31/10/2015
Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου είναι πολυάριθμοι και υψηλά αμειβόμενοι αναφέρει ο ΣΕΒ

 

Ειδική αναφορά στο μεγάλο πλήθος αλλά και στο υψηλές συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων έκανε -μεταξύ άλλων - ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικής συγκυρίας το οποίο εξέδωσε χθες.

Συγκεκριμένα αναφέρεται πως "οι συνταξιούχοι του δημοσίου που πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) είναι και πολυάριθμοι και λαμβάνουν συγκριτικά με τον ιδιωτικό τομέα υψηλές συντάξεις".

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει ο ΣΕΒ αν και ο αριθμός των συντάξεων του Δημοσίου αποτελούν μόλις το 10,4% του συνόλου των συντάξεων, απορροφούν το 20,5% της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Την ίδια στιγμή, η μέση σύνταξη που δίνει το ΓΛΚ ανέρχεται σε 1017 ευρώ έναντι των 743 εκατ. ευρώ που δίδει ο ΟΑΕΕ και των 707 ευρώ που δίδει το ΙΚΑ.

"Την ίδια ώρα", σημειώνεται από τους συντάκτες του δελτίου του ΣΕΒ πως "ο κορμός των συνταξιούχων του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ λαμβάνει πολύ χαμηλότερες συντάξεις ενώ οι χαμηλές συντάξεις του ΟΓΑ πρέπει να αξιολογούνται υπό το πρίσμα των χαμηλών εισφορών που έχει καταβάλλει η πλειοψηφία των συνταξιούχων του ταμείου.

Η αναλογία τους στις συνολικές δαπάνες είναι αισθητά μεγαλύτερη της συμμετοχής των συνταξιούχων του Δημοσίου στο σύνολο των συνταξιούχων. Το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι του Δημοσίου και οργανισμών του ευρύτερου δημοσίου τομέα μετέχουν παραδοσιακά δυσανάλογα στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, την ώρα που οι χαμηλές αλλά πολυάριθμες συντάξεις του ΟΓΑ καταβάλλονται αυστηρά σε πολίτες άνω των 65 ετών, σημαίνει ότι στην πράξη οι νεότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν σημαντικά ψηλότερες συντάξεις από τους πιο ηλικιωμένους".

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90