13/02/2014
Χωρίς αποτέλεσμα το ραντεβού Στουρνάρα-αγροτών

 

Εκπρόσωποι των αγροτών ζήτησαν από τον Στουρνάρα να αποσυρθεί το φορολογικό που τους αφορά και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής. Ο ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε. Οι τελευταίες αλλαγές στη φορολόγηση αγροτών.

Άκαρπη απέβη η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με αντιπροσωπεία της «Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος», η οποία και θα προτείνει στον αγροτικό κόσμο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, όπως δήλωσαν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας» που συμμετείχαν στη συνάντηση, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Τζωρτζάκης, ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστούν η βιωσιμότητά και η ανάπτυξή του.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της «Πρωτοβουλίας», ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του φορολογικού, πλην όμως εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει ζητήματα που σχετίζονται με τον αγροτικό τομέα, αλλά και να εξεταστούν φορολογικά μοντέλα που ακολουθούνται στην Ευρώπη.

Ένα επίσης βασικό θέμα που έθεσαν οι αγρότες ήταν και αυτό της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Από το υπουργείο αποχώρησε και η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ο κ. Β. Μπούτας. «Ο υπουργός ζήτησε να βοηθήσουμε στο ξεπάτωμα και το ξεκλήρισμά μας και δεν έκανε δεκτό κανένα έτοιμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι αλλαγές για τους αγρότες                                                                 

Μετά τη συνάντηση με τους αγρότες, το υπουργείο Οικονομικών υπενθύμισε τις πρόσφατες αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση σύμφωνα με τις οποίες :

α) Υποχρεούνται να τηρούν στοιχεία εσόδων-εξόδων οι αγρότες των οποίων το ακαθάριστο εισόδημα ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

β) Όλοι οι αγρότες (ακόμη και όσων το εισόδημα είναι άνω των 15.000 ευρώ) δεν θα έχουν υποχρέωση τήρησης βιβλίων, παρά μόνο να συγκεντρώνουν παραστατικά εσόδων-εξόδων (εξαιρούνται όσοι έχουν άλλες δραστηριότητες για τις οποίες ήδη τηρούν βιβλία).

γ) Για τα πρώτα πέντε χρόνια οι αγρότες που μπαίνουν στο νέο σύστημα απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος, όπως και εκείνοι που βρίσκονται τρία χρόνια πριν από τη συνταξιοδότηση.

δ) Όλοι οι αγρότες θα έχουν υποχρέωση μίας ετήσιας δήλωσης ΦΠΑ, που θα υποβάλλεται στο τέλος του έτους. Επίσης, η υποχρέωση για την υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων, όσον αφορά στα έξοδα, γίνεται ετήσια και στο ειδικό καθεστώς μιας δήλωσης για επιστροφή ΦΠΑ.

ε) Απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ ως φυσικά πρόσωπα όσοι αγρότες διαθέτουν τα προϊόντα τους μέσω τρίτων (ομάδων, συνεταιρισμών και εμπόρων).

στ) Οι ομάδες και συνεταιρισμοί που εκκαθαρίζουν τις πωλήσεις των αγροτών πραγματοποιούν την εκκαθάριση μια φορά το χρόνο.

ζ) Οι αγρότες που εντάσσονται στο νέο καθεστώς φέτος θα έχουν προκαταβολή φόρου εισοδήματος (με τη δήλωση που θα υποβληθεί το 2015) 27,5% αντί 55%.

η) Επίσης, ο Υπουργός τους κάλεσε να συζητήσουν και να μετέχουν στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, όπου ο γεωργικός τομέας θα έχει σημαντική συμμετοχή.

 

 

Πηγή: www.euro2day.gr


efm_728x90