11/02/2014
Πειθαρχική δίωξη στην ανακρίτρια που χειρίστηκε την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ

 

Πειθαρχική δίωξη σε βάρος της 5ης ειδικής ανακρίτριας Ελένης Πεδιαδίτη που χειρίστηκε την υπόθεση της διόγκωσης του ελείμματος το 2009 από την ΕΛΣΤΑΤ ασκήθηκε από τις αρμόδιες αρχές μετά από καταγγελίες του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πως ζήτησε από βασική μάρτυρα κατηγορίας να συναντηθούν εκτός γραφείου. 

Η ανακρίτρια προ καιρού είχε εκδώσει τυπικές κλήσεις σε απολογία, δηλαδή έκρινε πως δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία σύμφωνα με την οποία αλλοιώθηκαν προς τα πάνω τα οικονομικά στοιχεία του ελλείμματος ώστε να μπει η χώρα στο μνημόνιο. 

Η δικογραφία βρίσκεται στο Εφετείο Αθηνών, στο στάδιο της έκδοσης βουλεύματος. Βασικής μάρτυρας στην υπόθεση ήταν η Ζωή Γεωργαντά, πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ στην οποία στηρίχθηκε όλη η υπόθεση. Η πειθαρχική έρευνα διενεργήθηκε από τον αρεοπαγίτη Ανδρέα Ξένο, ενώ στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος της επιθεώρησης των δικαστών Αντώνης Αθηναίος άσκησε σε βάρος της κ. Πεδιαδίτη πειθαρχική δίωξη. 

Γιατί όμως διώχτηκε πειθαρχικά η ανακρίτρια; Διότι υπέβαλε αναφορά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας (ΔΣΑ) Ιωάννη Αδαμόπουλος σύμφωνα με την οποία η ανακρίτρια ζήτησε από την μάρτυρα Γεωργαντά να συναντηθούν εκτός γραφείου.

Μετά την αναφορά του κ. Αδαμόπουλου ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Κολιοκώστας απέστειλε την αναφορά του προέδρου του ΔΣΑ στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών και στον προϊστάμενο του συμβουλίου επιθεώρησης των δικαστηρίων.

 

Πηγή: www.capital.gr


efm_728x90