05/11/2015
Πυρετώδεις οι διεργασίες προκειμένου να κλείσουν τα ζητήματα εν όψει του Eurogroup

 

Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους εκπροσώπους των δανειστών, προκειμένου να κλείσουν τα ζητήματα - αγκάθια των «κόκκινων» δανείων και του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση εν όψει του Eurogroup. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε συμβιβασμό και το Μέγαρο Μαξίμου θέλει η συμφωνία να έχει επιτευχθεί το αργότερο έως αύριο, Παρασκευή.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των δανειστών, ενώ δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και νέα σήμερα, Πέμπτη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βασικά σενάρια για τα δύο ζητήματα έχουν «κλειδώσει», με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται σε έξτρα φορολόγηση στα τυχερά παιχνίδια ως ισοδύναμο στο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και σε συμβιβαστική θέση στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων σε ό,τι αφορά την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, βάσει της συμβιβαστικής πρότασης θα καλύπτεται περί το 65% των δανειοληπτών, έναντι του 72% που ήταν η αρχική θέση της κυβέρνησης και 40% που αντιπρότειναν οι εταίροι.

Η νέα πρόταση προβλέπει την εξαίρεση της κύριας κατοικίας από τη ρευστοποίηση της υπόλοιπης περιουσίας εφόσον η αντικειμενική αξία είναι 180.000 ευρώ (200.000 ήταν η αρχική θέση της Αθήνας έναντι 120.000 των εταίρων) και το ύψος του εισοδήματος στα 35.000 ευρώ (έως 24.000 ευρώ για οικογένεια με τρία παιδιά ζητούν οι εταίροι).

Η πρόταση αυτή δεν έχει γίνει πλήρως αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών και η διαπραγμάτευση πρόκειται να συνεχιστεί τις επόμενες ώρες.

Σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτείνει ως ισοδύναμο έναν επιπλέον φόρο 5% σε τυχερά παιχνίδια. Ειδικότερα, πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιβληθεί αύξηση 5 λεπτών στη στήλη στο ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ. Από την αύξηση αυτή, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν έσοδα της τάξης των 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση αυτή φαίνεται ότι γίνεται αποδεκτή από τους εκπροσώπους των δανειστών.

Κατόπιν αυτών, στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία ότι τα ζητήματα αυτά θα κλείσουν μέσα στο επόμενο 24ωρο και τη Δευτέρα το Eurogroup θα δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90