13/02/2014
Ρεκόρ αποδόσεων από τα ελληνικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια

 

Στα υψηλότερα επίπεδα αποδόσεων στην Ευρώπη και μέσα στην πρώτη δεκάδα αποδόσεων επενδυτικών προϊόντων στον κόσμο τοποθετούνται τα ελληνικά ομολογιακά αμοιβαίων κεφαλαίων από την αρχή του χρόνου μέχρι και τις 10 Φεβρουαρίου.

Η μέση απόδοση της κατηγορίας των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού διαμορφώνεται στον ενάμιση μήνα του 2014 σε περίπου 5,2%, ενώ ορισμένα αμοιβαία του κλάδου βρίσκονται σε επίπεδα πάνω από το 8% στο ίδιο διάστημα. Οι αποδόσεις αυτές ξεπερνούν ακόμη και τις αποδόσεις των μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων εσωτερικού και εξωτερικού στο διάστημα από την αρχή του χρόνου.

Ενδεικτικά, το Alpha Ομολογιακό Εσωτερικού της Alpha Asset Management στις 10 Φεβρουαρίου είχε απόδοση από την αρχή του χρόνου της τάξης του 8,29%, το Attikis Ομολογιών 8,96% και το Citifund Ομολογιών 8,48%. Μάλιστα, ξεπερνούν κατά πολύ τις αποδόσεις των μετοχικών α/κ εσωτερικού. Η καλή πορεία των ομολογιακών εσωτερικού έχει αιφνιδιάσει ακόμη και τους διαχειριστές τους, αφού πολλές εταιρείες είχαν μειώσει στα τέλη Δεκεμβρίου τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα προκειμένου να καρπωθούν τα κέρδη από το ράλι του 2013 για να επανατοποθετηθούν μέσα στο 2014.

Ωστόσο, η αγοραστική παρέμβαση ξένων χαρτοφυλακίων εκτόξευσε τις τιμές των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα να τις κυνηγούν τώρα οι διαχειριστές σε επίπεδα άνω των 70 λεπτών/ευρώ. Σήμερα, τα χαρτοφυλάκια των ομολογιακών α/κ εσωτερικού είναι μεσοσταθμικά τοποθετημένα άνω του 78% σε ελληνικά ομόλογα και το υπόλοιπο σε ρευστότητα. Σταδιακά και από τις αρχές Φεβρουαρίου, οι εγχώριοι διαχειριστές έχουν αρχίσει να αυξάνουν τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα ενόψει πιθανολογούμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90