27/10/2015
Καθηστερήσεις στην αξιολόγηση, ανακεφαλαιοποίηση και διαθέσιμα

      

Η κυβέρνηση επιχειρεί να επιταχύνει την εφαρμογή των "συμφωνημένων" προαπαιτούμενων σχεδιάζοντας σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικές συσκέψεις για την οριστικοποίηση του νέου εφαρμοστικού νόμου και την αποτύπωση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση.

Με ορατό όμως πλέον το ενδεχόμενο να υπάρξει  χρονοκαθυστέρηση, κάνει και το ταμειακό της "κουμάντο"  για να διασφαλίσει τις πληρωμές των μισθών, των συντάξεων και των δόσεων προς το ΔΝΤ του Δεκεμβρίου χωρίς την έλευση των δόσεων που έχουν θεωρητικά προβλεφθεί για φέτος  από την σύμβαση με τον ESM (σ.σ  2 συν 1 δισ. ευρώ υπόλοιπο του Αυγούστου και 5,7 δισ. ευρώ επιπλέον μετά την πρώτη αξιολόγηση).

Τις ασφυκτικές προθεσμίες που δημιουργεί η χρονοκαθυστέρηση στα προαπαιτούμενα, αλλά και τις "κοκκινες γραμμές" των θεσμών αποτύπωσε χθες  ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κατά  την επίσκεψή του στην Αθήνα που συνεχίζεται σήμερα. Ο Dombrovskis  συνέδεσε την ανακεφαλαιοποίηση άρρηκτα με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Έκανε επίσης σαφές ότι οι θεσμοί δεν συνδέουν το μεταναστευτικό με δημοσιονομικές "διευκολύνσεις" αλλά μόνο με άμεσες χρηματοδοτήσεις (αναγγέλθηκαν χθες επιπλέον 5,7 εκατ ευρώ βοήθειας), ενώ έδωσε τέλος στις (περιορισμένες) προσδοκίες για παράταση του ΕΣΠΑ ώστε να μην χαθούν φέτος κονδύλια από το πρόγραμμα που λήγει.

Οι πλειστηριασμοί του Ν Κατσέλη αναδεικνύνονται στην "κορωνίδα" των διαφωνιών του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων που θεωρητικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το κρίσιμο EWG της Πέμπτης. "Δεν χρειάζεται να είμαστε δογματικοί" φέρεται να επισήμανε ο Αντιπρόεδρος μετά την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκφράζοντας τη πεποίθηση ότι μπορούν οι δυο πλευρές μέσω της διαβούλευσης να βρουν σύντομα λύση. Και ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε μετά το ραντεβού με τον Αντιπρόεδρο σε "έντιμο συμβιβασμό" στο ζήτημα αλλά ο Dombrovskis  ανέφερε  μεν ότι "είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση” αλλά επισήμανε  από την άλλη πλευρά ότι "υπάρχουν  ακόμη κάποιες διαφορές” και ότι οι θεσμοί ζητούν να επικεντρωθεί η προστασία στα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο….

Έρχεται ο  "διορθωτικός" εφαρμοστικός

"Επιχειρούμε να έχουμε όσο το δυνατό καλύτερο πρόσωπο"  για να διαπραγματευθούμε τα ανοικτά μέτωπα επισήμανε κυβερνητική πηγή. Πληροφορίες αναφέρουν ότι  είναι έτοιμο προς κατάθεση στη Βουλή με την "βούλα" των θεσμών το "διορθωτικό" εφαρμοστικό, πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνει διατάξεις για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, την ενέργεια και άλλα πεδία. Ουσιαστικά πρόκειται για τις τροποποιήσεις στο πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή προ ημερών, ώστε να συναινούν οι παρεμβάσεις με τους "αστερίσκους" των θεσμών. Ωστόσο, απομένει ερώτημα αν θα περιλαμβάνει, στην τελική του μορφή  και τα ακανθώδη θέματα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση ή της ανακεφαλαιοποίησης.

Η κατάθεσή του στη Βουλή επιχειρείται πριν  από  το EWG της Πέμπτης που θεωρητικά θα ενέκρινε τα 2 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης και θα οριστικοποιούσε το δεύτερο πακέτο προπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ και της εκκίνησης  της πρώτης αξιολόγησης. Ωστόσο, η θετική απόφαση από το EWG  προϋποθέτει  τη συγγραφή της εισήγησης των θεσμών προς το EWG.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90