09/11/2015
Επικοινωνίες Τσίπρα με Γιούνκερ, Μέρκελ και Ολάντ για κόκκινα δάνεια και προσφυγικό


Τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Κυριακής ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Κοιμισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ, την καγκελάριο της Γερμανίας Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φ. Ολάντ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον Ζ.Κ. Γιούνκερ βρέθηκε το προσφυγικό αλλά και το αυριανό Eurogroup για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραματεύσεων με τους δανειστές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε στον Ζ.Κ. Γιούνκερ πως "στόχος της κυβέρνησης είναι να μην κινδυνεύσει η κατοικία κανενός Έλληνα πολίτη που αποδεδειγμένα αδυνατεί να εξυπηρετήσει το δάνειο του".

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως υπήρξε κατανόηση από πλευράς Γιούνκερ. Στη συζήτηση έγινε λόγος για τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ για την αναπτυξιακή τράπεζα που περιμένει η ελληνική πλευρά αλλά και για την ανάγκη ταυτοποίησης των προσφύγων στην Τουρκία.

Το θέμα των κόκκινων δανείων και του προσφυγικού, ετέθη και στην Α. Μέρκελ καθώς και στον Φ. Ολάντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικούς παράγοντες οι πλειστηριασμοί Α´ κατοικίας εξακολουθούν να διχάζουν και να μην οδηγούν σε πρόοδο τις διαπραγματεύσεις, με την ελληνική πλευρά να εμφανίζεται ανυποχώρητη στην προστασία των σπιτιών των μεσαίων και χαμηλών στρωμάτων με βάση τις αρχικές προτάσεις. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν και κατά την επικοινωνία Τσίπρα-Γιούνκερ.

Αν δεν ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ κατά το αυριανό Eurogroup, ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να είναι αποφασισμένος να μεταφέρει τη διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται στη Μάλτα την ερχόμενη Τετάρτη, οδηγώντας τις διαπραγματεύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

 

Πηγή: news247.gr


efm_728x90