12/02/2014
Π. Αθανασίου προς εφόρους: «Ελέγξτε τους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ»

 

Τελεσίγραφο του οικονομικού εισαγγελέα κ. Παναγιώτη Αθανασίου σε είκοσι εφόρους της Αττικής: «ελέγξτε τους μεγάλους καταθέτες της λίστας Λαγκάρντ και φέρτε μου τα αποτελέσματα μέσα σε ένα δίμηνο».

Η μεγάλη κατάθεση των 550.000.000 δολαρίων ελέγχεται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», από τον ΣΔΟΕ και τους είκοσι ελεγκτές του αφού περιέχει πολλές υπεράκτιες και επενδυτικούς ομίλους.

Συνάντηση με είκοσι εφόρους της Αττικής (Κηφισιάς, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας και άλλους) είχε τη Δευτέρα το μεσημέρι, ο οικονομικός εισαγγελέας με πρόσκληση που τους απηύθυνε την περασμένη εβδομάδα. Ο κ. Αθανασίου υλοποιώντας τη δυνατότητα που του παρέχει ο νόμος και λόγω των αργών ρυθμών ελέγχου των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ κάλεσε τους εφόρους για να τους επιστήσει την προσοχή ότι «εάν δεν βοηθήσουν ο έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ θα τελειώσει σε πενήντα χρόνια». Συμφώνησε με τους επικεφαλείς των εφοριών ότι σε συνεργασία με τη διεύθυνση ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) του υπουργείου Οικονομικών θα ορίσουν ελεγκτές από κάθε εφορία, ανάλογα με τις διευθύνσεις κατοικίας των καταθετών, αλλά και τις έδρες των εταιριών τους. Εκτιμάται ότι οι υπεράκτιες εταιρίες θα ελεγχθούν από τον ΣΔΟΕ και την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος αφού δεν υπάρχουν στοιχεία στις εφορίες της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον συντονισμό της επιχείρησης ελέγχου της λίστας Λαγκάρντ θα αναλάβει ο αναπληρωτής Οικονομικών Εισαγγελέας κ. Γιάννης Δραγάτσης ο οποίος έχει εμπειρία από διερεύνιση οικονομικού εγκλήματος και θωρεί ως υπόθεση τιμής να μη διαφύγει κανένας εμπλεκόμενος σε φοροδιαφυγή από τη μεγάλη αυτή υπόθεση.

Από τους οικονομικούς εισαγγελείς τονιζόταν ότι δεν μπορεί να υπάρχει καμία αντιπαράθεση με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αφού όλοι επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό, το έλεγχο των φοροφυγάδων και την επιστροφή των χρημάτων στα δημόσια ταμεία από εκείνους που διέφυγαν τον φορολογικό έλεγχο την περίοδο που κατέθεταν εκατομμύρια ευρώ στην τράπεζα HSBS της Ελβετίας.

 

Πηγή: www.tovima.gr


efm_728x90