13/02/2014
ΕΕ: Η ελληνική Προεδρία ζητάει πιο ελαστική θέση από τις χώρες-μέλη για το σχέδιο εκκαθάρισης των τραπεζών

 

Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών - μελών της Ε.Ε. καλούνται να υιοθετήσουν μία πιο ελαστική θέση στο νομοσχέδιο για την εκκαθάριση και αναδιάρθρωση των τραπεζών, διαφορετικά διακινδυνεύουν την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων που γίνονται για το θέμα αυτό με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. 

Η ελληνική Προεδρία της Ε.Ε. προειδοποίησε τις κυβερνήσεις ότι πρέπει να κάνουν υποχωρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στις συζητήσεις με το Ευρωκοινοβούλιο για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εκκαθάρισης των τραπεζών τής Ευρωζώνης, επειδή η σημερινή θέση τους «μπλοκάρει κάθε πρόοδο», σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Ε.Ε.. 

«Μία νέα εντολή είναι προαπαιτούμενο, για να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις», σύμφωνα με το ελληνικό σημείωμα που έχει ημερομηνία 7η Φεβρουαρίου, ενώ αναφέρεται ότι η Ελλάδα «θα συνεχίσει να εργάζεται για δυνατές συμβιβαστικές λύσεις σε όλα τα ανοικτά θέματα». Η Ελλάδα ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των άλλων χωρών. 

Οι πιθανοί συμβιβασμοί που πρέπει να εξετάσουν οι χώρες περιλαμβάνουν τη μείωση του ρόλου που θα έχει το Συμβούλιο της Ε.Ε. στο σύστημα, σύμφωνα με το ελληνικό σημείωμα. 

'Αλλες κινήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τη μείωση του εύρους των αποφάσεων που πρέπει να λαμβάνονται από την ολομέλεια αντί του εκτελεστικού οργάνου του σχεδιαζόμενου διοικητικού συμβουλίου της Ενιαίας Αρχής για την εκκαθάριση των τραπεζών και την προσαρμογή των κανόνων για τις ψήφους (με τις οποίες θα λαμβάνονται οι αποφάσεις). 

Οι πρεσβευτές των χωρών θα συζητήσουν το νομοσχέδιο αύριο, εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες.

 

 

Πηγή: www.express.gr


efm_728x90