10/11/2015
Ο ΟΟΣΑ βλέπει διετή ύφεση και ανάκαμψη το 2017

 

Διετία ύφεσης για την ελληνική οικονομία προβλέπει –λίγες ημέρες μετά την Κομισιόν- ο ΟΟΣΑ, κάνοντας λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,4% φέτος, 1,2% το 2016 και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (+2,1%) το 2017. Οπως αναφέρεται στην εξαμηνιαία έκθεση του διεθνούς οργανισμού, οι πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης θα εμφανιστούν «το β’ εξάμηνο του 2016, καθώς θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη και θα φανούν οι θετικές επιπτώσεις των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Η πρόβλεψη για επιστροφή σε τροχιά «βιώσιμης ανάπτυξης που θα προάγει την κοινωνική συνοχή» συνοδεύεται ωστόσο από...αστερίσκους, καθώς «περνά» μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ταχεία και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο και την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα «χτυπήσει κορυφή» στο 200% του ΑΕΠ το 2016 (από 190% φέτος και 181,3% το 2014).

«Ενώ η ανάπτυξη είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων είναι καθοριστική για την διασφάλιση ομαλής χρηματοδότησης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους», υπογραμμίζεται στην έκθεση, που επισημαίνει ότι «ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής υπό το νέο πρόγραμμα έχει επιβραδυνθεί, αλλά οι στόχοι παραμένουν φιλόδοξοι» Ο οργανισμός υπογραμμίζει την αναγκαιότητα για άρση των capital controls, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και εξεύρεση λύσης για τα «κόκκινα δάνεια» το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να απελευθερωθούν πόροι για παραγωγικές δραστηριότητες, να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας και να μειωθεί το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις  

Ως αναγκαίο στοιχείο για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται επίσης η ενίσχυση της φορολογικής διοίκησης, με βασικούς άξονες την πάταξη της φοροδιαφυγής και την δημιουργία προϋποθέσεων ώστε να αποκτήσει το φορολογικό σύστημα αναπτυξιακό προσανατολισμό και να καταστεί πιο δίκαιο. «Η βαθμιαία οικοδόμηση ενός σύγχρονου δικτύου κοινωνικής προστασίας και η παροχή κινήτρων για ενίσχυση της απασχόλησης θα είναι απαραίτητες για να προστατευθούν οι πιο αδύναμοι και να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας άτομα που βρίσκονταν εκτός επί σειρά ετών», συνεχίζει ο ΟΟΣΑ, «φωτογραφίζοντας» με διπλωματική, ομολογουμένως, γλώσσα τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα αλλά και περαιτέρω επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της εργατικής νομοθεσίας. Περνώντας σε ένα από τα...διαχρονικά αγαπημένα του θέματα, τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων στις οποίες έχει αφιερώσει και ολόκληρη... «εργαλειοθήκη» (πολλά μέτρα της οποίας αποτελούν άλλωστε μνημονιακές δεσμεύσεις), ο ΟΟΣΑ υποστηρίζει ότι αυτές θα βελτίωναν την ανταγωνιστικότητα και θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας, μνημονεύοντας το άνοιγμα των εναπομεινάντων κλειστών επαγγελμάτων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ταχύτερη απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ.

Προτάσεις-σοκ για την ενέργεια

Εκτενή αναφορά –που προξενεί εντύπωση- κάνει ο ΟΟΣΑ στην αγορά ενέργειας, καθώς εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει τα τιμολόγια μέσω της περικοπής των επιδοτήσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που κρίνονται «υπερβολικά γενναιόδωρες», ειδικά όσν αφορά τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Επισημαίνει ακόμα ότι «απαιτούνται υψηλότερες τιμές για μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μεσοπρόθεσμα», «φωτογραφίζοντας» έτσι την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει θέμα αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ, με δεδομένο ότι η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει ο όχι και τόσο οικολογικός λιγνίτης, ενώ ζητά «μεταρρυθμίσεις για να αρθούν τα εμπόδια που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό στον κλάδο ενέργειας». Οι οικονομολόγοι του Οργανισμού σημειώνουν πάντως ότι οι αυξήσεις πρέπει να γίνουν με ήπιο τρόπο για να αμβλυνθούν βραχυπρόθεσμα οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά, που θα επιβαρυνθούν περισσότερο για την ενέργεια που χρησιμοποιούν. Δεν διευκρινίζουν όμως πώς μπορούν να δρομολογηθούν οι «ήπιες» αυξήσεις, ενώ πρέπει να εφαρμόζονται παράλληλα και δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα...

Χαμηλώνει ο πήχης για την παγκόσμια ανάπτυξη

Μεγάλα «αγκάθια» η καθίζηση του παγκοσμίου  εμπορίου και η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας

Η καθίζηση του παγκοσμίου εμπορίου, συνεπεία της προσγείωσης του κινεζικού «δράκου» και της επιβράδυνσης άλλων αναδυόμενων οικονομιών σκιάζουν τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ που στην εξαμηνιαία έκθεσή του χαμήλωσε τον πήχη για τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 2,9% φέτος και στο 3,3% το 2016, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 3% και 3,6% αντίστοιχα τον Σεπτέμβριο.

Ο οργανισμός πάντως εκτιμά ότι οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και η μείωση της ανεργίας θα δώσουν ώθηση στις αναπτυγμένες οικονομίες των χωρώνελών του, αντισταθμίζοντας εν μέρει την επίπτωση της επιβράδυνσης στις αναδυόμενες.

Ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως οι ΗΠΑ θα εξακολουθήσουν να είναι από τις πιο «εύρωστες» χώρες του Οργανισμού, με τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας να διαμορφώνεται στο 2,5% φέτος (έναντι εκτίμησης για 2,6% τον Σεπτέμβριο). Ο οργανισμός θεωρεί ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου τον Δεκέμβριο, αλλά προειδοποιεί ότι ο εξορθολογισμός της νομισματικής πολιτικής πρέπει να γίνει «με προσεκτικά βήματα». Η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να υστερεί έναντι των ΗΠΑ, με ρυθμό ανάπτυξης 1,5% φέτος, 1,8% το 2016 και 1,9% το 2017.

«Στην Ευρώπη οι κυβερνήσεις θα πρέπει να 'χτίσουν' πάνω στην ανάκαμψη που ξεκίνησε από την ΕΚΤ, προκειμένου να δημιουργήσουν έναν οικονομικό δυναμισμό με μεγαλύτερη διάρκεια», σχολίασε η επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Κάθριν Μαν. «Ένα κατακερματισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υψηλά επίπεδα χρέους σε νοικοκυριά και εταιρείες δημιουργεί εμπόδια στο νέο δανεισμό και μειώνει την αποτελεσματικότητα της νομισματικής χαλάρωσης», συμπληρώνει. Τέλος, όσον αφορά την Κίνα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στο 6,5% το 2016 και στο 6,2% το 2017 (από 6,8% φέτος).

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90