16/11/2015
Την Τρίτη η συνεδρίαση του EuroWorking Group - Ικανοποίηση Ντάισελμπλουμ για την πρόοδο

 

Κλίμα ικανοποίησης επικρατεί στα ανώτατα κλιμακια της ευρωζώνης σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών.

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, καλωσόρισε την «πρόοδο» που έχει επιτευχθεί στις διαβουλεύσεις για τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρώτο πακέτο προαπαιτούμενων και σε αυτά που σχετίζονται με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, μεταρρυθμίσεις που, όπως αναφέρει, “είναι καθοριστικές για την επιτυχή έκβαση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης” των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον, αναγνώρισε πως έχει επιτευχθεί συμφωνία “σε πολλά ζητήματα”, ενώ ανακοίνωσε πως ακολουθώντας την εντολή του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, το Euroworking Eurogroup θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη.

Σχολιάζοντας ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο επιτεύχθηκε «πολύ μεγάλη πρόοδος», ανώτατοι παράγοντες της ευρωζώνης ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως η συνεδρίαση των εκπρόσωπων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, την Τρίτη, θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σημειώνεται πως στόχος της εν λόγω συνεδρίασης κατόπιν της εξουσιοδότησης του Eurorgroup, είναι να αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων και να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. και τη μεταφορά των 10 δισ. για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών

Την κοινή συνισταμένη στο «καυτό» ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, επιχειρούν εκ νέου να βρουν αυτήν την ώρα το οικονομικό επιτελείο και οι εκπρόσωποι των θεσμών, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στη μαραθώνια συνάντηση που τελείωσε μετά τις 2 τα μεσάνυχτα σήμερα. Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσδιόρισε, μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο twitter, ότι το EuroWorking Group (που θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της υποδόσης και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), θα συνέλθει την προσεχή Τρίτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την κυβέρνηση και τους πιστωτές χωρίζουν τα εξής:

*Εάν η νέα αγορά που θα δημιουργηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αφορά μόνον σε δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ (που είναι επιχειρηματικά) ή και σε μικρότερα δάνεια (συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών). Η ελληνική πλευρά προτείνει, η αγορά των «κόκκινων» δανείων από πιστωτικούς φορείς και funds να αφορά μόνον στα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια (ανάλογα συνέβη στην Κύπρο). Από την πλευρά τους, οι θεσμοί ζητούν να μειωθεί το όριο του 1 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πωλούνται και στεγαστικά δάνεια ιδιωτών.

*Εάν οι φορείς που θα αποκτήσουν τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες, θα έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε πράξεις αναγκαστικής είσπραξης από τους οφειλέτες, ή θα περιορίζονται σε απλή διαχείριση.

*Για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση ζητεί να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στον «νόμο Κατσέλη» και να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, που να καλύπτουν το 58%- 60% του συνόλου αυτών των δανειοληπτών. Οι θεσμοί επιμένουν η προστασία να αφορά μόνον σε δανειολήπτες στο όριο της φτώχειας. Επίσης, ζητούν επιτάχυνση στην εκδίκαση των αιτήσεων υπαγωγής στη νέα ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια και προσλήψεις προσωπικού στα δικαστήρια της χώρας.

Σημειώνεται ότι, υπάρχουν ακόμη ορισμένες λεπτομέρειες για να επέλθει πλήρης συμφωνία και στα υπόλοιπα ζητήματα, όπως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις (θα μηδενιστεί σταδιακά έως το 2017 το χρονικό όριο «αποπομπής» από τη ρύθμιση, ενώ στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα καθυστέρησης μόνον για μία φορά ανά εξάμηνο), οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων (προτείνεται η σταδιακή μείωσή τους) και τα ισοδύναμα για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση (οι πιστωτές θέλουν να βεβαιωθούν ότι είναι νομικά υλοποιήσιμη η επιπλέον φορολόγηση στον στοιχηματισμό).

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90