26/10/2015
Πώς ορίζονται οι άγνωστοι της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών

 

Στην τελική ευθεία για την έναρξη της ανακεφαλαιοποίησής τους μπαίνουν αυτή την εβδομάδα οι τράπεζες, με κομβικά σημεία αφενός την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τη λειτουργία του ΤΧΣ και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, αφετέρου τη γνωστοποίηση του ύψους των νέων κεφαλαιακών αναγκών.

Το νομοσχέδιο της ανακεφαλαιοποίησης δεν αποκλείεται να παρουσιαστεί και σήμερα προκειμένου να ψηφιστεί την Τετάρτη, ώστε να έχει προηγηθεί των ανακοινώσεων του SSM για το αποτέλεσμα του stress test και τον "λογαριασμό" της ανακεφαλαιοποίησης που αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, την αμέσως επόμενη εβδομάδα, και συγκεκριμένα από τις 2 μέχρι τις 4 Νοεμβρίου, οι τράπεζες θα προβούν στις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων β΄ και γ΄ τριμήνου 2015 ώστε να είναι έτοιμες να ανοίξουν τα βιβλία προσφορών για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από τους ιδιώτες επενδυτές.

Οι επαφές με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα ξεκίνησαν εκ νέου την προηγούμενη εβδομάδα μετά τα τελευταία ραντεβού που είχαν οι τράπεζες με τον SSM στις 14 και 15 Οκτωβρίου, στα οποία ενημερώθηκαν για το "πόρισμα" του stress test και υπέβαλαν τις προτάσεις – ενστάσεις τους. Ουσιαστικά το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών "κλείδωσε" στις 18 Οκτωβρίου και, όπως είχε γράψει το Capital.gr, κατά το μέρος των κεφαλαίων που θα κληθούν να βρουν οι τράπεζες από ιδιώτες επενδυτές το "κονδύλι" ανέρχεται σε 5,5 – 6 δισ. ευρώ.

Το δεδομένο αυτό θέτει σε πιο συγκεκριμένο πλαίσιο τις παρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι τραπεζίτες στους ξένους επενδυτές, ενώ έχοντας ανά χείρας και τα οικονομικά  αποτελέσματα εξαμήνου και εννεαμήνου την ερχόμενη εβδομάδα, η κάθε τράπεζα θα μπορέσει να "κλείσει" τους νέους ιδιώτες μετόχους της στη βάση ενός ολοκληρωμένου story. 

Οι διαδικασίες για την ανακεφαλαιοποίηση αναμένονται ταχύτατες και δεν αποκλείεται ακόμα και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, η Τράπεζα Πειραιώς, κατά τις πληροφορίες, να "εγκαινιάσει" τη διαδικασία του book building. Η διαδικασία του book building για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την οποία είχε αποκαλύψει το Capital.gr, απαιτεί χρονικά μόνο μία γενική συνέλευση των μετόχων εντός 7 ημερών που θα εγκρίνει τη συγκέντρωση των κεφαλαίων από τις αγορές, καθώς και ένα ενημερωτικό δελτίο που θα εγκρίνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Εν μέσω των διαδικασιών αυτών, οι τράπεζες αναμένεται να λάβουν και τις απαντήσεις του SSM και της DGComp επί των πλάνων αναδιάρθρωσης που έχουν υποβάλει και από τα οποία θα κριθεί το κατά πόσον θα μπορέσει να καλυφθεί κεφαλαιακά μέρος των επιπλέον αναγκών του δυσμενούς σεναρίου του stress test.

Αυτό τυπικά θα είναι το τελευταίο κομμάτι στο "παζλ" της ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο θα στηθεί με τον αναμενόμενο νόμο για το ΤΧΣ και το πλαίσιο της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90