26/10/2015
Άμεση παρέμβαση των Βρυξελλών στο ασφαλιστικό

 

Μόνο... εθιμοτυπική δεν θα είναι η σημερινή συνάντηση μεταξύ του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis και του Υπ. Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.

Το ασφαλιστικό είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα "αγκάθια" (μαζί με το ΦΠΑ και τους πλειστηριασμούς της α΄ κατοικίας) της τρέχουσας αλλά και της… επόμενης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Το Υπ. Εργασίας έχει καταθέσει στους εκπροσώπους των δανειστών στις 21 και 23 Οκτωβρίου στην Αθήνα  τις γενικές αρχές του νέου Συνταξιοδοτικού μαζί και μία πρώτη "ποσοσοτικοποίησης" των μέτρων αντίστοιχα που πρέπει να ληφθούν για να εξοικονομηθούν κονδύλια στο 1,9% του ΑΕΠ ή 3,5 δισ. ευρώ (σ.σ. 11% των σημερινών δαπανών) από φέτος μέχρι το 2018.

Κύκλοι του Υπ. Εργασίας ανέφεραν στο Capital.gr πως κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο υπάρχει η αίσθηση πως το ΔΝΤ –το οποίο θεωρεί την αναδιάρθρωση του Ασφαλιστικού ως όρο για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -δείχνει μεγαλύτερη συγκατάβαση προς τις ελληνικές θέσεις για το νέο Συνταξιοδοτικό σε σχέση με την Κομισιόν.

Σύμφωνα με κορυφαίους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπ. Εργασίας, βασικά στοιχεία της ελληνικής πρότασης είναι:

· μία εθνική σύνταξη-θεμέλιο για όλες τις συντάξεις στο 60% του κατώτατου μισθού (390 ευρώ έναντι 485 ευρώ που είναι σήμερα η βασική, δηλαδή στο 82% του κατώτατου μισθού), μέσω της οποίας γίνεται προσπάθεια να "διασωθεί" το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ). Κάθε παραπάνω ευρώ στην εθνική σύνταξη θα προστίθεται ανάλογα με τις ασφαλιστικές εισφορές του κάθε ασφαλισμένου.

· εκ νέου υπολογισμός όλων των συντάξεων με βάση το εισόδημα, με χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης στους υψηλούς μισθούς και υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης στους χαμηλούς μισθούς. Ο εκ νέου υπολογισμός θα αφορά όχι μόνο τις μελλοντικές αλλά και τις σημερινές συντάξεις. Τα χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης  στους υψηλούς μισθούς ενδέχεται να να οδηγήσουν σε μειώσεις ακόμα έως 30%-40% (πχ σε όσους παίρνουν πάνω από 2500 ευρώ σύνταξη)

· ενσωμάτωση της επικουρικής σύνταξης στην κύριας με παράλληλη μείωση της επικουρικής μεσοσταθμικά κατά 5%

· ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων με επικρατέστερο σενάριο την συγχώνευση ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ, την ενσωμάτωση στο ΙΚΑ των τομέων του Δημόσιου και του ΕΤΕΑ αλλά και των ταμείων πρόνοιας (ΤΠΔΥ, ΤΑΠΙΤ) και τη διατήρηση της αυτονομίας του ΝΑΤ και του ΟΓΑ.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90