29/10/2015
Αναπόφευκτο θεωρεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους η Deutsche Bank

 

Αναπόφευκτο θεωρεί το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους η Deutsche Bank, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που –κατά την Bild– στηρίζεται σε εσωτερικό απόρρητο έγγραφο της Deutsche Bank, το «κούρεμα» του χρέους πρέπει να είναι της τάξεως των 200 δισ. ευρώ.

«Το “κούρεμα” χρέους για την Αθήνα θα έρθει και θα είναι ακριβό», αναφέρει η Bild, επικαλούμενη τις εκτιμήσεις αναλυτών της Deutsche Bank, που η εφημερίδα υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή της.

Το έγγραφο της γερμανικής τράπεζας, όπως γράφει η Bild, αναφέρει ότι «βάσει εσωτερικών υπολογισμών της τράπεζας, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank εκτιμούν ότι θα πρέπει να χαριστούν στην Ελλάδα ώς το τέλος του έτους περίπου 200 δισ. ευρώ χρέους».

Το ποσό αυτό επιμερίζεται σε περίπου 700 ευρώ για κάθε κάτοικο της Ευρωζώνης, σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο της τράπεζας, αναφέρει το δημοσίευμα της Bild. «Ως το τέλος του έτους το χρέος της Ελλάδας θα φθάσει περίπου τα 340 δισ., δηλαδή το 200% του ελληνικού ΑΕΠ, ενώ θα είναι 140% περισσότερο απ’ ό,τι επιτρέπουν οι ευρωπαϊκές Συνθήκες και σημαντικά περισσότερο απ’ ό,τι μπορεί η χώρα να αποπληρώσει στο μέλλον», συνεχίζει το δημοσίευμα και υποστηρίζει ότι κανένας οικονομολόγος δεν πιστεύει πλέον πως η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το «βουνό χρέους» με τις δικές της δυνάμεις.

Ο Λούντερ Γκέρκεν, επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEP), δηλώνει στην Bild: «Η οικονομία της Ελλάδας είναι κατεστραμμένη... Ενα “κούρεμα” χρέους είναι οικονομικά αναπόφευκτο».

Η γερμανική ταμπλόιντ προσθέτει, πάντως, ότι το εάν θα φτάσουμε πράγματι σε ένα «κούρεμα» χρέους αποτελεί λιγότερο οικονομική και περισσότερο πολιτική απόφαση και αναφέρει ότι αυτή η απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του έτους, κατόπιν διαβουλεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές.

 

Πηγή: kathimerini.gr


efm_728x90