24/10/2015
Ψάχνουν από άλλα ταμεία για τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου

 

Από την είσπραξη οφειλών του ΕΤΕΑ και του ΕΟΠΥΥ προς το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ευελπιστούν στο υπουργείο Εργασίας ότι θα καταφέρουν να καταβάλουν στο 100% τα μερίσματα 230 χιλιάδων συνταξιούχων του δημοσίου το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του capital.gr το υπουργείο εργασίας πιέζει τις διοικήσεις του ΕΤΕΑ και του ΕΟΠΥΥ να καταβάλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερα ποσά από τις οφειλές τους προς το ΜΤΠΥ τις αμέσως επόμενες ημέρες προκειμένου να κλείσει τρύπα 15-20 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του παραπάνω ταμείου και έτσι να μη μειωθούν κατά 50% περίπου τα μερίσματα ( ενός τύπου επικουρικής σύνταξης του Δημοσίου) που πρέπει να καταβληθούν στις 29 Οκτωβρίου.

Ίδιο έλλειμμα, δηλαδή 15-20 εκατ. ευρώ αναμένεται να υπάρχει στο ΜΤΠΥ και τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Τα ελλείμματα αυτά, δημιουργήθηκαν κυρίως λόγω της κατάργησης ενός ειδικού κοινωνικού πόρου που εισέπραττε το ΜΤΠΥ μέχρι και το Δεκέμβριο του 2014. Ωστόσο τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου δεν μειώθηκαν μέχρι και τον προηγούμενο μήνα επειδή είχε περάσει διάταξη η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με την οποία επιτρεπόταν η ενίσχυση του ΜΤΠΥ από τον κουμπαρά των ασφαλιστικών ταμείων, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών.

Η δυνατότητα όμως αυτή κάλυψης των ελλειμμάτων του ΜΤΠΥ καταργήθηκε με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση. Παράλληλα καταργήθηκε η διάταξη εκείνη που έδινε παράταση στο εν λόγω ταμείο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 προκειμένου να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.  Λόγω της κατάργησης των παραπάνω διατάξεων το ΜΤΠΥ είναι "υποχρεωμένο” να προβεί σε μειώσεις μερισμάτων προκειμένου να κλείσει τα ελλείμματά του αν δεν βρει άλλους τρόπους αυτοχρηματοδότησης.

 

Πηγή: capital.gr


efm_728x90