10/11/2015
Κλείνουν τα τέλη κυκλοφορίας, 100 δόσεις και ΦΠΑ

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν, ώστε να καταφέρει η χώρα να λάβει την δόση των 2 δισ. ευρώ. Θέμα ημερών θεωρούνται οι ανακοινώσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τα ισοδύναμα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ συνεχίζεται η διαβούλευση με τους θεσμούς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά τις νέες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι δανειστές.

Συνολικά απομένουν περίπου 10 δράσεις για τις οποίες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, χωρίς όμως να εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να «κολλήσουν» την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Τέλη κυκλοφορίας

Το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των μηδενικών τελών για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει η σκέψη για την επιβολή τέλους ακινησίας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την Ημερησία, το τελευταίο σενάριο που συζητείται προβλέπει για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν ανά χιλιόμετρο, να προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών.

Σε αυτό το σενάριο, τα νέα τέλη κυκλοφορίας για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα αντιστοιχούν στο μισό των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου του 2010.

Για το ΦΠΑ 23%

Ως ισοδύναμο μέτρο για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση προτείνει την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο). Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εξετάζουν την πρόταση, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως μπορεί το μέτρο να αποφέρει στα κρατικά ταμεία τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.

Ρύθμιση 100 δόσεων

Τέλος, όσον αφορά στη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι δανειστές ζητούν η ρύθμιση να χάνεται αν δεν εξοφληθεί ή δεν ρυθμιστεί οποιαδήποτε νέα φορολογική οφειλή από την πρώτη ημέρα που η νέα οφειλή καταστεί ληξιπρόθεσμη και όχι εντός 30 ημερών από την λήψη του ειδοποιητηρίου για την νέα οφειλή.

Η Αθήνα αντιπρότεινε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των ημερών ανάλογα με την πορεία και της οικονομίας. Εκτιμάται πως οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα προβλέπει τη σταδιακή μείωση του χρονικού περιθωρίου που δίνεται στους οφειλέτες.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90