27/10/2015
Συμβιβασμό στα «κόκκινα» δάνεια επιζητά η ελληνική κυβέρνηση

 

Αμετακίνητος στη σκληρή στάση, που επί της ουσίας μεταφέρει τις πιέσεις των δανειστών στην Αθήνα, εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Β. Ντομπρόβσκις και κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου. Τις θέσεις αυτές εξάλλου είχε παρουσιάσει νωρίτερα στις συναντήσεις του με τους υπουργούς που χειρίζονται τα ανοιχτά μέτωπα με τους δανειστές και συγκεκριμένα τους Γ. Σταθάκη, Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Κατρούγκαλο.

Εξερχόμενος του Μαξίμου ο κ. Ντομπρόβσκις χαρακτήρισε τη συνάντηση ως ιδιαίτερα θετική και εποικοδομητική, αναφέροντας ότι με τον πρωθυπουργό συζήτησε τη χρηματοδότηση της χώρας από τον ESM, την επιτάχυνση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και την τεχνική βοήθεια προς τη χώρα για την υλοποίηση του προγράμματος. Επισήμανε πως όσο πιο πιστά τηρήσει η Ελλάδα το πρόγραμμα, τόσο γρηγορότερα θα έλθει η ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα θα δοθεί και ένα θετικό σήμα στον ελληνικό λαό, αλλά και στους επενδυτές, ενώ υπογράμμισε ότι έλαβε την ξεκάθαρη δέσμευση του πρωθυπουργού για πιστή τήρηση των δεσμεύσεων.

Ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεκαθάρισε ότι πρέπει να γίνει αμέσως μετά την αξιολόγηση, ως τις 15 Νοεμβρίου και σίγουρα εντός του έτους. Η σκληρή αυτή θέση του Ντρομπρόβσκις απογοήτευσε την ελληνική πλευρά, διότι περίμενε αποσύνδεση της αξιολόγησης από την ανακεφαλαιοποίηση. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε για το Προσφυγικό σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα χορηγήσει στην Ελλάδα 5,9 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισή του.

Υποδεχόμενος τον κ. Ντρομπρόβσκις, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μετά τις συναντήσεις του με τους υπουργούς «έχει κατανοήσει την κατάσταση στην Ελλάδα», σχολιάζοντας πως «οι στιγμές είναι σημαντικές και αυτή τη φορά θα έχετε όλα τα δεδομένα».

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, ο πρωθυπουργός επισήμανε καταρχήν ότι η Ελλάδα σηκώνει πολύ βάρος σε σχέση με το Προσφυγικό και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και από την Ε.Ε. και από τους Θεσμούς. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα πολιτικής σταθερότητας για την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ορισμένα μέτρα, όπως τα «κόκκινα» δάνεια, πλήττουν την κοινωνική συνοχή και επιβαρύνουν τις αντοχές της κοινωνίας.

«Κόκκινα» δάνεια

Την έναρξη νέου γύρου διαπραγματεύσεων, σκληρών και χωρίς χρονικό περιθώριο, για το καυτό θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς σηματοδότησαν οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο Λετονός αντιπρόεδρος στη διάρκεια χθεσινών συναντήσεων που είχε με τον κ. Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, έστειλε σαφές μήνυμα για την ανάγκη ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», καθώς επίσης και ό,τι απαιτείται «συνεπής εφαρμογή του προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο πρόβλημα που εμποδίζει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αυτό των πλειστηριασμών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Έχουμε διαφορετικές απόψεις, για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα».

Κυβερνητικές πηγές διευκρίνιζαν ότι «η ελληνική πλευρά όταν εννοεί έντιμο συμβιβασμό, εννοεί την υιοθέτηση της γνωστής πρότασης για τη θέσπιση συγκεκριμένων ορίων που θα εξαιρούν από τους πλειστηριασμούς το 74% των περιπτώσεων της πρώτης κατοικίας. Η κυβέρνηση δέχτηκε την τροποποίηση του νόμου Κατσέλη αλλά και την καθιέρωση εισοδηματικών, περιουσιακών ορίων, καθώς και ύψος οφειλών. Θεωρούμε ότι η πρότασή μας είναι αυτή που θα πρέπει να προχωρήσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο εξήγησε και πάλι ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και για αυτό απαιτείται η υιοθέτηση της πρότασης της κυβέρνησης».

