12/11/2015
Αγωνία για την διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

 

Μετ’ εμποδίων προχωρεί η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εξαιτίας της δυστοκίας που παρατηρείται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση. Χθες, άνοιξε βιβλίο προσφορών και η Alpha, ενώ σήμερα εκτιμάται ότι θα ανοίξουν η Εθνική και η Eurobank. Όμως, πολύ δύσκολα θα κλείσουν έως την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση.

Βιβλίο προσφορών για θεσμικούς και άλλους επιλέξιμους επενδυτές άνοιξε χθες η Alpha Bank, με στόχο την άντληση κεφαλαίων προσδοκώμενου ύψους 1,66 δισ. ευρώ, ως μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης συνολικού ύψους 2,74 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο θα μείνει ανοικτό -αν χρειαστεί- έως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα λήγει η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής προσφοράς προς κατόχους junior και senior τίτλων ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Το βιβλίο προσφορών τρέχουν οι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc, οι οποίες ενεργούν ως Joint Global Coordinators και από κοινού με την Barclays, ως Joint Bookrunners.

Στην περίπτωση που η ιδιωτική τοποθέτηση σε θεσμικούς επενδυτές παραταθεί έως την προσεχή Δευτέρα, η γενική συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 14 Νοεμβρίου δεν θα πραγματοποιηθεί και οι αποφάσεις θα ληφθούν στην α' επαναληπτική που θα διενεργηθεί στις 19 Νοεμβρίου. Μια ημέρα πριν, στις 18 Νοεμβρίου, προβλέπεται να ολοκληρωθεί το pricing, εφόσον το βιβλίο μείνει ανοικτό ως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου. Η τράπεζα υπενθυμίζει πως σε περίπτωση μη κάλυψης μέρους έστω των κεφαλαιακών αναγκών υπό το δυσμενές σενάριο μέσω της ιδιωτικής τοποθέτησης αναμένεται να οδηγήσει σε κρατική ενίσχυση, κάτι που θα οδηγήσει σε ενεργοποίηση των διατάξεων σε μετοχές των ομολογιών κύριας ή μειωμένης εξασφάλισης, καθώς και των υβριδικών τίτλων που δεν θα αποδεχθούν την προαιρετική δημόσια προσφορά.

Εν τω μεταξύ ανοίγει σήμερα, εκτός απροόπτου, και το βιβλίο προσφορών της Eurobank.

Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, οι οποίες προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο, ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ και η τράπεζα θα τις καλύψει στο σύνολό της από ιδιωτικά κεφάλαια.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη των ξένων βασικών μετόχων (Fairfax, Ross). Εφόσον ο όμιλος της Eurobank καταφέρει να καλύψει το σύνολο των αναγκών του με ιδιωτικά κεφάλαια, τότε η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μειωθεί στο 7,3% από 35% που είναι σήμερα.

Η Πειραιώς διατηρεί ανοιχτό το βιβλίο προσφορών της και είναι αισιόδοξη ότι θα αντλήσει τουλάχιστον 1,6 δισ. ευρώ, ανέφερε την Τρίτη στο Reuters στέλεχος της τράπεζας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το βασικό σενάριο των ασκήσεων αντοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Πειραιώς πρέπει να καλύψει κεφαλαιακό έλλειμμα 2,21 δισ. ευρώ. Η τράπεζα είχε κεφαλαιακό όφελος 600 εκατ. ευρώ από την πρόταση επαναγοράς ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, πηγές αναφέρουν πως και αυτή είναι πιθανόν να ανοίξει σήμερα το βιβλίο προσφορών, ωστόσο τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως δεδομένο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας τη δημόσια προσφορά της Εθνικής για τα ομόλογα έκαναν αποδεκτή κάτοχοι τίτλων που αντιπροσωπευουν το 86,5% του συνόλου ύψους περίπου 690 εκατ. ευρώ, στοιχείο που η τράπεζα θεωρεί ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία.

Σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει η Attica

Η Attica Bank ανακοίνωσε την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 750 εκατ. ευρώ, με σκοπό την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος που υπολογίστηκε βάσει της άσκησης Συνολικής Αξιολόγησης που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Τo ποσό προσδιορίστηκε βάσει του σχεδίου ενεργειών κεφαλαιακής υποστήριξης που υπεβλήθη από την τράπεζα και αξιολογήθηκε από την ΤτΕ. Μετά την τελική αξιολόγηση του σχεδίου κεφαλαιακής υποστήριξης από την ΤτΕ, οι κεφαλαιακές ανάγκες που πρόκειται να καλυφθούν μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ανέρχονται σε 584 εκατ. ευρώ υπό το βασικό σενάριο της άσκησης και σε 784 εκατ. ευρώ υπό το δυσμενές σενάριο. Η τράπεζα σκοπεύει να ολοκληρώσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πριν από το τέλος του έτους. Εφόσον προκύψει μη καλυπτόμενο ποσό, θα ζητήσει την κάλυψή του από το ΤΧΣ, συμφώνα με τις προβλέψεις του νόμου 3864/2010 ως ισχύει.

Εως 16 Νοεμβρίου

Το βιβλίο προσφορών της Alpha Bank θα μείνει ανοικτό -αν χρειαστεί- έως τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ενώ σήμερα λήγει η περίοδος αποδοχής της προαιρετικής προσφοράς προς κατόχους junior και senior τίτλων ονομαστικής αξίας 1,1 δισ. ευρώ, που αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης. Το βιβλίο προσφορών τρέχουν οι Citigroup Global Markets Ltd και J.P. Morgan Securities plc, οι οποίες ενεργούν ως Joint Global Coordinators και από κοινού με την Barclays, ως Joint Bookrunners.

Eurobank

Εν τω μεταξύ ανοίγει σήμερα, εκτός απροόπτου, και το βιβλίο προσφορών της Eurobank. Οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank, οι οποίες προέκυψαν από το δυσμενές σενάριο, ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ και η τράπεζα θα τις καλύψει στο σύνολό της από ιδιωτικά κεφάλαια.

Nέες πιέσεις στις τιμές των μετοχών

Με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο

Συνεχίσθηκε και χθες  η ταλαιπωρία του ελληνικού χρηματιστηρίου με επίκεντρο και πάλι τις τραπεζικές μετοχές, ως συνέπεια του κλίματος ασάφειας που επικρατεί στην παρούσα φάση και επηρεάζει τη χρημαστιστηριακή αγορά.

Οι διαμορφούμενες ωστόσο τιμές στο Χρηματιστήριο επηρεάζουν με τη σειρά τους και το ύψος της τιμής στο οποίο τελικώς θα γίνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου των πιστωτικών ιδρυμάτων, που αποτελεί στην παρούσα φάση και το μείζον ζήτημα.

Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι οποιαδήποτε καλή είδηση για τις εξελίξεις των συζητήσεων μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και Θεσμών, θα τύχει θετικής υποδοχής από το Χρηματιστήριο.

Βεβαίως, οι χθεσινές πιέσεις στον κλάδο των τραπεζών δεν ήταν αντίστοιχες με εκείνες των προηγούμενων ημερών, ωστόσο υπήρξαν αρκετά έντονες.

Να σημειωθεί ότι ο τραπεζικός δείκτης παρουσίασε πτώση (4,86%) η μετοχή της Alpha Bank υποχώρησε κατά 4,76%, της Εθνικής κατά 8,16%, της Eurobank ενισχύθηκε κατά 4% και της Πειραιώς επίσης κατά 4,65%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χθες μεταξύ 675,22 και 664,73 μονάδων κλείνοντας στις 667,88 μονάδες με ημερήσιες απώλειες 0,64%.

Ο τζίρος υποχώρησε στα 38 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και Folli Follie Group.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90