29/10/2015
Διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες για πλειστηριασμούς και ΦΠΑ στην εκπαίδευση

 

Με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη να εκπροσωπεί, σύμφωνα με πληροφορίες, την Ελλάδα στη σημερινή κρίσιμη σύνοδο του Euro Working Group στις Βρυξέλλες, συνεχίζει η κυβέρνηση την προσπάθειά της  για την εύρεση πολιτικής λύσης ώστε να γίνει εφικτή η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ της 1ης υποδόσης.

"Στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση υπάρχει μεν πρόοδος, δεν είναι όμως επαρκής", εκτιμούν από την άλλη πλευρά πηγές των θεσμών, καταγράφοντας τα αγκάθια στους πλειστηριασμούς, στον ΦΠΑ, στα φαρμακεία και σε άλλα προαπαιτούμενα του 1ου πακέτου (είχαν προθεσμία στις 15/10 για να ολοκληρωθούν). Θεωρούν πλέον ως κατ' ελάχιστο αναγκαίο στόχο την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ  πριν το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, θεωρώντας όμως ότι σήμερα "πράσινο φως" δεν μπορεί να δοθεί, με την ελληνική πλευρά ωστόσο, να διατηρεί κάποιες ελπίδες για "θετική" έκβαση και ταχύτερη λήψη απόφασης.

Προς το σκοπό αυτό οι δανειστές... περιμένουν σήμερα τα νομοσχέδια για τις τράπεζες και τα "συμπληρωματικά" προαπαιτούμενα, που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή με διατάξεις για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, την ενέργεια και άλλα πεδία.

Τα νομοσχέδια, μαζί με πλειάδα εφαρμοστικών διατάξεων που  έρχονται μέσω εγκυκλίων και υπουργικών αποφάσεων, τίθενται εν γνώσει των επιτελών των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. 

Η σύνοδος EWG

Στο EWG θα αποτιμηθεί η πρόοδος του ελληνικού προγράμματος (σ.σ η διαπραγμάτευση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχιζόταν στην Αθήνα όλες τις προηγούμενες ημέρες).

Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκταμιεύσει τα 2 δισ. ευρώ του 1ου πακέτου  των 48/49 προαπαιτούμενων αλλά και να κλειδώσει το 2ο πακέτο που συνδέεται με το 1 δισ. ευρώ (σ.σ. αμφότερα είναι τα υπόλοιπα της δόσης του Αυγούστου). Και τούτο όχι μόνο για να προωθηθεί η 1η αξιολόγηση και όσα συνδέονται με αυτή, αλλά και για να αρχίσει  η ροή χρηματοδότησης προς τα κρατικά ταμεία Μία θετική εισήγηση/εκταμίευση πριν από τη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ στις 9/11 θεωρείται ότι θα ισχυροποιήσει την ελληνική πλευρά και για τις διεκδικήσεις της σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση, το χρέος το μεταναστευτικό, και τα υπόλοιπα ανοικτά μέτωπα.

Οι  ταμειακές ανάγκες

Τα  λεφτά είναι αναγκαία και για τα κρατικά ταμεία. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι ακόμη δεν υπάρχει άμεσο ουσιαστικό ταμειακό πρόβλημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιστώθηκαν από το ΓΛΚ τα κονδύλια για την κάρτα σίτισης (16 εκατ ευρώ), ενώ για τις 5/11 έχει οριστεί τελικά η πληρωμή των οικογενειακών επιδομάτων.

Σημειώνουν όμως  ότι η χρονοκαθυστέρηση στις δόσεις  συνολικού ύψους 8,7 δισ. ευρώ που δικαιούται στα... χαρτιά η Ελλάδα φέτος, δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Αναγκάζει σε σχέδιο "εξοικονόμησης" πληρωμών που δεν είναι "αναγκαίες" με "φόντο" τις τρεις δόσεις προς το ΔΝΤ που λήγουν τον Δεκέμβριο και απαιτούν 1,2 δισ. ευρώ από τα – ελλειμματικά φέτος – κρατικά ταμεία.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90