13/11/2015
Το Σάββατο προς συμφωνία θεσμοί - κυβέρνηση

 

Για συμφωνία έως το Σάββατο αισιοδοξεί η κυβέρνηση, καθώς οι εκκρεμούσες διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών στα «κόκκινα» δάνεια, τις 100 δόσεις και τους πλειστηριασμούς βαίνουν προς συμβιβασμό.

Σύμφωνα με το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.) που συνεδρίασε την Πέμπτη υπό τον Γιάννη Δραγασάκη, ο στόχος της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης συμφωνίας έως και το Σάββατο είναι απόλυτα εφικτός, καθώς συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ, στη χθεσινή συνεδρίαση «συζητήθηκε η πρόοδος των διαπραγματεύσεων, καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα σύγκλισης που έχουν επιτευχθεί και σχεδιάστηκαν οι επόμενες ενέργειες».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί EurοWorking Group (EWG) μέσω τηλεδιάσκεψης. Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, το προγραμματισμένο Eurogroup, αν υπάρξει συμφωνία, θα ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα για τρίτη ημέρα. Την Τετάρτη οι υπουργοί Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος και Οικονομίας Γ. Σταθάκης για περισσότερες από πέντε ώρες διαπραγματεύτηκαν με το κουαρτέτο των θεσμών, ενώ συζητήσεις επαναλήφθηκαν και χθες. Την Τετάρτη ο κ. Σταθάκης δήλωνε: «Πιστεύω ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε κλείσει όλα τα εκκρεμή θέματα ώστε να δοθεί θετικό σήμα».

Παράλληλα συνεχίζεται το «παζάρι» για τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Κυβέρνηση και δανειστές αναζητούν λύση μέσω της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων για την εξόφληση οφειλών προς το Δημόσιο με θέσπιση αυστηρών κριτηρίων για την υπαγωγή των οφειλετών σε αυτήν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» (ρεπορτάζ Χρ. Κολώνας - Μ. Βουργάρα), η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν θα αλλάξει, με την κυβέρνηση να εμμένει στη «γραμμή άμυνας» των 30 ημερών. Ωστόσο φέρεται να έχει προτείνει να μειώνεται το χρονικό περιθώριο των 30 ημερών για τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές σε 20 ημέρες εντός του επόμενου εξαμήνου και σε 10 ημέρες ύστερα από ένα έτος.

Αλλο ένα θέμα που είναι προς επίλυση και συζητιέται αφορά τη λήψη ισοδύναμων μέτρων ώστε να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Για να μην εφαρμοστεί ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προκρίνεται η λύση της επιβολής ειδικού τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο και σε όλα τα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90