05/11/2015
Ντράγκι: Κοινό πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων χρειάζεται η Ευρωζώνη

 

Η ευρωζώνη οφείλει να καθιερώσει ενιαίο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι η αποτυχία συμφωνίας σε αυτή τη μεταρρύθμιση έχει υπονομεύσει την Νομισματική Ένωση.

Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι διαμήνυσε ότι μία αποτυχία να θεσπισθεί κοινό δίχτυ ασφάλειας για τις καταθέσεις διακινδυνεύει μία επανάληψη των λαθών που έγιναν στον «θεσμικό σχεδιασμό» όταν καθιερώθηκε το ευρώ.

«Οι καταθέσεις, που αποτελούν την πιο διαδεδομένη μορφή χρήματος, πρέπει να εμπνέουν το ίδιο επίπεδο εμπιστοσύνης, όπου και αν έχουν γίνει», δήλωσε ο Ντράγκι. «Όταν η κατάσταση γίνεται πιο πιεστική, οι καταθέτες πρέπει να απολαμβάνουν την ίδια προστασία, όπου και αν είναι εγκατεστημένοι» πρόσθεσε.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντράγκι έχει ζητήσει τέτοια κίνηση, η προειδοποίησή του ασκεί πίεση στη Γερμανία και άλλες χώρες να σπάσουν ένα αδιέξοδο ετών, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters. Το Βερολίνο δεν θέλει οι γερμανικές τράπεζες να καλύπτουν ζημιές τραπεζών άλλων χωρών.

Ο Επίτροπος για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, Τζόναθαν Χιλ, δήλωσε ότι θα καταβάλει νέα προσπάθεια για να επιτύχει συμφωνία σε ένα νέο πλαίσιο προστασίας των καταθέσεων που θα βασίζεται σε μία «διαδικασία αντασφάλισης».

Τα σχόλια αυτά, σημειώνει το Reuters, γίνονται λίγες μόνο ημέρες μετά τα stress tests των ελληνικών τραπεζών που έδειξαν ότι τα επισφαλή δάνεια φθάνουν σχεδόν το 50%.

Οι νέοι κανόνες που θα ισχύσουν από την αρχή του νέου έτους θα καθιστούσαν δυνατό το «κούρεμα» σε καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, εφόσον μία τράπεζα στην Ελλάδα ή άλλη χώρα έχουν πρόβλημα, αναφέρει το Reuters.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90