14/02/2014
Ερχεται το «new deal» στα φωτοβολταϊκά - Kούρεμα στις εγγυημένες τιμές

 

 

Ζήτημα ημερών είναι όπως φαίνεται το «new deal», όπως αποκαλείται το επερχόμενο δραστικό «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Ενέργειας Μάκης Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους των τραπεζών και κυρίως της Εθνικής και της Πειραιώς, που έχουν περίπου το 80% των δανείων προς φωτοβολταϊκά πάρκα.

Παρότι και οι δύο πλευρές ήταν φειδωλές σε δηλώσεις, επιβεβαιώνουν ότι η συνάντηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα και ότι έχουν έλθει αρκετά κοντά σε μία καλή συμφωνία, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και σήμερα να υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις. Θα ακολουθήσει, πάντως, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι στηρίζεται στη μελέτη που έχουν παραδώσει οι τράπεζες για λύση και σύμφωνα με πληροφορίες συμπεριλαμβάνει τα οικιακά φωτοβολταϊκά στο «κούρεμα», ενώ για τα επαγγελματικά προβλέπει το «χάρισμα» στον ΛΑΓΗΕ απαιτήσεων 4 μηνών και πιο ήπια περικοπή στις ταρίφες, της τάξης του 23%-25% μεσοσταθμικά (έναντι του 43% που προέβλεπε η αρχική πρόταση του υπουργείου) με αντάλλαγμα περίοδο χάριτος και επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων, παράταση ως επτά χρόνια της σύμβασης πώλησης ενέργειας στο σύστημα και ενδεχομένως κάποιες φορολογικές ρυθμίσεις. Το υπουργείο έχει θέσει και θέμα μείωσης των επιτοκίων.

Αν το «new deal» δεν κλείσει ως το τέλος του μήνα, τότε σύμφωνα με απόφαση της ΡΑΕ το ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ), που πληρώνουν όλοι οι καταναλωτές στον λογαριασμό ρεύματος, θα αυξηθεί από 1ης Μαρτίου κατά 98% μεσοσταθμικά.

 

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90