02/11/2015
Η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αρχίζει

 

Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών επιδίδονται από σήμερα οι συστημικές τράπεζες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ, την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΑΜΚ, που πρόκειται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.

Οι τράπεζες έχουν προθεσμία να αποστείλουν τα σχέδιά τους στην ΕΚΤ το αργότερο μέχρι την Παρασκευή. Μετά την έγκριση των capital plans θα προκύψει και ο τελικός λογαριασμός για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ).

Ταυτόχρονα, οι τράπεζες ξεκινούν τον τελικό γύρο συζητήσεων και συναντήσεων με ξένους επενδυτές που ήδη κατέχουν θέσεις στα χαρτοφυλάκια τους, αλλά και νέους.

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι τράπεζες έχουν ήδη εξασφαλίσει τα κεφάλαια που προκύπτουν από τα βασικά σενάρια των stress tests και επιδιώκουν (τουλάχιστον δύο εξ αυτών) να καλύψουν και μέρος του δυσμενούς σεναρίου.

Οι διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με δηλώσεις τους αμέσως μετά τα αποτελέσματα συνολικής αξιολόγησης από την ΕΚΤ, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν και την προετοιμασία που έχει προηγηθεί θα καλυφθούν από τον ιδιωτικό τομέα τα κεφάλαια που πρέπει, ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής τους.

Το σχέδιο της πράξης υπουργικού συμβουλίου για την ανακεφαλαιοποίηση που θα αφορά ειδικότερα θέματα της σχετικής διαδικασίας και θα ανακοινωθεί σήμερα, Δευτέρα, οριστικοποιήθηκε χθες στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΚΥΣΟΙΠ κατέληξε στην αναλογία 25% μετοχές – 75% CoCos για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για την αναλογία των κοινών μετοχών και των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos), βάσει της οποίας το ΤΧΣ θα καλύψει το μέρος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που δεν θα καλυφθεί από ιδιώτες.

Συγκεκριμένα η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ προβλέπει:

- Σε περίπτωση που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) συμμετέχει στη διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 (δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή και το ΤΧΣ συμμετέχει στην κάλυψη των αναγκών μόνο του δυσμενούς σεναρίου), τότε:

το 25 % της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε κοινές μετοχές και

το 75% της κεφαλαιακής ενίσχυσης θα αφορά σε υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos)

- Σε περίπτωση που το ΤΧΣ χορηγεί την κεφαλαιακή ενίσχυση του άρθρου 7 του ν. 3864/2010 κατ' εφαρμογή του άρθρου 6Β του ίδιου νόμου, δηλαδή εφόσον οι βασικές κεφαλαιακές ανάγκες δεν καλύπτονται από ιδιωτική συμμετοχή, τότε οι ανάγκες αυτές καλύπτονται ως εξής:

με κοινές μετοχές μέχρι το ύψος του ποσού που απαιτείται για να καλυφθούν ζημίες που το ίδρυμα έχει ήδη υποστεί ή είναι πιθανό να υποστεί στο εγγύς μέλλον,

κατά 25% με κοινές μετοχές και κατά 75% με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) για το εναπομείναν ποσό που θα αντιστοιχούσε σε προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.

- Σε ό,τι αφορά τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου, όπου αυτές υπάρχουν, σε περίπτωση συμμετοχής του ΤΧΣ στην κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία καταμερισμού της επιβάρυνσης (burden sharing), σύμφωνα με την προκύπτουσα αποτίμηση όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΥΣΟΙΠ, η κυβέρνηση καλεί τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενθαρρύνουν και να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή και εγχώριων επενδυτών κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Κατόπιν αυτών, η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης αίρει οποιαδήποτε συζήτηση περί κουρέματος καταθέσεων και ανοίγει τον δρόμο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

 

Πηγή: in.gr


efm_728x90