17/11/2015
Η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών θα φέρουν μειώσεις 2% στους μισθούς σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

 

Σταθερά αντίθετη στο ενδεχόμενο αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών τάσσεται η Εθνική Συνοσπονδία Εμπορίου Ελλάδας (ΕΣΕΕ).

Και αυτό γιατί θα μειώσει κατά 2% τον καθαρό μισθό, θα αυξήσει κατά 3,7% το συνολικό εργατικό κόστος και θα διογκώσει τη "μαύρη" εργασία και την ανεργία κατά 2,7%, χωρίς να καταφέρει να εξασφαλίσει τους στόχους των εσόδων από εισφορές, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Κάτι τέτοιο θα συμβεί, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, αν περάσει η πρόταση του Υπ. Εργασίας για σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών κατά 3% έως το 2018, ώστε να περιοριστούν οι μειώσεις στις συντάξεις - μέτρο που συναντά την άρνηση των δανειστών και βεβαίως προκαλεί αντιδράσεις από τους εργοδοτικούς φορείς.

Η αρχική πρόταση του υπουργείου Εργασίας προέβλεπε αύξηση 1,5% το 2016, 0,5% το 2017 και 1% το 2018, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εξαρχής εμφανίστηκαν αντίθετοι στο σενάριο αύξησης των εισφορών για τους εργοδότες και τους εργαζομένους, κάτι που έχουν ήδη γνωστοποιήσει στην κυβέρνηση.

Η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει πως πέρυσι τον Ιούλιο είχαν μειωθεί στο 2,9% οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, ενώ είχαν μειωθεί και κατά 1% οι εισφορές των εργαζομένων. Το νέο ασφαλιστικό νομοθέτημα που θα συμφωνηθεί, θα παρουσιαστεί στα κυβερνητικά όργανα, ώστε μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να κατατεθεί στη Βουλή.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90