18/11/2015
Τσακαλώτος: Επιβολή ειδικού φόρου στο κρασί

 

Την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης 0,30 σεντς ανά φιάλη οίνου εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ως ένα από τα προτεινόμενα ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή επιβολής ΦΠΑ στην εκπαίδευση, τα οποία ακόμη αναζητούνται για να καλύψουν "τρύπα" 100 εκατ. ευρώ (έχοντας ως "κορμό" την επιβολή φόρου 5 σεντς στα τυχερά παίγνια).

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη, μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς. Μάλιστα έκαναν σαφές οτι μπορεί η ρύθμιση να μην περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο αλλά στον προϋπολογισμό.

Όπως προανήγγειλαν οι δύο υπουργοί από αύριο και έως την Παρασκευή ξεκινά ένας νέος τριήμερος γύρος διαπραγματεύσεων με στόχο να καθοριστεί - μετά την έγκριση του τραπεζικού πακέτου και των 48 πρώτων προαπαιτούμενων από το σημερινό EWG - ποια θα είναι τα μέτρα του πακέτου των 2ων προαπαιτούμενων για το 1 δισ. ευρώ,  αλλά και τα μέτρα που θα μεσολαβήσουν μετά και έως την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Μάλιστα ο ΥΠΟΙΚ έκανε  σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μέσα σε αυτό το τριήμερο να… μεταφέρει χρονικά το ασφαλιστικό, βάζοντας στο "κάδρο" της 1ης αξιολόγησης ένα μόνο μέρος του.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης, προανήγγειλαν επίσης αλλαγή των ορίων προστασίας όταν - βάση μνημονίου - γίνει  η αλλαγή των αντικειμενικών αξιών.

Η συμφωνία για τα 12 δισ. ευρώ

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε - όπως ειπώθηκε και τις πρωινές ώρες από  κορυφαία στελέχη της διαπραγματευτικής ομάδας ότι η  "έκλεισε η συμφωνία με το κουαρτέτο" που "καλύπτει και τα 48 προαπαιτούμενα αλλά και κάποια πράγματα που ήταν στο 2ο πακέτο αλλά είχαν χρηματοπιστωτική χροιά και τα κράτη μέλη τα ήθελαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι το EWG επιβεβαίωσε ότι έγινε η συμφωνία και ότι μαζί με τις πολύ θετικές δηλώσεις από αξιωματούχους της Ε.Ε.  οι κινήσεις "θα βοηθήσουν την διαδικασία αυξήσεων κεφαλαίων"

Όπως είπε, το νομοσχέδιο "θα ψηφισθεί  την Πέμπτη το βράδυ" και επιχειρείται, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, να κατατεθεί σήμερα το βράδυ στη Βουλή αν και ακόμη αυτό δεν έχει διασφαλισθεί λόγω του μεγάλου όγκου ειδικά στις διατάξεις των πλειστηριασμών.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι θα γίνει νέο EWG την Παρασκευή  "που θα επιβεβαιώσει ότι το νομοσχέδιο αντιστοιχεί σε αυτά που έχουμε συμφωνήσει". "Μετά θα κλείσουν τα βιβλία  προσφορών θα γίνουν οι ενέργειες από την Τράπεζα της Ελλάδας και όταν είναι γνωστό το ποσό που θα χρειαστεί που να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει η μεταβίβαση του ποσού που χρειάζεται από τον ESM” ανέφερε για τα 10 δισ. ευρώ.

Για τα  2 δισ.  ευρώ ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι μπορούν να απελευθερωθούν πιο νωρίς και αφορούν στην πληρωμή  ληξιπρόθεσμων χρεών του ευρύτερου ελληνικού δημοσίου.

Νέα διαπραγμάτευση

Οι Θεσμοί θα είναι εδώ μέχρι την Παρασκευή,  ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ και όπως είπε θα συζητήσουν το δεύτερο πακέτο και  την περαιτέρω πορεία. Προανήγγειλε τρία ραντεβού από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή που αναχωρούν οι Θεσμοί από την Αθήνα.  Θα τεθούν επί τάπητος οι εκκρεμότητες στα  χρηματοπιστωτικά θέματα και στο νόμο για τα "κόκκινα" δάνεια που θα πάει για τον Δεκέμβριο.

Στην ατζέντα σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ θα τεθεί και η  Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ανεξαρτησία της ενώ προανήγγειλε οτι ότι στο νομοσχέδιο  θα ορίζεται ότι   ο καινούριος Γ.Γ. θα έχει θητεία για 2 χρόνια και όχι για 5 χρόνια που ισχύει σήμερα.

Ο ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι  η βασική συζήτηση είναι ποια θα είναι τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Έκανε λόγο όμως και  για "μία γκρίζα ζώνη" που είναι  "ανάμεσα στα δεύτερα προαπαιτούμενα για το 1 δισ. ευρώ και στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης".

Όπως είπε ότι "το ασφαλιστικό μπορεί να είναι (σε αυτό το πακέτο) και να κοπεί σε ένα κομμάτι και το άλλο να πάει για μετά" την αξιολόγηση. Σε ερώτημα αν αυτό θα καταστεί εφικτό ανέφερε ότι  "δεν είμαι σίγουρος αυτή τη στιγμή, θα το συζητήσουμε τις επόμενες ημέρες αν θα είναι ανάμεσα στα προαπαιτούμενα ή όχι". Είπε ότι θα έχει εικόνα την άλλη εβδομάδα επ αυτού.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90