήδη δέχεται έντονες επικρίσεις, κυρίως σε ότι αφορά την προστασία της α΄κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, παρουσίασαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκ.Τσακαλώτος, και Οικονομίας, Γ.Σταθάκης.

Εξασφαλίζεται απόλυτη ή ισχυρή προστασία για το 60% των δανειοληπτών επέμειναν οι υπουργοί, τονίζοντας ότι σημαντική δικλείδα ασφαλείας είναι ότι η δόση του δανείου θα υπολογίζεται με βάση την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου.

Τόνισαν ότι ήταν μια δύσκολη διαπραγμάτευση λόγω κυρίως της αφόρητης πίεσης του χρόνου εξαιτίας της ανακεφαλαιοποίησης. Το καλοκαίρι μας «κυνηγούσε» το Grexit, τώρα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, για να δικαιολογήσει προφανώς και τις υποχωρήσεις που έκανε η κυβέρνηση σε κρίσιμα θέματα.

Σε ό,τι αφορά τα ισοδύναμα μέτρα για να αποφευχθεί η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, δεν συγκεντρώνεται -σύμφωνα με τους δανειστές- το απαιτούμενο ποσό (περίπου 300 εκατ. ευρώ), οπότε υπάρχουν σκέψεις για επιβολή χαμηλού ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί (γύρω στα 30 λεπτά στο μπουκάλι), πληροφορία που προκάλεσε αντιδράσεις.

Θα υπάρξει, τουλάχιστον, ένα ακόμη ισοδύναμο για να καλυφθούν 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των απωλειών εσόδων 300 εκατ. ευρώ, που θα προκύψουν από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ένα από τα ισοδύναμα που μελετάται είναι η επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα κρασιά τα οποία εξαιρούνται σήμερα από τον φόρο αυτόν. Για το μέτρο έχει γίνει συζήτηση με τους δανειστές, έχουν γίνει και οι εκτιμήσεις για την αποδοσή του αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί οι οριστικές αποφάσεις. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι οδηγεί σε επιβάρυνση κατά 30 λεπτά του ευρώ ανά φιάλη.

Δεν είναι πάντως το μόνο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι. Εξετάζονται από ένα ως τρία ισοδύναμα για την κάλυψη των 100 εκατ. ευρώ διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε ερωτηθείς σχετικά, δεν αποκλείεται στο νομοσχέδιο που προορίζεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή να μην προβλέπεται η ρύθμιση για τα ισοδύναμα αυτά προκειμένου να οριστικοποιηθούν και να περιληφθούν τελικά στον προϋπολογισμό.

Ο νόμος με τα συμφωνηθέντα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη είπε ο Ευ.Τσακάλωτος.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90