Σε δηλώσεις του ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε και αυτός για συμβιβαστική λύση, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα υποχωρητικός: «Η διαφορά που έχουμε στο θέμα αυτό, είναι πόσο ευρεία θα είναι η κάλυψη και η προστασία που θα προσφέρεται. Ξέρετε πως η άποψη των θεσμών και της Κομισιόν είναι πως θα πρέπει στην περίπτωση των κόκκινων δανείων να προστατευθούν τα νοικοκυριά τα οποία πραγματικά έχουν ανάγκη. Αλλά όπως είπε και ο κ. Τσακαλώτος, υπάρχει βούληση να βρούμε μια λύση συμβιβαστική, η οποία θα ικανοποιεί όλα τα μέρη. Είναι ένα θέμα το οποίο έχουμε συζητήσει και έχουμε αντιμετωπίσει και με άλλα κράτη-μέλη και πρέπει να σας πω ότι στην περίπτωση των κόκκινων δανείων η λύση που προκρίνουμε είναι η στοχευμένη στήριξη για τα νοικοκυριά τα οποία περισσότερο βρίσκονται σε κίνδυνο. Η δουλειά στο επίπεδο αυτό θα συνεχιστεί και είμαι αισιόδοξος πως θα βρεθεί λύση», κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μ. Σάλλας: «Οχι» στον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας

Κατά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας τάχηκε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας. Ο επικεφαλής του ομίλου Πειραιώς σημείωσε ότι οι πλειστηριασμοί είναι κοινωνικά άδικοι και πως παράλληλα προκαλούν ζημία στις τράπεζες. Ο κ. Σάλλας και στο πρόσφατο παρελθόν είχε ταχθεί εναντίον των πλειστηριασμών, ενώ αξίζουν υπενθύμισης τα προγράμματα της Τράπεζας Πειραιώς για όσους δανειολήπτες ενέπτιπταν στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015 περί ακραίας φτώχειας. Ο κ. Σάλλας είπε ότι «για να μην πάμε στο άλλο άκρο, θα μπορούσε όσο διαρκεί η κρίση, ακόμα και αυτοί που έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος, να πληρώνουν κάτι μικρό και συμβολικό, πάντοτε μιλώντας για την πρώτη κατοικία.

Ας πούμε 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου μπορεί να καταβάλλεται για να υπάρχει δίκαιη αντιμετώπιση έναντι εκείνων που νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση». Επιπλέον, ερωτηθείς για την επιμονή της τρόικας όσον αφορά τους πλειστηριασμούς απάντησε ότι πιστεύει ότι η «επιδίωξή τους είναι ο περιορισμός του ''ηθικού κινδύνου'' (moral hazard)». Σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα για την Τράπεζα Πειραιώς, απάντησε ότι: «Εδώ και αρκετές εβδομάδες έχει ξεκινήσει επικοινωνία με σημαντικό αριθμό διεθνών θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι έχουν αξιολογήσει σε βάθος τη χρηματοοικονομική θέση της τράπεζας και τις προοπτικές της. Με δεδομένο το ισχυρό αυτό ενδιαφέρον, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία ότι θα υπερκαλυφθεί η απαιτούμενη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, στις όποιες κεφαλαιακές ανάγκες προκύψουν με βάση το βασικό σενάριο του stress test».

Διαφορετικές απόψεις

«Έχουμε διαφορετικές απόψεις, για τον νόμο Κατσέλη και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας έντιμος συμβιβασμός σε αυτό το θέμα», τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Μεσαία τάξη

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, το οικονομικό επιτελείο εξήγησε και πάλι ότι «η οικονομική κρίση στην Ελλάδα έχει χτυπήσει και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα και γι' αυτό απαιτείται η υιοθέτηση της πρότασης της κυβέρνησης». Σε δηλώσεις του ο κ. Ντομπρόβσκις μίλησε και αυτός για συμβιβαστική λύση, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα υποχωρητικός.

 

Πηγή: imerisia.gr


efm_728x90