30/10/2015
Την επόμενη εβδομάδα ανατίθεται το Eurogroup που θα αποφασίσει για τη δόση

 

Την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η καταρχήν απόφαση των δανειστών για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ με τον πρόεδρο του Euroworking Group Τόμας Βίζερ. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίαζε χθες στις Βρυξέλλες δεν ήταν σε θέση να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ, καθώς για τους δανειστές εξακολουθεί να εκκρεμεί η εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. «Εχουμε ακόμα λίγο δρόμο μπροστά μας. Ισως είμαστε έτοιμοι σε μία εβδομάδα για την εκταμίευση», δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Λίγο πριν από τη συνεδρίαση του EWG, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ, επεσήμανε πως υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και πως η σύνταξη της «έκθεσης συμμόρφωσης» από τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να ολοκληρωθεί «σύντομα».

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, τα δύο μεγαλύτερα αγκάθια της αξιολόγησης του πρώτου πακέτου των προαπαιτουμένων παραμένουν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας και το Ασφαλιστικό. Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται πως είναι εφικτή η επίτευξη συμβιβασμού και στα δύο αυτά ζητήματα και μάλιστα σύντομα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές, ο συμβιβασμός καλό θα ήταν να επέλθει πριν από το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου.

Αγώνας δρόμου

Από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, η Αθήνα θα πρέπει να τρέξει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν, ούτως ώστε στη συνέχεια η Επιτροπή να συντάξει τη λεγόμενη «έκθεση συμμόρφωσης», τονίζουν στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ακόμα και αν ορισμένα προαπαιτούμενα δεν εφαρμοστούν πλήρως, ή και καθόλου, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη της τη συνολική εικόνα της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί. Αν η Επιτροπή αποτιμήσει ότι σε γενικές γραμμές υπάρχει συμμόρφωση με το πρόγραμμα, τότε το ΕWG θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ, την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη θα επισκεφθεί την Αθήνα ο επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί. Οπως ανέφερε η εκπρόσωπός του, Α. Μπράιτχαρτ, ο Γάλλος επίτροπος θα συναντηθεί με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές και θα ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του προγράμματος. Η επικείμενη άφιξη του Π. Μοσκοβισί στην Αθήνα έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη, αλλά και του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Εκτός από την οικονομία και την εφαρμογή του προγράμματος, το Προσφυγικό αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων του Π. Μοσκοβισί με την κυβέρνηση.

Η Αθήνα όπως και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένουν από την Κομισιόν ελαστικότητα στα δημόσια οικονομικά τους, λόγω της προσφυγικής κρίσης και του βάρους που συνεπάγεται στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

 

Πηγή: ethnos.gr


efm_728x90