10/02/2014
Βολές ΤΧΣ κατά τρόικας για τις τράπεζες

 

Ανησυχία εκφράζουν οι επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τον χρόνο που διαρκούν οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα όσον αφορά τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών.

Μάλιστα η ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επισημαίνει ότι ο μακρύς χρονικός ορίζοντας ενδέχεται να αποθαρρύνει τους επενδυτές, που θέλουν να συμμετάσχουν στην ιδιωτικοποίηση της Eurobank.

Η επιστολή
Το σίγουρο είναι ότι η αβεβαιότητα ως προς το ποιες τελικώς θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, εμποδίζει την ιδιωτικοποίησή τους. Αντίθετα, η επιτάχυνση της διαδικασίας θα αποτελούσε ψήφο εμπιστοσύνης για τον κλάδο και τις προοπτικές του ώστε τελικώς αυτός να επιστρέψει σε ιδιωτικά χέρια.

Ο πρόεδρος του ΤΧΣ, Χρήστος Σκλαβούνης, δεν κρύβει τη δυσαρέσκειά του για την κωλυσιεργία. Σε δηλώσεις του στο Reuters ομολογεί ότι «έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα αποτελέσματα των stress tests και τις κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για τις συστημικές τράπεζες».

Στις ίδιες δηλώσεις επισημαίνει ότι «ένα άμεσο ζήτημα έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση της Eurobank, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας», και ότι «η σαφήνεια στο θέμα αυτό θα είναι θετική για την αγορά και για τους επενδυτές που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον να τοποθετήσουν κεφάλαια στην Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι η τράπεζα που ανήκει κατά 95% στο ΤΧΣ και προγραμματίζει έκδοση της τάξεως των 2 δισ. ευρώ τον Μάρτιο για να αυξήσει την κεφαλαιακή της επάρκεια, και να προσελκύσει στη μετοχική της σύνθεση σημαντικό αριθμό ιδιωτών.

Την ίδια στιγμή η τρόικα δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν τελικώς τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες θα υπολογιστούν με το βασικό σενάριο ή εκείνο που προβλέπει πως η οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση άλλα δύο χρόνια ή κατά πόσο ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα απαιτηθεί για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι 8% ή 9%, μεταδίδει το πρακτορείο.

Stress tests
Ολα αυτά συμβαίνουν ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ενός δεύτερου γύρου stress tests, προκειμένου να ελεγχθεί αν η κεφαλαιακή «ένεση» των 28 δισ. δολαρίων το περασμένο καλοκαίρι επαρκεί για να αντιμετωπίσουν μελλοντικά πιθανά σοκ, καθώς τα «κόκκινα» δάνεια συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά με μειωμένο ρυθμό.

Το ΤΧΣ πιέζει πάντως την τρόικα, προκειμένου αυτή να δώσει το «πράσινο» φως για την αναθεώρηση του υφιστάμενου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης.

Στο όλο θέμα παρενέβη χθες και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου, που δήλωσε ότι «η έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου εμποδίζει το ΤΧΣ να εκπληρώσει την εντολή του για διατήρηση της αξίας των περιουσιακών του στοιχείων και για διευκόλυνση της επιστροφής τους στον ιδιωτικό τομέα».

 

Πηγή: www.imerisia.gr


efm_728x90